Război în Ucraina, ziua 177: Explozii în Crimeea și tensiune la Zaporojie. Zelenski anunță condiția pentru negocierile de pace

economic

/VIDEO/ Universitățile din țară au majorat taxele pentru studii: Care este cea mai scumpă instituție de învățământ superior

27 iulie 2022, ora 18:01
Distribuie:

Sub presiunea inflației și a crizei energetice, universitățile din țara s-au văzut nevoite sa majoreze taxele pentru studiile prin contract. In unele cazuri, majorarea este nesemnificativa, arată o analiza publicată de agenția IPN. Și in acest an, cea mai scumpă instituție de învățământ superior este Universitatea de Medicina și Farmacie “Nicolae Testemițanu”, unde cel mai ieftin contract, pentru studiile de licența, începe de la 19 mii 300 de lei. Ce taxe sunt in acest an, vedeți in reportajul ce urmează. 

La Universitatea de Stat din Moldova, una dintre cele mai populare instituții de învățământ superior din țară, cea mai mică taxă pentru studii, în acest an, constituie - 5500 de lei. Este vorba de specialități precum Filozofia ori Antropologia, de pildă. În schimb, studiile la Drept sunt cele mai costisitoare. Studenții, care nu vor intra la buget, dar tare vor dori să faca anume această Facultate, vor trebui să scoată 12 mii de lei. În cazul studenților străini, cu excepția celor din România și Ucraina, taxa de studii este una fixă și constituie 1000 de euro. 

Dacă vorbim de Academia de Studii Economice, atunci cea mai modestă taxă de studii constituie 9000 de lei. Marea majoritate din cele 19 specialități care sunt studiate la academie au această taxă. Celelalte costă cu aproape o mie mai mult. Despre studenții din afara Republicii Moldova nu se menționează nimic pe site-ul instituției.

Continuăm cu Universitatea Tehnică din Republica Moldova, care după reformare absoarbe Universitatea Agrară. Aici, cel mai puțin pentru studii vor plăti studenții care vor opta pentru Agronomie, Horticultură ori Zootehnie. 7000 de lei. Pe când, specialitățile cele mai scumpe sunt Arhitectura și Designul Interior. Costă 16 mii de lei anul de studii. Studenții străini vor achita o taxă de circa 1700 de euro pentru majoritatea specialităților. 

Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” are taxe ce variază între 7000 și 10 000 de lei. Mai puțin costă studiile la specialități precum: Limba și Literatura Română, Psihologie ori Design Interior. La polul opus sunt două domenii mai noi pe piață: Animație și Game Design. Pentru cetățenii străini taxa la studii este de 1300 de euro. 

La Universitatea Liberă Internațională disciplina Psihopedagogia este cea mai ieftină - 6000 de lei. Este o taxă de 2,5 ori mai mică decât cea mai scumpă specialitate. Serviciile publice estetologice, pentru că despre aceasta este vorba, costă anual 15 000. Pe site-ul universității se mai spune că mărimea taxelor poate fi modificată până la 20 august, în funcție de cererea și oferta în sistemul învățământului superior din Republica Moldova. 

Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” continuă să fie cea mai scumpă universitate de la noi. Cei care vor opta pentru „Sănătate Publică” sau pentru „Asistență medicală generală” vor trebuie să achite 19 300 de lei, fiind și cea mai mică taxă de studii pentru licență. Pe când, specialitatea „Optometria” costă cel mai scump - 32 200 de lei. Altfel arată taxele pentru studenții străini. Aici sunt opțiuni, în funcție de limba în care sunt predate lecțiile și țara de origine a candidaților. Analizând ofertele pecare le-am găsit pe site, am ajuns la concluzia că Stomatologia, studiată în limba engleză, costă cel mai scump - este vorba de 6000 € pentru un an academic.

La Academia „Ștefan cel Mare”, unde învață viitorii polițiști taxa de studii pentru licență este unică - 9000 de lei. În schimb, la Academia Militară „Alexandru cel Bun” studiile la licență sunt gratuite. Potrivit unei analize a agenției de știri IPN, anul acesta instituțiile de învățământ superior din țară au scumpit taxele, în unele cazuri nesemnificativ, din cauza inflației și a crizei energetice. 

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram