Război în Ucraina, ziua 173: Explozii la Zatoka: 3 morți și 2 răniți. Rusia dă acordul ca experții AIEA să meargă la centrala din Zaporojie

politic

Șeful adjunct de la Reintegrare, adeptul federalizării? Declarația surprinzătoare care a scandalizat opinia publică

Foto zonadesecuritate
28 iulie 2022, ora 11:01
Distribuie:

Declarație surprinzătoare a șefului adjunct al Biroului de Reintegrare, Nicolai Țveatcov. Acesta a menționat într-o emisiune de la un post de televiziune afiliat socialiștilor că reintegrare poate fi realizată doar prin federalizare. În opinia lui Țveatcov, în Moldova, acest termen ar avea o conotație negativă, însă nu a putut oferi detalii despre modelul de federalizare pe care îl susține.

În opinia șefului adjunct de la reintegrare, cheia de soluționare a conflictului transnistrean va fi în redistribuirea atribuțiilor în stat dintre Chișinău și Tiraspol, scrie zonadesecuritate.md.

„Noi ne-am agățat de acest cuvânt (federalizarea n.r.) ce a luat o conotație negativă, dar cu totul în zadar. Redistribuirea atribuțiilor în țara noastră va avea un caracter oarecum federativ. Republica Moldova are deja un subiect recunoscut, autonomia găgăuză, care a lăsat o amprentă de principii federative în construcția statului Republica Moldova”, a declarat Nicolai Țveatcov.

„Federalizarea nu a fost propunerea Federației Ruse. Acest proiect nu a fost propus de Dmitrii Kozak, a apărut cu un an sau doi înaintea includerii lui în procesul de reglementare. Eu consider că acest termen, măcar și din punct de vedere teoretic, este defăimat în zadar. Dar din nou, noi trăim în Moldova, la noi acest termen a devenit o confirmare a prezenței trupelor rusești pe teritoriul Republicii Moldova și cei care nu se complac cu această idee o resping. Mă repet, în procesul de reglementare a conflictului, redistribuirea atribuțiilor în stat reprezintă elementul cheie. Acesta din punct de vedere teoretic va însemna federalizarea țării. Cât de profundă va fi și care va fi modelul final, astăzi este complicat să spun”, a mai menționat Nicolai Țveatcov.

Șeful adjunct al Biroului de Reintegrare a vorbit și despre misiunea de pacificare de pe Nistru. Țveatcov a precizat că are o poziție comună cu cea a Tiraspolului, numind-o una de succes. Nicolai Țveatcov a evitat să spună lucrurilor pe nume în ceea ce privește războiul din Ucraina, numind agresiunea rusă: военные действия /acțiuni militare.

Am expediat o solicitare Biroului de Reintegrare de la Chișinău, pentru a afla poziția legată de declarațiile lui Nicola Țveatcov. Deocamdată, nu am primit un răspuns. 

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram