Război în Ucraina, ziua 172: Mai mulți civili au fost răniți, după ce rușii ar fi bombardat Energodar. Apelul lui Papa Francisc

politic

/VIDEO/ Timp de 6 luni, PAS s-a confruntat cu mai multe provocări. Moțpan: „Avem undeva la egal, avem și succese, și scăpări”

25 iulie 2022, ora 23:17
Distribuie:

Timp de 6 luni, Partidul Acțiune și Solidaritate, aflat la guvernare, a înregistrat atât succese, cât și eșecuri. Este concluzia mai multor reprezentanți ai partidelor extraparlamentare, invitați în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

În opinia prim-vicepreședintei Partidului Unității Naționale, obținerea statutului de candidat la UE este cea mai mare realizare a PAS. Potrivit acesteia, eșecurile de discursul politic, nu de crizele economice.

„Din 6,5 luni de război și eu nu aș putea să mă concentrez doar pe ceea ce se petrece în Republica Moldova. Ceea ce se întâmplă în plan internațional este mult mai important și consecințele acestui război nu vor defini doar realitățile regionale, dar și mondiale. Republica Moldova putea, având la guvernare partidul pe care-l are, să facă mai mult în ceea ce privește definirea foarte tranșantă și drastică a pozițiilor și atitudinii Republicii Moldova față de Rusia, în contextul acestui război și mi se pare că nu prea s-a făcut. 

S-a întâmplat și statutul de țară candidată pentru aderarea la UE și cred că asta este evenimentul politic cel mai important. Restul nu mai contează, fiindcă eșecurile sunt altele, de alt gen, nu țin de economie, de prețuri, de inflație, pentru că toate se întâmplă în aceeași cheie în alte țări din lume, nu doar din Republica Moldova. 

Sunt alte eșecuri care țin mai degrabă de simbolism, discurs politic, mai ales din perspectiva identității statului ca stat românesc. În rest, e război în Ucraina, nu trebuie să uităm acest lucru, trebuie să ne deranjeze, nu trebuie să dansăm, nu trebuie să cântăm, fiindcă mor oameni în fiecare zi. Guvernarea PAS face și ea ce poate, fiindcă în aceste condiții, nu e ușor să faci față tuturor crizele, cel puțin pentru crizele economice, nu este vinovată guvernarea PAS”, a declarat Guțu.

Iar vicepreședintele Platformei „Demnitate și Adevăr”, Chiril Moțpan, susține că PAS a înregistrat multe succese în plan extern, dar mai puține pe intern. 

„Actuala guvernare se află într-o poziție neașteptată, s-a confruntat din start cu mai multe crize, mai multe provocări. Putem aprecia că sunt și anumite succese, sunt și lucruri care pot fi admirate. Pe plan extern, se pare că avem mai multe succese, au fost promovate niște proiecte, avem relații bune cu partenerii de dezvoltare, este perfect. 

Ceea ce nu a reușit guvernarea sunt problemele pe intern care sunt la fel de importante sau poate mai importante. Desigur, războiul a influențat și procesele din Republica Moldova. Vreau să zic că criticile nu urmăresc să submineze actuala guvernare, de a-i pune piedici, ci de a o ajuta să nu greșească. 

Ceea ce este foarte important, au pornit o ofensivă asupra elementului criminal politic și se pare că această activitate este apreciată ca, de toți cetățenii care gândesc. Important este ca această muncă titanică de stârpire a corupției să fie dusă la capăt. La general, avem undeva la egal, avem și succese, și scăpări”, a precizat Moțpan.

Membrul biroului politic Partidul Liberal Democrat din Moldova, Tudor Deliu, spune că PAS a trebuit să facă față unei perioade complicate.

„Eu aș defini aceste șase luni în două fraze: perioada situațiilor excepționale și a alarmelor false cu bombă. Actuala guvernare activează într-o perioadă destul de complicată, mă refer la crizele care s-au năpustit peste noi”, a menționat Deliu.

Vicepreședintele Partidului Democrat, Nicolae Ciubuc, a subliniat că partidul de la guvernare a avut scăpări, dar și „acțiuni vizibile”.

„Până la război, ar trebui să scoatem în evidență și problemele care au fost soluționate sau s-a încercat a fi soluționate ca urmare a alegerilor parlamentare anticipate. A acționat nu mai mult și nu mai puțin decât alte legislative. Am fost martor la mai multe decizii politice, inclusiv numiri pe criterii politice în diferite instituții subordonate Parlamentului. Au fost și mai multe acțiuni vizibile care dacă vor fi duse la bun sfârșit, poate vor da anumite rezultate”, a punctat Ciubuc.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

„PAS la raport” după un an de la alegerile parlamentare. Grosu: „Avem în față multe lucruri complicate de rezolvat”

11 iulie 2022, 16:07

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram