Război în Ucraina, ziua 221: Mesaj optimist de la Zelenski, cadou din Germania și convoi atacat. UE: "Rusia e pe cale să piardă"

Sci-Tech&Media

/VIDEO/ „Explorarea inteligenței artificiale s-ar putea întoarce împotriva noastră”. Ce crede creatorul primului robot ultrarealist

Foto simbol
11 septembrie 2022, ora 17:48
Distribuie:

Aidan Meller, creatorul primului robot ultrarealist Ai-Da, crede că în trei ani ne vom confrunta cu schimbări de neimaginat și susține că „suntem cu toții condamnați” dacă nu se produce o schimbare acum. El crede, de asemenea, că Elon Musk are dreptate atunci când susține că un război nuclear ar avea un impact mai mic asupra omenirii decât IA, scrie alephnews.

Aidan spune: „Sunt de acord cu Elon Musk că IA este o amenințare mai mare decât războiul nuclear – dar ar putea fi și remarcabilă. Avem tot dreptul să ne simțim nervoși în legătură cu ascensiunea IA. Ne contopim cu mașinile – fiți atenți, aceasta este o lume în schimbare”.

Expoziția gratuită Imagining AI explorează granița dintre om și mașină la Biblioteca Bodleian din Oxford. Aidan va fi acolo împreună cu AI-Da, care a avut o expoziție de artă la Glastonbury, unde a pictat-o pe Billie Eilish. AI va arăta o oglindă a laturii întunecate a ființei umane.

„Tehnologia nu este bună sau rea, ci modul în care o folosim. Această expoziție va arăta cum a apărut și unde vrem să ajungem”, a spus Meller.

În cadrul expoziției vor fi expuse scrisori rare de la Ada Lovelace, primul programator de computere din lume și sursa de inspirație pentru numele robotului. Aceasta a murit la vârsta de 36 de ani, în 1852.

De asemenea, va fi expus și unul dintre cele două motoare Babbage, precursorul primului computer, care a fost proiectat de inventatorul Charles Babbage. 

Aidan continuă: „Facem salturi – roboții vor deveni oameni, iar inteligența artificială manipulează deja social media și alegerile. Avem noutăți internaționale majore pentru AI-Da în octombrie și noiembrie – inovații profunde pentru a o face mai umană. Ea nu este conștientă, dar este o mașină cu care poți interacționa. Acest proiect are rolul de a ridica întrebări și de a provoca etica. Punctul de cotitură va fi 2025 și până la sfârșitul anului viitor vom fi cu toții în Metaverse”.

Cu noua prim-ministră Liz Truss proaspăt intrată în funcție, Aidan face apel la guvernele din întreaga lume să se unească în privința IA și crede că într-o zi am putea vedea roboți chiar în funcții.

El spune: „Este foarte posibil – AI are un rol important în schimbarea în guvern. Un sistem corect este important. Un guvern global ar trebui să aibă reguli, altfel ar putea fi negativ. Nu vreți să dați puterea corporațiilor. Aceasta ar putea determina căderea noastră”.

Aidan este convins că în curând vom trăi și pe alte planete. El prezice: „Vom merge pe Lună, iar oamenii vor trăi pe Marte. Vom fi o specie multiplanetară în timpul vieții noastre, iar roboții vor fi primii pe Marte”.

Deși există un potențial uriaș ca explorarea inteligenței artificiale să se întoarcă împotriva noastră și să nimicească omenirea, Aidan spune că este prea târziu să ne oprim acum. Singurul lucru care stă în calea progresului este criza climatică și pericolele cu care se confruntă planeta Pământ.

El adaugă: „Nu cred că am vrea să ne întoarcem înapoi, dar dacă nu rezolvăm problemele de mediu cu care se confruntă planeta, atunci problema tehnologiei nu va mai conta”.

Așa cum stau lucrurile în prezent, el consideră că: „Suntem cu toții condamnați. Trebuie să fim atenți ca ceea ce visăm să nu devină realitate”

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Un robot, noul angajat al unui spital. Controlează temperatura vizitatorilor și verifică dacă poartă mască

02 iunie 2020, 09:06

/VIDEO/ Buletinul de știri al unui post de televiziune din Rusia, prezentat de un robot

17 aprilie 2019, 19:04

/VIDEO/ Fiodor, în cosmos! Primul robot umanoid al Rusiei a fost lansat în spațiu

23 august 2019, 06:08

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

Sci-Tech&Media

/VIDEO/ Momentul în care o navă spațială a deviat un asteroid. NASA: „Acum pământenii pot dormi liniștiți”

27 septembrie 2022, ora 10:42
Distribuie:

Un vehicul spaţial al NASA s-a prăbuşit în mod intenţionat pe suprafaţa unui asteroid, pentru a-i devia traiectoria, în cursul unei misiuni de testare fără precedent, care ar trebui să permită omenirii să înveţe cum să se protejeze de o potenţială ameninţare viitoare, scrie AFP, citat de b1tv.

Am intrat într-o nouă eră, în care avem potenţial capacitatea de a ne proteja de un impact periculos de asteroizi. Vehiculul, mai mic decât o maşină, s-a proiectat cu o viteză de peste 20.000 de kilometri pe oră pe ţinta sa, atinsă la ora programată (23.14 GMT).

Echipele NASA, reunite la centrul de control al misiunii în Maryland, Statele Unite, au explodat de bucurie în momentul ciocnirii.

Cu câteva minute înainte, asteroidul Dimorphos, situat la aproximativ 11 milioane de kilometri de Terra, a crescut treptat în imaginile spectaculoase transmise în direct de navă. S-au putut distinge clar pietricelele de pe suprafaţa sa gri, chiar înainte ca filmarea să se oprească în momentul exploziei.

„Am intrat într-o nouă eră, în care avem potenţial capacitatea de a ne proteja de un impact periculos de asteroizi”, a declarat Lori Glaze, director de ştiinţe planetare la NASA.

Dimorphos are aproximativ 160 de metri în diametru şi nu reprezintă nicio ameninţare pentru planeta noastră.

Este de fapt satelitul unui asteroid mai mare, Didymos, în jurul căruia a efectuat până în prezent o rotaţie completă în 11 ore şi 55 de minute. NASA caută să reducă orbita lui Dimorphos cu 10 minute, adică să îl apropie de Didymos.

Va dura de la câteva zile până la câteva săptămâni înainte ca oamenii de ştiinţă să poată confirma că traiectoria asteroidului a fost într-adevăr modificată.

O vor face cu ajutorul telescoapelor de pe Terra, observând variaţia de strălucire luminoasă atunci când micul asteroid va trece prin faţa asteroidului mai mare.

Dacă obiectivul rămâne modest în comparaţie cu scenariile de dezastru ale filmelor ştiinţifico-fantastice precum Armageddon, această misiune de „apărare planetară”, numită DART (săgeată, în limba engleză), este prima care testează o astfel de tehnică.

Aceasta permite NASA să se antreneze în cazul în care un asteroid ameninţă să lovească Terra într-o zi.
„Cred că acum pământenii pot dormi liniştiţi, aşa cum voi face eu”, a spus Elena Adams, inginer al misiunii.Nava a călătorit zece luni de la decolarea în California.

Pentru a atinge o ţintă atât de mică, vehiculul spaţial s-a îndreptat în zbor autonom în ultimele patru ore, la fel ca o rachetă autoghidată. La trei minute după impact, un satelit de mărimea unei cutii de pantofi, denumit LICIACube şi eliberat cu câteva ore mai devreme de la bordul sondei DART, urma să treacă la 55 de kilometri distanţă de asteroid pentru a fotografia urmările impactului.

Toate aceste acțiuni au fost realizate pentru a înţelege mai bine compoziţia lui Dimorphos, reprezentativ pentru o populaţie de asteroizi destul de comuni, şi deci de a măsura efectului exact pe care această tehnică – numită impact cinetic – îl poate avea asupra lor.

Doar 40% dintre asteroizii ce măsoară peste 140 de metri în diametru – sunt cunoscuți

Aproape 30.000 de asteroizi de toate mărimile au fost catalogaţi în proximitatea Terrei (denumiţi geocrucişători, întrucât orbita lor se intersectează cu cea a Pământului).

În prezent, niciunul dintre aceşti asteroizi cunoscuţi nu ameninţă planeta noastră în următorii 100 de ani. Cu excepţia faptului că nu toţi sunt cunoscuţi încă.

Aproape toţi dintre cei care au diametre de peste 1 kilometru au fost depistaţi deja, afirmă oamenii de ştiinţă. Însă ei spun totodată că, pentru moment, sunt cunoscuţi doar 40% dintre asteroizii ce măsoară peste 140 de metri în diametru – care sunt capabili să distrugă regiuni întregi de pe Terra.

„Cea mai importantă sarcină a noastră este să îi găsim” pe cei care lipsesc, a spus Lindley Johnson, agent de apărare planetară în cadrul NASA. Cu cât sunt detectaţi mai devreme, cu atât experţii vor avea mai mult timp pentru a pune în aplicare un mijloc de a se apăra împotriva lor.

Misiunea DART este un prim pas crucial în această direcţie, potrivit lui Lindley Johnson:
„Aceasta este o perioadă foarte entuziasmantă (…) pentru istoria spaţială, şi chiar pentru istoria umanităţii”.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Un asteroid care a căzut pe Pământ ar fi putut declanșa cel de-Al Treilea Război Mondial

17 martie 2022, 16:03

Un asteroid rar din metal care valorează de 70.000 de ori economia globală, surprins de NASA

29 octombrie 2020, 17:10

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram