Război în Ucraina, ziua 90: Rusia a preluat controlul a 5 fabrici din industria de apărare

politic

Deputații cer audierea guvernatorului BNM în Parlament și a prim-ministrei în contextul creșterii inflației

12 mai 2022, ora 10:30
Distribuie:

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, urmează a fi audiat în următoarea ședință plenară a Parlamentului. Solicitarea de a fi audiat în cadrul unei ședințe a Legislativului vine din partea președintelui Comsiei economie, buget și finanțe Dumitru Alaiba în contextul creșterii inflației.

„Trecem printr-o perioadă extrem de complicată din punct de vedere economic. Vedem cu mare îngrijorare ce se întâmplă pe piața financiară și vedem o inflație record în regiune... Sunt lucruri pe care nu le putem influența, însă sunt și lucruri pe care trebuie și putem să le gestionăm, prin intermediul instituțiilor. Este propunerea noastră să invităm guvernatorul Băncii Națioanel pentru săptămâna viitoare în cadrul Comisiei pentru a audia și a vedea cum BNM gestionează inflația”, a declarat Alaiba.

Respectiv, Octavian Armașu urmează a fi audiat în cadrul Comsiei economie, buget și finanțe, iar la următoarea ședință va fi audiat în plenul Parlamentului.

Deputatul BCS, Petru Burduja, a solicitat ca în cadrul aceleași sedințe să fie audiată și prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița.

„Pe lângă guvernatorul BNM să vină și prim-ministra pentru a expune poziția Guvernului referitor la ceea ce se întâmplă în domeniul financiar ca să înțelegem ce măsuri pot fi întreprinse pentru a stopa creșterea inflației”.

Și deputatul Vladimir Voronin a intervenit și a declarat că BNM ar fi „doar vârful icebergului”.

„Rata inflației este la 29% și eu susțin această propunere, dar rădăcinile acestor fenomene în economia noastră nu este BNM, el este doar icebergul. De aceea este foarte corect și trebuie analizate aceste probleme ca să putem veni și noi și să elaborăm măsurile următoare. Eu susțin activitatea numai dați mai operativ să facem asta”, a spsu Voronin.

De cealaltă parte, deputatul Partidului „ȘOR”, Denis Ulanov, a adăugat că fracțiunea pe care o reprezintă pledează pentru audierea întregului Guvern cu privire la nivelul inflației.

„Stimați colegi, câteva ședințe în urmă am ridicat întrebarea despre inflația galopantă a R. Moldova și despre toate efectele negative care vor urma, de aceea am propus să ascultăm în ședință pe prim-ministrul, ministrul Finanțelor și guvernatorul BNM, dar propunerea a fost respinsă. Considerăm important să ascultăm nu doar guvernatorul bancii nationale dar întreg Executivul”.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent:t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram