Război în Ucraina, ziua 169: Rușii au bombardat din nou centrala de la Zaporojie. Nivelul de radiații - în normă

social

Sfânta Maria Magdalena şi Marele Mucenic Foca, sărbătoriți astăzi: Ce nu este recomandat să faci

04 august 2022, ora 11:32
Distribuie:

Creștinii ortodocși din Republica Moldova îi sărbătoresc joi, 4 august, pe Sfânta Maria Magdalena și Marele Mucenic Foca. În această zi, nu se aprinde focul, nu se coace pâine și nu se spală.

Potrivit Evangheliei după Luca, Maria Magdalena este prima femeie vindecată de Iisus Hristos. De atunci, l-a însoțit oriunde. Anume ei i s-a arătat prima dată Iisus, după ce a înviat. Maria Magdalena a venit la mormânt dis-de-dimineaţă, fiind încă întuneric, şi a văzut piatra ridicată de pe mormânt. Ea a vestit ucenicilor că l-a văzut pe Iisus.

Sfântul Mucenic Foca a trăit în Sinope, în zilele împăratului Traian, strălucind cu toate faptele bune şi cu petrecere neprihănită. 

Pentru viața virtuoasă a fost numit episcop în Sinope. În timpul unei persecuții împotriva creștinilor declanșate de împăratul Traian, Sfântul Mucenic Foca a fost prins și supus torturilor și în cele din urmă a primit moarte martirică. 

Conform percepţiei populare, Marele Mucenic face parte din triada „Ilie, Pălie şi Foca”, altfel chiar de temut pentru tineri şi bătrâni, deopotrivă. Se zice despre Foca că este cel care răspunde de incendiile şi arşiţa care pârjolesc câmpurile cu grâne, iar Ilie Pălie se crede că ar fi fratele, tatăl sau vizitiul Sfântului Ilie, scrie Libertatea.

În popor, există credința că toți cei care muncesc în această zi sunt „păliti” (loviți) chiar în ziua următoare de necaz sau boli grele.

Bătrânii spun că Foca pedepseşte cu arșiță şi grindină, în cazul în care sărbătoarea nu se cinstește și, de aceea, în această zi nu se aprinde focul şi nu se coace pâine în cuptor. Tradiția spune că Sfântul Foca umblă prin cer într-un car de foc, purtând în mână un bici care arde, așteptând cu nerăbdare ziua pomenirii sale. De aceea, Dumnezeu îi spune de ea abia când aceasta a trecut, pentru ca el să nu pârjolească pământul, potrivit doxologia.ro.

Sunt sărbătoriți și cei care poartă numele sfinților, iar în unele localități se sărbătorește hramul bisericilor. 

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram