Război în Ucraina, ziua 221: Mesaj optimist de la Zelenski, cadou din Germania și convoi atacat. UE: "Rusia e pe cale să piardă"

Sci-Tech&Media

/VIDEO/ TV8 revine cu premiere, talk-show-uri și seriale: Surprizele pregătite în această toamnă

08 septembrie 2022, ora 09:58
Distribuie:

TV8 revine din vacanță cu o nouă performanță. Toamna asta ai mai multe știri, mai multă analiză, mai multă distracție. Premiere, talk-showuri îndrăgite, filme, seriale – toate pentru cei mai buni telespectatori.  

TV8 lansează astăzi grila de toamnă și anunță lansarea mai multor premiere. Astfel, săptămânile vor începe cu un nou talk show plin de analiză, gazda căruia este cunoscutul jurnalist Anatol Golea. Acesta împreună cu invitații săi vor analiza în fiecare zi de luni principalele evenimente în Moldova și din străinătate.

Toamna asta - Moldova iubește, Moldova trăiește, Moldova greșește, Moldova vorbește... Din 17 septembrie, venim cu o nouă provocare pentru oamenii din Republica Moldova. Să gândească mai mult, mai profund, mai critic. Cum vom face acest lucru? Prin intermediul unui nou proiect televizat -  „Moldova gândește”. 

În fiecare sâmbătă, începând cu ora 19:45, imediat după Știrile TV8, veți avea parte de o serie de anchete și reportaje sociale despre cele mai dureroase și arzătoare probleme. Sărăcia, corupția, abuzul, accesul problematic la educație ori la servicii medicale de calitate, sunt câteva dintre temele ce vor fi abordate.  

Nicio zi fără știri. Începem cu cele mai proaspete evenimente adunate în buletinul de la ora 12:00, prezentat de Cătălin Goria.  Iar seara -  începând cu 19:00 Angela Gonța vă așteaptă la principalul buletin de știri al zilei cu informațiile care contează. 

Vorbitorii de limbă rusă se pot informa tradițional la buletinele de știri cu Iana Stepanenco și Irina Streapco, de luni până vineri, ora  22:00.

Săptămâna de analiză continuă cu emisiunile cu care v-ați obișnuit deja: Freedom cu Dorin Galben, Alternativa cu Iulia Budeci, Cutia Neagră cu Mariana Rață și Întreabă Ghețu cu Natalia Ghețu. 

Cât despre distracții – e la turații maxime. Din 18 septembrie, diminețile tale de weekend vor fi altfel. Tatiana Granciuc te așteaptă în fiecare duminică, de la ora 9:30 dimineața la un show matinal cu invitați deosebiți, artiști îndrăgiți, reportaje interesante, provocări amuzante și muzica ta preferată.

Și asta nu e tot!

Dacă o duminică începe frumos, ea trebuie și să se sfârșească precum a început. Așa că la ora 21:00, „Iubește viața” te invită la o doză de CONFESIUNI inedite, istorii de viață emoționante și povești trăite care te lasă fară cuvinte. Iubește viața, trăiește clipa și fii fericit!

Tot în această toamnă TV8 aduce în casele voastre una din cele mai apreciate drame istorice coreene – Secretele de la Palat. O poveste plină de acțiune, mister, intrigă, dragoste și pasiune. Urmăriți aventura reginei Seondok din Coreea antică.

Iar din octombrie, pe micile ecrane revine faimosul serial – mult așteptat de telespectatori, Giuvaierul Palatului.

Stați aproape – tot ce e mai interesant abia urmează!

#5anideTV8. Mariana Rață: „TV8 a devenit o parte din mine, iar colegii sunt parte a familiei mele”

29 iunie 2022, 14:06

#5anideTV8. Angela Gonța: „TV8 înseamnă pentru mine evoluție, curajul de a face ceva nou și de a merge înainte”

29 iunie 2022, 15:06

#5anideTV8. Irina Streapco: „Chiar și peste 5 ani, TV8 va fi o televiziune progresivă și de talie europeană”

30 iunie 2022, 10:06

#5anideTV8. Dorin Galben: „Sunt sigur că, peste 5 ani, TV8 va fi la fel de curajos”

29 iunie 2022, 16:06

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

Sci-Tech&Media

/VIDEO/ Momentul în care o navă spațială a deviat un asteroid. NASA: „Acum pământenii pot dormi liniștiți”

27 septembrie 2022, ora 10:42
Distribuie:

Un vehicul spaţial al NASA s-a prăbuşit în mod intenţionat pe suprafaţa unui asteroid, pentru a-i devia traiectoria, în cursul unei misiuni de testare fără precedent, care ar trebui să permită omenirii să înveţe cum să se protejeze de o potenţială ameninţare viitoare, scrie AFP, citat de b1tv.

Am intrat într-o nouă eră, în care avem potenţial capacitatea de a ne proteja de un impact periculos de asteroizi. Vehiculul, mai mic decât o maşină, s-a proiectat cu o viteză de peste 20.000 de kilometri pe oră pe ţinta sa, atinsă la ora programată (23.14 GMT).

Echipele NASA, reunite la centrul de control al misiunii în Maryland, Statele Unite, au explodat de bucurie în momentul ciocnirii.

Cu câteva minute înainte, asteroidul Dimorphos, situat la aproximativ 11 milioane de kilometri de Terra, a crescut treptat în imaginile spectaculoase transmise în direct de navă. S-au putut distinge clar pietricelele de pe suprafaţa sa gri, chiar înainte ca filmarea să se oprească în momentul exploziei.

„Am intrat într-o nouă eră, în care avem potenţial capacitatea de a ne proteja de un impact periculos de asteroizi”, a declarat Lori Glaze, director de ştiinţe planetare la NASA.

Dimorphos are aproximativ 160 de metri în diametru şi nu reprezintă nicio ameninţare pentru planeta noastră.

Este de fapt satelitul unui asteroid mai mare, Didymos, în jurul căruia a efectuat până în prezent o rotaţie completă în 11 ore şi 55 de minute. NASA caută să reducă orbita lui Dimorphos cu 10 minute, adică să îl apropie de Didymos.

Va dura de la câteva zile până la câteva săptămâni înainte ca oamenii de ştiinţă să poată confirma că traiectoria asteroidului a fost într-adevăr modificată.

O vor face cu ajutorul telescoapelor de pe Terra, observând variaţia de strălucire luminoasă atunci când micul asteroid va trece prin faţa asteroidului mai mare.

Dacă obiectivul rămâne modest în comparaţie cu scenariile de dezastru ale filmelor ştiinţifico-fantastice precum Armageddon, această misiune de „apărare planetară”, numită DART (săgeată, în limba engleză), este prima care testează o astfel de tehnică.

Aceasta permite NASA să se antreneze în cazul în care un asteroid ameninţă să lovească Terra într-o zi.
„Cred că acum pământenii pot dormi liniştiţi, aşa cum voi face eu”, a spus Elena Adams, inginer al misiunii.Nava a călătorit zece luni de la decolarea în California.

Pentru a atinge o ţintă atât de mică, vehiculul spaţial s-a îndreptat în zbor autonom în ultimele patru ore, la fel ca o rachetă autoghidată. La trei minute după impact, un satelit de mărimea unei cutii de pantofi, denumit LICIACube şi eliberat cu câteva ore mai devreme de la bordul sondei DART, urma să treacă la 55 de kilometri distanţă de asteroid pentru a fotografia urmările impactului.

Toate aceste acțiuni au fost realizate pentru a înţelege mai bine compoziţia lui Dimorphos, reprezentativ pentru o populaţie de asteroizi destul de comuni, şi deci de a măsura efectului exact pe care această tehnică – numită impact cinetic – îl poate avea asupra lor.

Doar 40% dintre asteroizii ce măsoară peste 140 de metri în diametru – sunt cunoscuți

Aproape 30.000 de asteroizi de toate mărimile au fost catalogaţi în proximitatea Terrei (denumiţi geocrucişători, întrucât orbita lor se intersectează cu cea a Pământului).

În prezent, niciunul dintre aceşti asteroizi cunoscuţi nu ameninţă planeta noastră în următorii 100 de ani. Cu excepţia faptului că nu toţi sunt cunoscuţi încă.

Aproape toţi dintre cei care au diametre de peste 1 kilometru au fost depistaţi deja, afirmă oamenii de ştiinţă. Însă ei spun totodată că, pentru moment, sunt cunoscuţi doar 40% dintre asteroizii ce măsoară peste 140 de metri în diametru – care sunt capabili să distrugă regiuni întregi de pe Terra.

„Cea mai importantă sarcină a noastră este să îi găsim” pe cei care lipsesc, a spus Lindley Johnson, agent de apărare planetară în cadrul NASA. Cu cât sunt detectaţi mai devreme, cu atât experţii vor avea mai mult timp pentru a pune în aplicare un mijloc de a se apăra împotriva lor.

Misiunea DART este un prim pas crucial în această direcţie, potrivit lui Lindley Johnson:
„Aceasta este o perioadă foarte entuziasmantă (…) pentru istoria spaţială, şi chiar pentru istoria umanităţii”.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Un asteroid care a căzut pe Pământ ar fi putut declanșa cel de-Al Treilea Război Mondial

17 martie 2022, 16:03

Un asteroid rar din metal care valorează de 70.000 de ori economia globală, surprins de NASA

29 octombrie 2020, 17:10

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram