Război în Ucraina, ziua 122: Atac masiv cu rachete. Rușii au intrat în Lisiceansk, iar Severodonețkul e complet ocupat

economic

Socialiștii cer Guvernului să reia exportul de porumb. „Agricultorii nu au unde depozita o cantitate mare”

09 martie 2022, ora 11:59
Distribuie:

Deputații PSRM cer Guvernului să reia exportul de porumb, oprit din data de 1 martie, după ce în țară a fost instituită stare de urgență în legătură cu războiul din Ucraina. Asta în condițiile în care, spun socialiștii, nu există niciun risc privind asigurarea țării noastre cu rezerve de porumb. 

„Când o să apară careva riscuri, atunci să stopeze, dar nu să stopeze exporturile atunci când există rezerve de porumb, când lanurile sunt încă pline. E o decizie greșită”, a spus deputatul socialist Radu Mudreac într-un briefing de presă. 

Potrivit lui Radu Mudreac, în medie, Republica Moldova are o recoltă de porumb de 1,5 - 1,6 tone, în timp ce consumul este de până la 900 de mii de tone. 

„Agricultorii nu au unde depozita o cantitate mare de semințe și porumb, iar depozitarea acestora și uscarea costă mult”, a spus Mudreac.

De altfel, și fostul deputat de la Partidul Platforma DA, Alexandru Slusari, a criticat decizia CSE de a interzice exportul de porumb, care, susține el, „reprezintă  o schemă de îmbogățire în timp de criză din partea unor jucătorii mari de pe piața ceralierilor”. Potrivit lui Slusari, restricția la export a fost introdusă fără a fi inventariate stocurile reale de porumb. Mai mult, prețul porumbului s-ar fi prăbușit după anunțarea deciziei privind interzicerea exporturilor, iar asta „o lovitură puternică pentru agricultori”. 

„În câștig rămân unii exportatori, care acum la PREȚ REDUS procură porumb, care ulterior urmează a fi exportat la cotațiile ridicate. Pierderile financiare vor suporta în primul rănd fermierii mici și mijlocii”, a menționat Alexandru Slusari. 

Am solicitat de la Guvern un comentariu privind posibilitatea reluării exporturilor. 

„Autoritățile minitorizează îndeaproape toate rezervele, plasând acele informații în contextul situației cu Ucraina. Decizia a fost luată de toți membrii CSE și rămâne neschimbată”, a declarat pentru tv8.md Anastasia Taburceanu, consilierul prim-ministrie Natalia Gavrilița.   

 

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram