Război în Ucraina, ziua 172: Mai mulți civili au fost răniți, după ce rușii ar fi bombardat Energodar. Apelul lui Papa Francisc

economic

/VIDEO/ Spînu, despre livrările de gaz: „Nu avem un răspuns clar dacă volumele pentru perioada următoare vor fi confirmate”

27 iulie 2022, ora 15:49
Distribuie:

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, susține că urmează o perioadă de incertitudine în ceea ce privește livrările de gaze pentru Republica Moldova, asta în contextul în care Gazprom nu a oferit până în prezent niciun răspuns privind volumele pentru următoarea perioadă. Din acest motiv, ministerul susține în totalitate prelungirea stării de urgență cu încă două luni.

„În ultima perioadă se vede că Gazprom devine un furnizor de gaze nu tocmai credibil care are și mai multe incertitudini. Chiar astăzi am văzut noi limitări de furnizare a gazelor către Europa. Ținând cont că noi deja avem un contract cu Gazprom, din câte știu nu avem un răspuns clar dacă volumele pentru perioada următoare vor fi confirmate. Respectiv, trebuie să ne asigurăm că în următoarele două luni vom putea lua o decizie ca să putem asigura țara cu gaze, indiferent de decizia pe care o va lua Gazprom”, a declarat Spînu.

Totodată, acesta a precizat că, în cazul în care Gazprom refuză să mai livreze gaz Republicii Moldova, țara noastră va fi nevoită să procure 100% din energia electrică din Ucraina sau alte țări.

„Suplimentar se cunoaște că 70% din energia electrică este procurată de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan care la fel funcționează în baza contractului semnat de Moldovagaz și Gazprom. Încetarea acestui contract presupune și încetarea capacității acelei Centrale pentru țara noastră și asta ar însemna că va trebui să cumpăram 100% din energia electrică din Ucraina sau alte țări. Ținând cont de această perioadă de incertitudine, trebuie să stabilim un contract pe termen lung care ar asigura stabilitate și predictibilitate”, a mai afirmat ministrul.

Potrivit acestuia, deciziile care deja au fost luate de către Comisia pentru Situații Excepționale în domeniul energetic „trebuie menținute pentru a asigura țara cu resurse energetice”. 

Ministrul a mai adăugat că în cadrul ministerului se discută proiectul privind măsurile care vor fi întreprinse de Guvern în sezonul rece privind susținerea cetățenilor.

Reamintim că în cadrul ședinței Guvernului din 27 iulie, cabinetul de miniștri a aprobat prelungirea cu încă două luni a stării de urgență pe întreg teritoriul țării, în contextul războiului din Ucraina. Prin urmare, solicitarea urmează a fi examinată și aprobată de către Parlament.

TV8.md reamintește că pe 14 iulie, Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică (ANRE) a publicat hotărârea privind prețurile reglementate pentru furnizarea gazelor naturale. Prin urmare, ANRE a calculat un tarif de 22 de lei și 26 de bani cu tot cu TVA pentru un metru cub de gaze naturale, cu tot cu TVA, chiar dacă Moldovagaz a cerut un tarif de 29 de lei și 48 de bani.

Noul tarif nu va fi aplicat retroactiv din 1 iulie, așa cum a cerut Moldovagaz, însă ar putea fi aplicat din 1 august.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Ultima oră! Guvernul a aprobat prelungirea stării de urgență pentru încă două luni: Decizia finală o va lua Parlamentul

27 iulie 2022, 15:07

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram