Război în Ucraina, ziua 172: Mai mulți civili au fost răniți, după ce rușii ar fi bombardat Energodar. Apelul lui Papa Francisc

social

/VIDEO/ Dat în căutare internațională, Ilan Șor este prezent online la protestul din fața Procuraturii Generale

24 iulie 2022, ora 18:25
Distribuie:

Deputatul Fracțiunii Parlamentare a Partidului „ȘOR”, dat în căutare internațională, este prezent online la protestul organizat împotriva arestării Marinei Tauber, în fața Procuraturii Generale. Liderul partidului a acuzat PAS că ar acționa împotriva opoziției și le-a mulțumit protestatarilor pentru prezență și susținere.

„Dragi prieteni, azi vorbesc de pe un ecran mic. Știți de ce? Pentru că regimul este atât de speriat, că se tem să ne dea un ecran normal ca să putem discuta. Dragi prieteni, la un an de guvernare, regimul PAS a adus toată Moldova la sărăcie și groază. Așa ceva în Moldova nu a fost niciodată. Astăzi, ei au luat decizia să închidă gura la opoziție. Au luat decizia să nu ne lase să vorbim și mai rău de atât, să aresteze pe cei care nu sunt de acord cu ei. Aste se numește un adevărat agresor. 

Dragi prieteni, eu vreau să vă spun mulțumesc pentru că astăzi ați venit să vă susțineți în primul rând pe voi înșivă, să susțineți cetățenii Republicii Moldova”, a declarat Șor.

Purtătoarea de cuvânt a partidului de guvernare PAS nu ne-a răspuns la telefon pentru a ne oferi o reacție. Pe 22 iulie, PAS a calificat acuzațiile drept false și populiste. 

Sâmbătă, 23 iulie, Marina Tauber a fost plasată în arest în Penitenciarul nr. 13 pentru 30 de zile. Decizia a fost luată sâmbătă, 23 iulie, de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana. Aceasta a fost pusă sub învinuire pe faptul „acceptării cu bună știință a finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat” și „falsificarea raportului privind gestiunea financiară a Partidului Politic „ȘOR”.

Anterior, Tauber a fost reținută pentru 72 de ore și plasată în izolatorul de detenție preventivă al CNA, fiind vizată în două cauze penale pornite pe faptul „acceptării cu bună știință a finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat” și „falsificarea raportului privind gestiunea financiară a Partidului Politic „ȘOR” pentru semestrul I al anului 2022”.

Tauber a spus că nu își recunoaște vina și că toate acțiunile și învinuirile la adresa ei sunt doar niște presiuni și lupte politice. 

Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) și Serviciul de Informații și Securitate (SIS), în comun cu procurorii anticorupție, au descins joi, 21 iulie, cu percheziții în mai multe locații din țară, în cadrul unui dosar pornit cu privire la finanțarea ilegală a Partidului ȘOR. 

Potrivit procurorilor, s-a constatat că partidul ar fi acceptat conștient bani de proveniență dubioasă, din partea unei grupări criminale, care erau folosiți în interes de partid, precum onorarii pentru artiști, salarii pentru membri și organizarea de proteste. Banii grupului criminal ajungeau în Republica Moldova sub formă de transferuri și convertiri, inclusiv în criptovalută, iar pentru a camufla originea mijloacelor financiare, erau folosite diverse canale de finanțare precum Dubai, Viena, Monaco.

Au avut loc percheziții și în mai multe locații din țară, în aceeași cauză penală. Verificări s-au făcut inclusiv la sediul central al PP „ȘOR”, situat pe str. M. Kogălniceanu din Capitală.

TV8.md reamintește că procurorul general interimar Dumitru Robu a cerut în Parlamentul Republicii Moldova ridicarea imunității parlamentarea deputatului fugar Ilan Șor. 

Cererile au fost citite de președintele Legislativului, Igor Grosu, care a precizat că Robu a înaintat patru cereri de ridicare a imunității parlamentare.

Șor este suspectat de spălarea banilor săvârşită de un grup criminal organizat sau de o organizaţie criminală în proporţii deosebit de mari și de escrocherie. Acţiunile date se pedepsesc cu închisoare de la 8 la 15 ani și cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Reamintim că Procuratura a depus pe 16 decembrie, la Parlament, nouă cereri privind solicitarea acordului de ridicare a imunității deputatului fugar Ilan Șor, reținerea, arestarea, percheziționarea și trimiterea în judecată a acestuia, fiind învinuit în baza mai multor articole din Codul Penal al Republicii Moldova.

Ulterior, pe 23 decembrie 2021, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat ridicarea imunității deputatului fugar, Ilan Șor. Prin urmare, acesta poate fi reținut, arestat, percheziționat și trimis în judecată pe nouă capete de acuzare, printre care – escrocherie, spălare de bani, crearea sau conducerea unei organizații criminale, fals în declarații, dar și delapidarea averii străine și abuz de serviciu.

Decizia a fost luată cu votul a 81 de deputați, după ce au fost aprobate cele nouă cereri prezentate de către procurorul general interimar, Dumitru Robu.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: https://t.me/tv8

Simpatizanții Partidului „ȘOR” organizează un nou protest în fața Procuraturii Generale. Cer eliberarea Marinei Tauber

24 iulie 2022, 17:07

Ultima Oră! Deputata Marina Tauber va fi plasată în arest în Penitenciarul nr.13 pentru 30 de zile. Ce spune procurorul

23 iulie 2022, 16:07

Tauber, din arest: „Nu trebuie să ne întristeze”, probele prezentate ar fi „foaie verde și povești”. Ce a mai declarat

24 iulie 2022, 09:07

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram