Război în Ucraina, ziua 169: Imagini din satelit după exploziile din Crimeea. Rușii ar fi respins atacurile de la centrala Zaporojie

social

Șeful Direcției Construcții și drumuri din cadrul Consiliului raional Cahul, trimis în judecată pentru abuz de serviciu

02 august 2022, ora 11:15
Distribuie:

Șeful Direcției Construcții și drumuri din cadrul Consiliului raional Cahul a fost trimis în judecată pentru abuz de serviciu. Cauza penală a fost expediată în instanța de judecată pe 29 iulie, de către Procuratura Anticorupție, Oficiul Sud. Procurorii au aplicat sechestru asupra bunurilor deținute, cu drept de proprietate, de bărbat.

Persoana vizată este învinuită că, în iunie 2021, fiind responsabilă potrivit atribuțiilor de serviciu de planificarea, supravegherea și executarea lucrărilor în domeniul construcțiilor și reparațiilor, folosindu-se de situația de serviciu și acționând din alte interese materiale și personale, fără a comunica reprezentanților Direcției Generale de Învățământ din cadrul Consiliului raional Cahul, că dânsul este în conflict de interese cu o companie privată, a întocmit actele necesare pentru încheierea contractului de valoare mică privind executarea lucrărilor de reparație la blocul sanitar al gimnaziului „Maria Sarabaş” din satul Cîșlița Prut, raionul Cahul. 

Prin urmare, în baza acestor acte a fost încheiat contractul de antrepriză între Direcția Generală Învățământ Cahul și compania privată favorizată, care a fost desemnată câștigătoare a licitației.

Mai mult, șeful Direcției Construcții și drumuri din cadrul Consiliului raional Cahul mai este învinuit că, deși cunoștea că lucrările de reparație a blocului sanitar al instituției de învățământ nu au fost executate conform clauzelor contractuale de antrepriză și prin abateri grave de la devizul local și caietul de sarcini, a admis executarea lucrărilor necalitative cu depășirea vădită a termenelor lucrărilor de execuție. 

Apoi, a întocmit procesul verbal de recepție la terminarea lucrărilor fără ieșire la fața locului, determinându-i pe membrii Comisiei de recepție să aplice semnătura și să finiseze astfel, executarea lucrărilor planificate, deși acestea nu corespundeau prevederilor contractului. 

Toate aceste acțiuni au dus la transferul mijloacelor financiare necuvenite în sumă totală de 245.200,61 lei către compania privată, fiindu-i astfel, cauzat un prejudiciu considerabil bugetului Direcției Generale Învățământ din cadrul Consiliului raional Cahul, în valoare totală de 154.335,86 lei.

Șeful Direcției Construcții și drumuri din cadrul Consiliului raional Cahul a pledat nevinovat, respectiv folosindu-se de drepturile sale procesuale a refuzat de a da careva declarații referitor la circumstanțele cazului investigat.

În scopul reparării prejudiciului cauzat prin infracțiune, Direcția Generală Învățământ din cadrul Consiliului raional Cahul, a înaintat acțiune civilă, în valoare totală de 154.335,86 lei.

Persoana învinuită mai este urmărită penal și în cadrul unei alte cauze penale, aflate în gestiunea procurorilor din cadrul Procuraturii Anticorupție, Oficiul Sud, unde îi sunt incriminate două capete de acuzate de corupere pasivă și escrocherie, săvârșită în proporții deosebit de mari.

Așadar, în cadrul acestor două cauze penale indicate supra, în privința șefului Direcției Construcții și drumuri din cadrul Consiliului raional Cahul a fost aplicată măsura preventivă sub formă de liberare provizorie sub control judiciar, pe un termen de 60 de zile.

Mai mult ca atât, pentru repararea prejudiciului cauzat de infracțiune, precum și pentru a garanta executarea pedepsei amenzii, la demersul procurorilor, cu autorizarea judecătorului de instrucție, a fost aplicat sechestru asupra bunurilor deținute cu drept de proprietate de către șeful Direcției Construcții și drumuri din cadrul Consiliului raional Cahul, și anume: cota-parte de jumătate din proprietatea comună în devălmășie, asupra 17 terenuri pentru construcții, în valoare totală de 1.836.218,93 lei, pentru jumătate din prețul acestora.

Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram