Război în Ucraina, ziua 173: Parlamentul Ucrainei a prelungit Legea marțială și a mobilizării generale. Explozii la Zatoka: 3 morți și 2 răniți

timp liber

Shakira riscă ani grei de închisoare: De ce este acuzată celebra artistă și ce amendă cer procurorii să achite

29 iulie 2022, ora 20:01
Distribuie:

Celebra artistă Shakira riscă ani grei de închisoare. Interpreta de origine columbiană este acuzată că a fraudat statul spaniol cu 14,5 milioane de euro, reprezentând impozite datorate pentru perioada 2012-2014. Shakira a refuzat un acord de recunoaștere a vinovăției, scrie Reuters, citat de Libertatea.

Procurorii spanioli au cerut ca faimoasa cântăreață columbiană Shakira să fie condamnată la opt ani și două luni de închisoare într-un dosar de fraudă fiscală, a anunțat cotidianul spaniol El Paia. 

Shakira Isabel Mebarak Ripoll este acuzată că ar fi mințit că locuiește în străinătate și că a folosit o serie de companii offshore pentru a evita plata taxelor către statul spaniol. Procurorii vor ca artista să plătească o amendă de 23,7 milioane de euro. 

Solicitarea oamenilor legii a venit după ce Shakira a respins un acord de recunoaștere a vinovăției, la începutul acestei luni. Procurorii au depus primele acuzații împotriva artistei în 2018, spunând că aceasta a evitat să plătească 14,5 milioane de euro din impozitele datorate statului spaniol, pentru perioada 2012-2014. Artista își susține nevinovăția. 

Potrivit legii, persoanele care au locuit în Spania timp de mai mult de 183 de zile într-un an sunt nevoite să plătească impozite către statul spaniol pentru veniturile obținute. 

Shakira, anterior rezidentă fiscală în Bahamas, s-a înregistrat ca plătitoare de impozite în Spania abia în 2015. Prin urmare, ea a explicat că în perioada invocată de procurori, 2012-2014, nu ar fi avut de ce să plătească impozite către statul spaniol. Oamenii legii au argumentat însă că acest lucru este fals. 

Potrivit Daily Mail, inspectorii fiscali au petrecut mai mult de un an verificând-o pe Shakira, vizitând chiar și coaforul ei preferat din Barcelona și monitorizând rețelele sociale pentru a încerca să demonstreze că artista a petrecut cea mai mare parte a celor trei ani în țara europeană, unde avea o relație cu fotbalistul Gerard Piqué, între timp încheiată.

Ei au ajuns astfel la concluzia că Shakira a petrecut 242 de zile în Spania în 2012, 212 zile în 2013 și 243 de zile în 2014. În raportul prezentat împreună cu plângerea penală, procurorii au susținut că artista a lipsit sporadic din Spania și doar atunci când susținea concerte în străinătate. 

Data procesului nu a fost încă stabilită, iar unii analiști speculează că Shakira și procurorii ar putea încheia totuși un acord de ultim moment, înainte ca artista să fie chemată să depună mărturie.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram