Război în Ucraina, ziua 279: Alertă aeriană și reuniune NATO în România. Risc de o nouă pană uriașă de curent în R. Moldova

Un pas uriaș pentru omenire: Cercetătorii au reușit să crească în premieră plante în solul adus de pe Lună

12 mai 2022, ora 19:50

Oamenii de știință au reușit pentru prima dată să crească semințe în sol de pe Lună adus înapoi pe Pământ în timpul misiunilor NASA dintre anii 1969 și 1972, o realizare despre care speră să dea un imbold planurilor de colonizare a suprafeței lunare, scrie Reuters, potrivit Digi24.

Cercetătorii au anunțat joi că au plantat semințe de Arabidopsis thaliana, una dintre cele două specii de plante cunoscute colocvial în România sub numele de „gâscăriță”, în 12 containere minuscule care conțineau fiecare o mostră de un gram de sol lunar, denumit științific regolit.

Regolitul lunar, cu particulele sale ascuțite și lipsa de materiale organice, este complet diferit de cel de pe Pământ, cercetătorii nefiind siguri dacă semințele vor germina.

„Ni s-a tăiat respirația când am văzut prima dată abundența de lăstari verzi răsăriți din toate mostrele”, afirmă profesoara de horticultură Anna-Lisa Paul, director al Centrului pentru Cercetări Interdisciplinare în Biotehnologie din cadrul Universității Florida și coautor al studiului.

„Plantele pot să crească în regolitul lunar. Această unică propoziție simplă are o semnificație uriașă și deschide ușa unor explorări suplimentare cu ajutorul resurselor existente pe Lună și, probabil, Marte”, subliniază ea.

Toate semințele plantate de cercetători au germinat

Mai mult, cercetătorii afirmă că fiecare din semințele plantate a germinat și că, în primele stadii de dezvoltare, nu a fost observată nicio diferență notabilă între plantele răsărite în regolit și unele plantate ca grup de comparație în cenușă vulcanică de pe Pământ, material care are o compoziție minerală și dimensiune a particulelor similară cu cea a solului lunar.

Însă mai târziu, plantele crescute în regolit au crescut mai lent, au fost în general mai mici, cu rădăcini mai puțin dezvoltate și au fost mai predispuse de a prezenta trăsături de stres, precum frunze mai reduse ca dimensiune sau culori tipice unei dezvoltări nesănătoase.

Genele plantelor din regolit au prezentat, de asemenea, trăsături asemănătoare cu cele plantelor expuse la sare, metal și oxidare. „Chiar dacă plantele au putut crește în regolit, ele au trebuit să muncească din greu, metabolic vorbind, pentru a face asta”, afirmă Paul.

Însă faptul că plantele au putut să crească în regolit a fost oricum uluitor pentru oamenii de știință.

Un pas uriaș pentru explorarea spațială

Rob Ferl, vicepreședinte pentru cercetări la Universitatea Florida și coautor al studiului, spune că a simțit „bucurie privind viața făcând ceva ce nu a mai făcut niciodată înainte”.

„Să vezi plantele crescând este o reușită în sensul în care ne spune că putem merge pe Lună și să ne creștem mâncarea, curățăm aerul și recicla apa, folosind plantele în același mod în care o facem aici pe Pământ”, explică el.

Descoperirea reprezintă o veste bună și pentru NASA și programul său Artemis de a repune un om pe Lună, chiar dacă agenția spațială americană a anunțat la finele anului trecut că misiunea nu va fi demarată mai devreme de 2025 la un cost estimat în prezent la 93 de miliarde de dolari.

„Plantele sunt profund legate de știința explorării spațiale din cauza rolului lor de susținere a vieții, mai ales când ne gândim să părăsim Pământul pentru perioade îndelungate de timp”, subliniază Rob Ferl.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

/VIDEO/ Jurnaliști TV8, agresați la protestul Partidului Șor: „Am fost îmbrâncit și lovit cu pumnul în spate”
/VIDEO/ Jurnaliști TV8, agresați la protestul Partidului Șor: „Am fost îmbrâncit și lovit cu pumnul în spate”
Război în Ucraina, ziua 278: Pisaniile lui Ștefan cel Mare sunt la Herson. Șeful NATO: "Nu îl putem lăsa pe Putin să câștige"
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 278: Pisaniile lui Ștefan cel Mare sunt la Herson. Șeful NATO: "Nu îl putem lăsa pe Putin să câștige"
/VIDEO/ Altercații și îmbrânceli pe scări la Procuratura Generală: Momentul în care o bătrână e doborâtă de un bărbat
/VIDEO/ Altercații și îmbrânceli pe scări la Procuratura Generală: Momentul în care o bătrână e doborâtă de un bărbat
Ambasador: Probabilitatea unei invazii ruse este scăzută acum, dar Kremlinul a pus Moldova pe o listă cu Ucraina
/VIDEO/ Ambasador: Probabilitatea unei invazii ruse este scăzută acum, dar Kremlinul a pus Moldova pe o listă cu Ucraina
Republica Moldova, „o preocupare foarte specială” pentru România. Iohannis: „Discutăm cu aliații pentru a găsi căi de a-i ajuta”
Republica Moldova, „o preocupare foarte specială” pentru România. Iohannis: „Discutăm cu aliații pentru a găsi căi de a-i ajuta”

/VIDEO/ Recordul stabilit de NASA: O navă destinată oamenilor a ajuns la cea mai mare distanță de Pământ

29 noiembrie 2022, ora 12:01

Capsula Orion a agenţiei spaţiale americane a atins o etapă importantă în misiunea sa demonstrativă din jurul Lunii. 

Luni, aceasta s-a deplasat la aproximativ 430.000 km dincolo de Pământ - cea mai mare distanţă parcursă vreodată de o navă spaţială destinată transportului de oameni, scrie BBC, potrivit Mediafax.

Nava nu are echipaj, dar, dacă va finaliza zborul actual fără incidente, astronauții vor fi prezenţi la următoarea lansare, peste doi ani.

NASA plănuieşte o serie de misiuni din ce în ce mai complexe cu Orion. Acestea fac parte din programul Artemis al agenţiei, care urmăreşte să readucă oameni pe suprafaţa Lunii după o pauză de 50 de ani.

Etapa de luni marchează punctul de mijloc al misiunii.

Orion a transmis câteva înregistrări video spectaculoase ale călătoriei sale.

Capsula a fost lansată de la Centrul Spaţial Kennedy din Florida la 16 noiembrie, într-o misiune de 26 de zile menită să îi testeze sistemele şi să se asigure că este sigură pentru a transporta astronauţi.

Orion este purtată în spaţiu de un modul de servicii furnizat de Agenţia Spaţială Europeană (ESA). Acest vehicul încorporează propulsoarele mari necesare pentru a face manevrele.

Săptămâna trecută, modulul ESA a efectuat două aprinderi cheie ale motoarelor pentru ca Orion să intre pe orbită în jurul Lunii. Respectiva orbită se numește "îndepărtată" deoarece traiectoria îl duce pe Orion la mare distanță de suprafața Lunii (61.000 km; 38.000 mile) şi "retrogradă" deoarece trimite capsula în direcţia opusă direcției de deplasare a corpului lunar.

Va fi nevoie de alte două manevre în zilele următoare pentru a pune capsula pe traiectoria corectă pentru a se întoarce acasă.

Nava spațială urmează să amerizeze în Oceanul Pacific, în largul oraşului San Diego, pe 11 decembrie.

Recordul anterior pentru cel mai îndepărtat punct atins de o navă spațială cu echipaj uman a fost stabilit de misiunea Apollo-13 în aprilie 1970. Aceasta a ajuns la 400.171 km de Pământ, în timp ce echipajul său se lupta să se întoarcă acasă în urma unei explozii a modulului de serviciu al capsulei.

Prima misiune Artemis cu echipaj este programată în prezent pentru sfârşitul anului 2024. Un zbor Orion, în cadrul căruia astronauții vor coborî, de asemenea, pe suprafața lunară, ar putea avea loc încă din 2025 sau 2026.

/VIDEO/ Nava spațială Artemis a ajuns la Lună: Prima survolare a capsulei Orion
Energia electrică s-ar putea scumpi din nou: Care sunt tarifele solicitate de Premier Energy și FEE Nord
/DOC/ Energia electrică s-ar putea scumpi din nou: Care sunt tarifele solicitate de Premier Energy și FEE Nord
„Sunt deja hazlii”: Ce spune Andrei Spînu după ce Platforma DA i-a cerut demisia în urma unei avarii la Termoelectrica
/VIDEO/ „Sunt deja hazlii”: Ce spune Andrei Spînu după ce Platforma DA i-a cerut demisia în urma unei avarii la Termoelectrica
Război în Ucraina, ziua 277: Avertizare din Estonia și petiția unor mame. RLI: Rusia complotează pentru a-l lichida pe Lukașenko
Război în Ucraina, ziua 277: Avertizare din Estonia și petiția unor mame. RLI: Rusia complotează pentru a-l lichida pe Lukașenko
/VIDEO/ A încercat să evite ciocnirea cu un automobil, dar s-a izbit într-un alt obstacol. Detalii despre accident
/VIDEO/ A încercat să evite ciocnirea cu un automobil, dar s-a izbit într-un alt obstacol. Detalii despre accident
Război în Ucraina, ziua 273: Atac masiv cu rachete și pană de curent uriașă în Moldova. UE declară Rusia „sponsor al terorismului”
Război în Ucraina, ziua 273: Atac masiv cu rachete și pană de curent uriașă în Moldova. UE declară Rusia „sponsor al terorismului”
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram