Război în Ucraina, ziua 166: Rusia, pregătită pentru o vizită a AIEA la Zaporojie. Kievul a primit sisteme Gepard

social

Șeful întreprinderii „Cartuș”, pus sub învinuire pentru trafic internațional de arme şi muniții

27 iulie 2022, ora 14:08
Distribuie:

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) informează că a încheiat urmărirea penală în cazul lui Vasile Gondiu, șeful întreprinderii „Cartuș”, pus sub învinuire pentru trafic ilegal internațional de arme şi muniții, în valoare de peste nouă milioane lei.

Potrivit procurorilor, suma mărfurilor de contrabandă se estimează la peste 2,4 milioane de ruble rusești și peste 400.000 euro, care-n perioada infracțională valorau peste nouă milioane lei. 

Totodată, procurorii informează că armele erau cumpărate din statele Uniunii Europene, iar apoi – primul lot a fost ilegal exportat în Rusia; pe când asupra celui de-al doilea, destinat Belarusului, la solicitarea procurorilor PCCOCS, a fost aplicat sechestru pentru ulterioara lui confiscare în folosul statului.

„Schema de contrabandă a început să fie investigată urmare a unei sesizări a Serviciului de Informații și Securitate. În cadrul acțiunilor de urmărire penală, oamenii legii au stabilit faptul că învinuitul a omis obținerea autorizației obligatorii pentru exportarea acestor mărfuri de destinație strategică (civilă și militară), în schimb, acesta a indicat că armele și munițiile erau fabricate pentru activitate sportivă și de vânătoare. Menționăm, printre munițiile traficate se regăseau și proiectile expansive, pistoale semiautomate, arme semiautomate și carabine, arme cu țeavă lisă și combinată, magazine, interzise spre export din UE spre Rusia și Belarus”, precizează PCCOCS.

Prin urmare, procurorii PCCOCS îi incriminează lui Vasile Gondiu, atât infracțiunea consumată de contrabandă și tentativă de contrabandă, cât și abuzul de serviciu. 

„Urmează ca procurorii să trimită dosarul penal în judecată, pentru pronunțarea unei hotărâri pe fondul cauzei. Potrivit legii penale, faptele incriminate se pedepsesc cu închisoare de la 4 la 10 ani, iar până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești finale, inculpatul se prevalează de prezumția nevinovăției, conform prevederilor legale”, se mai arată în comunicatul PCCOCS. 

Am încercat să luăm legătura cu șeful întreprinderii „Cartuș”, pentru a afla cum comentează învinuirile care i se aduc, însă nu ne-a răspuns la telefon. 

TV8 reamintește că la sfârșitul lunii septembrie 2021, procurorii PCCOCS, împreună cu ofițerii Inspectoratului Național de Investigații și reprezentanții Serviciului Vamal au efectuat percheziții la Întreprinderea de Stat „Cartuș”. Acțiunile de urmărire penală sunt desfășurate într-un dosar de contrabandă.

În urma descinderilor, nicio persoană nu a fost reținută, iar Vasile Gondiu a respins orice acuzație.

„Compania Cartuș nu a exportat nicio muniție, nici într-o direcție, nici în Belarus și nici în Rusia. Acest lucru poate fi verificat. Compania a exportat doar trei loturi de pistoale sportive. Asta este tot ce a plecat din companie în afara țării, în rest sunt informații false”, a declarat în anul 2021 Vasile Gondiu, pentru echipa TV8.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram