Război în Ucraina, ziua 173: Explozii la Zatoka: 3 morți și 2 răniți. Rusia dă acordul ca experții AIEA să meargă la centrala din Zaporojie

externe

UE a impus sancțiuni împotriva fostului președinte ucrainean Viktor Ianukovici și fiului său

05 august 2022, ora 12:15
Distribuie:

Țările membre ale Uniunii Europene au impus joi, 4 august, sancțiuni împotriva fostului președinte ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici și fiului său Aleksander, pentru presupusul lor rol în amenințarea la adresa securității Ucrainei, scrie AFP, citat de hotnews. Cei doi bărbați au fost adăugați pe listă „ca răspuns la agresiunea militară nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei”.

Ianukovici a prezidat Ucraina din februarie 2010 până în februarie 2014, când a fost răsturnat de o revoltă populară împotriva îndepărtării guvernului său de Occident și a apropierii de Moscova.

Rusia a răspuns la înfrângerea aliatului său prin preluarea peninsulei ucrainene Crimeea și a unei enclave din regiunea estică Donbas. În februarie, Moscova a lansat o ofensivă totală împotriva Ucrainei.

Mai multe state membre ale UE și NATO furnizează Kievului arme sofisticate pentru a-l ajuta să se apere, iar Bruxelles-ul a adoptat o serie de sancțiuni.

UE consideră că Ianukovici, în vârstă de 72 de ani, care locuiește în Rusia, joacă în continuare „un rol în subminarea sau amenințarea integrității teritoriale, suveranității și independenței Ucrainei”.

Declarația publicată joi în jurnalul oficial al UE îl acuză pe acesta că a complotat pentru a reveni la putere în Ucraina dacă invazia rusă va reuși să-l răstoarne pe președintele Volodimir Zelenski.

„Potrivit diverselor surse, Viktor Ianukovici a făcut parte dintr-o operațiune specială a Rusiei pentru a-l înlocui pe președintele ucrainean cu el în timpul primelor etape ale agresiunii militare ilegale împotriva Ucrainei”, se arată în ziar.

Fiul său a fost sancționat din același motiv și pentru "efectuarea de tranzacții cu grupuri separatiste din regiunea Donbas".

Bărbatul de 49 de ani este acuzat că s-a îmbogățit prin legături în fostul regim al tatălui său și că deține afaceri și proprietăți imobiliare în autoproclamatele "republici" Donețk și Lugansk, teritorii controlate de forțele pro-ruse din Donbas.

În calitate de persoane sancționate, Ianukovici și fiul său vor face obiectul unei interdicții de acordare a vizelor pentru UE și al înghețării oricăror active pe care le-ar putea deține în țările UE.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram