Război în Ucraina, ziua 90. Ministerul britanic al Apărării: Rusia și-a sporit intensitatea operațiunilor în Donbas

economic

Andrei Spînu anunță prețul mediu la electricitate pentru luna mai. „Tariful în facturi rămâne neschimbat”

12 mai 2022, ora 12:09
Distribuie:

Ministrul Infrastructurii, vicepremierul Andrei Spînu a anunțat prețul mediu de achiziționare a energiei electrice, pentru luna mai. Este vorba despre 66,7 dolari. 

„Tariful în facturi pentru luna mai rămâne neschimbat”, a precizat Spînu pe canalul său de Telegram. 

În opinia lui Spînu, Moldova trebuie să își diversifice sursele de aprovizionare cu resurse energetice, 

„În continuare, purtăm discuții pentru a identifica cel mai bun preț al electricității pentru lunile următoare”, a subliniat ministrul Infrastructurii.

Miercuri, 11 mai, autoritățile au anunțat că Energocom a semnat un contract de achiziție a 30% din necesarul de curent electric pentru luna mai cu compania ucraineană Ukrhidroenergo, conform prevederilor dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale din 29 aprilie.

Operatorul ucrainean va începe livrările de energie din data de 12 mai. „S-a negociat direct cu companii producătoare de energie electrică din Ucraina (între care Energoatom, D. Trading și altele), solicitându-se oferte pentru furnizarea a 30% din consumul necesar. Conform condițiilor contractuale, la solicitarea părții ucrainene, prețul de achiziție pentru acest contract este un secret comercial și nu poate fi divulgat, dar pot confirma ca este un preț mai mic decât ofertele parvenite la licitația precedentă”, a spus Vladimir Sadovoi, director general interimar al Energocom.

La sfârșitul lunii aprilie, Energocom, în baza negocierilor directe, a semnat un contract de achiziție cu Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES), la prețul de 59,5 dolari/ MWh. MGRES și-a asumat să asigure 70% din necesarul de energie electrică pentru luna mai.

Conform Comisiei Situații Excepționale, Energocom încheie contracte de achiziție cu producătorii, după care - cu furnizori și distribuitori. Datele preliminare arată că la prețul mediu de achiziție al energiei electrice tarifele actuale pentru consumatorul final nu va crește. Totodată, ANRE urmează să analizeze prețul mediu de achiziție pentru a determina dacă va fi nevoie de o ajustare a tarifului.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram