economie

/VIDEO/Experiment în strada. Câți trecători se grăbesc să ridice de jos o bancnotă de 1 leu?

08 ianuarie 2022, ora 19:32
Distribuie:

Dacă ați observat, în ultima perioadă, că bancnotele de un leu sunt tot mai terfelite, aflați că zilele lor sunt numărate. Experții le mai dau un an sau maxim doi de viață. După ce în circulație au apărut monedele de metal, bancnote de un leu nu s-au mai tipărit, de aceea și sunt atât de uzate. Realitatea este că, de la o zi la alta, vor fi tot mai puține și mai urâte la față. Aceeași soartă le așteaptă și pe bancnotele de 5 și 10 lei. Dar pentru că cel mai utilizat este leul de unu de hârtie, va fi și numărul unu care va dispărea de pe piață.

De-acum încolo veți avea nevoie de buzunare cât mai trainice sau portofele special pentru mărunțiș, cum aveau bunicii noștri pe timpuri, ne recomandă experți economici, care susțin că bancnota de un leu nu mai are mult de trăit. După ce, acum aproape patru ani, Banca Națională a emis monede de unu, doi, cinci și zece lei, bancnote cu același nominal nu au mai fost tipărite. Și deși, inițial, specialiștii prognozau că în 2021 bancnotele de un leu ar fi trebuit deja să dispară, în realitate s-a dovedit altceva. Leii de unu de hârtie încă rezistă, doar că sunt foarte murdari și rupți. Și nu e de mirare, sunt  cei mai trecuți din mână în mână bani, fiind nelipsiți la achitarea călătoriilor în transportul public.

”Astea, mai ales, de unu, sunt foarte rupte, murdare.”

Și chiar dacă, în ultima perioadă, bancnotele de unu s-au urâțit de-a binele, am încercat să aflăm, dacă, totuși, mai au valoare. Am pus un leu de hârtie pe un trotuar aglomerat din capitală, ca să vedem în cât timp, cineva se va apleca să-l ia. Deși l-au pășit mai mulți, totuși, nu a trecut niciun minut și o femeie a ridicat leul aparent pierdut.

”Păcat că sta, să-l fac pomană la altul. Mai are valoare un leu? Nici nu se  discută.”

 În general, oamenii preferă mai mult bancnotele, dar pentru că leii de unu au devenit foarte uzați, spun că sunt nevoiți să ia monede, care deși nu se deteriorează atât de repede, au un alt defect - se pierd și sunt cam grele.

”Bancnotele sunt mai ușoare. Da, monedele sunt grele va trebui să cumpărăm  și haine”

”Pentru mine este mai comod să trecem la monedele de metal, cât de greu nu ar fi să le ținem în buzunar. Bancnotele sunt atât de uzate. Bancnotele de un leu sau cinci lei sunt în stare groaznică.”

”În troleibuz am văzut că sunt foarte mulți lei de hârtie rupți. ”

Experții spun că indiferent de formă sau material valoarea valutei naționale nu se schimbă. Cât despre câte zile mai are leul de unu de hârtie...

”Bancnotele de un leu vor dispărea în mod natural, deoarece odată uzate, ele trebuie returnate pe la bănci.  Încă un an maxim doi, ele vor dispărea în mod natural. Iar dacă va interveni banca va fi stabilită o zi limită și el vor fi schimbate în monede.”

Deși nu se mai tipăresc nici bancnote de cinci sau de zece lei, totuși, specialiștii spun că acestea nu vor dispărea curând, având în vedere că mai  există rezerve în stocul  Băncii Naționale. Potrivit site-ul BNM, acum în circulație există peste 85 de milioane de bancnote de un leu tipărite în 2015 și aproape 23 de milioane de monede de unu. Ceea ce constituie, în total, aproximativ 0,33 de procente din întregul volum bănesc. Totodată, sunt peste 12 milioane de monede de doi lei, un milion 300 de mii de monede de cinci lei și 940 de mii de monede de 10 lei. Banca Națională nu divulgă cât costă producția leilor, invocând secretul de stat.

Distribuie:
Dacă ți-a plăcut acest material - te invităm să-l distribui pe rețelele de socializare pentru ca să afle și prietenii tăi.
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetelegram