/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 177: Bombardamente în Crimeea și alertă la Zaporojie. Exploziile ar fi avut impact psihologic major asupra lui Putin

social

Secetă hidrologică: În unele localități se interzice irigarea în timpul zilei. Recomandările Ministerului Agriculturii

Foto simbol
26 iulie 2022, ora 16:08
Distribuie:

În contextul secetei hidrologice, Ministerul Agriculturii vine cu un set de recomandări pentru cetățeni. Astfel, în perioada declarată ca stare de secetă, se recomandă economisirea la maxim a resurselor de apă, utilizarea metodelor alternative de stocare și recirculare în activitățile casnice, dar și în sectorul industrial sau agricol.

Pentru localitățile din zonele declarate cu Cod Roșu:

„Se interzice în intervalul de timp 8:00- 21:00 irigarea gazoanelor, plantelor din gospodăriile proprii, spălatul trotuarelor, aleelor, mașinilor, umplerea piscinelor. Totodată, se interzice evacuarea apei din lacuri, iazuri în scopuri tehnologice;  se recomandă utilizarea apei în volume reduse; se interzice spălarea teraselor și irigarea gazoanelor, clumbelor pe timp de zi; să se asigure că echipamentele utilizate sunt intacte și nu permit pierderile de apă”, precizează Ministerul Agriculturii.

Operatorii care furnizează serviciul de alimentare cu apă sunt îndemnați să revadă graficele de livrare a apei și după caz să introducă livrarea pe ore (furnizarea va fi întreruptă în intervalul orar 09:00 - 12:00 şi 18:00- 21:00 pentru refacerea rezervei de apă, în condiții de secetă.) 

Totodată, sunt îndemnați să reducă la maxim posibil pierderile de apă și să ajusteze presiunea în conducte la nivelul minim optim de transportare, cu asigurarea livrărilor către consumatori.

„Autoritățile publice locale care nu dispun de sisteme centralizate de apă să asigure populația cu apă prin intermediul cisternelor; distribuirea în centre de urgență a apei îmbuteliate”, mai precizează ministerul.

În zonele în care este declarat „Cod portocaliu” de secetă, autoritățile vin cu un șir de recomandări pentru agenți economici, fermieri, instituții publice, populația generală.

În această perioadă evităm utilizarea fântânilor arteziene, instalați robinete cu dozator pentru că micșorează consumul de apă și asigurați-vă că robinetele și wc nu au scurgeri de apă.

„Operatorii de apă trebuie să monitorizeze prizele de apă și să ajusteze graficele de livrarea a apei; (furnizarea va fi întreruptă în intervalul orar 09:00 - 12:00 şi 18:00- 21:00 pentru refacerea rezervei de apă, în condiții de secetă.) Să ajusteze presiunea în conducte la nivelul minim optim de transportare, cu asigurarea livrărilor către consumatori.

Autoritățile publice sunt îndemnate să distribuie în locuri amenajate pentru asistență medicală sau centre de urgență a apei îmbuteliate, să informeze populația referitor la reducerea consumului de apă. Prin așa măsuri, conservarea apei devine o practică esențială în toată lumea, inclusiv, la locul de muncă”, se mai arată în nota informativă.

Conform ultimei prognoze a Serviciului Hidrometeorologic de Stat, din 22 iulie, în intervalul 22-29 iulie în râuri se va menține scurgerea scăzută a apei (cu excepția unor afluenți din stânga a f. Nistru) și va constitui:

-în r. Nistru -30-40% din valorile medii multianuale lunare (Cod Galben);

-în r. Prut – 15-30% din valorile medii multianuale lunare (Cod Portocaliu);

-în râurile mici – 10-20% din valorile medii multianuale lunare (Cod Portocaliu), iar pe unele râuri mici – 0-10% din valorile medii multianuale lunare (Cod Roșu).

Potrivit specialiștilor unele sectoare ale râurilor Delia, Nîrnova, Sărata, Tigheci, Soloneț, Cogîlnic, Cula, Cușmirca, Bîcovăț, Lunga, Lunguța, Salcia Mare, Cahul sunt secate. 

Printre țările care deja au introdus restricții la utilizarea apei pot fi menționate Italia, România, Spania, Portugalia etc.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Alertă meteo: Codul portocaliu de secetă hidrologică, prelungit. Cetățenii sunt îndemnați să consume rațional apa

11 iulie 2022, 15:07

Seceta afectează culturile. Bolea va solicita Guvernului instituirea stării de urgență în domeniul agriculturii

21 iulie 2022, 08:07

Pepenii verzi, afectați de secetă. Agricultorii se plâng că roada e mai mică decât anul trecut

15 iulie 2022, 21:07

Stare de urgență în nordul Italiei: Cinci regiuni se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii 70 de ani

05 iulie 2022, 11:07

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram