social

/VIDEO/ Satele fantomă din R. Moldova: Fenomenul alarmant cu localități rămase doar pe hartă

12 octombrie 2022, ora 08:37

În fiecare zi, Republica Moldova este părăsită de circa 30 de oameni. Peste două decenii, populația noastră va fi de două ori mai mică și ar urma să numere doar 1, 7 milioane de oameni, majoritatea fiind vârstnicii. Nu sunt niște speculații, ci prognozele ce reies dintr-un studiu efectuat și publicat recent de Fondul ONU pentru Populație. În acest val al migrației, oamenii nu se mai duc doar pentru că au nevoie de bani. Se duc cei care vor condiții mai bune de trai, în special pentru copiii lor. Plecarea oamenilor peste hotare este și una dintre cauzele depopulării localităților, iar cel mai mult au de suferit satele mici. Unele au dispărut cu totul, devenind ruine. Altele se fac tot mai mici, cu fiecare casă în care nu mai este viață, se arată într-un reportaj marca "Moldova gândește" de la TV8.

Drumul spre... nicăieri. Prezent în aplicațiile de navigare, dar și pe hărți, satul Dărcăuții noi nu există în realitate. Și nu exagerăm deloc când spunem că este un sat fantomă.

„- Cum ajungem?
 - E movilă acolo. Nu e nimeni, e totul pârloagă.
 - D-apoi oamenii unde-s? Au venit încoace?
 - Da, ia te uită. Sunt lângă mine aici, toți sunt cu crucile-n cap.
 - Au murit...”.

Ne-am continuat deplasarea, așa cu ne-au sfătuit sătenii și după indicațiile GPS-ului.

GPS-ul de pe telefonul mobil ne arată că deja suntem în satul Dărcăuții Noi. Am ajuns, suntem de ceva timp aici, ne tot învârtim, dar deocamdată nu am găsit indicii că aici au locuit oameni. 

Am găsit, puteți să vedeți, această fântână, printre copaci, printre salcâmi, dar este atât de veche încât este clar că nu a mai folosită de foarte, foarte mult timp.

Cu salcâmi pe dreapta și pe stânga, drumul s-a terminat în scurt timp. Nu departe, cu ochii mijiți din cauza vântului și a soarelui, l-am întâlnit pe nea Constantin. Păștea vacile satului, pentru că-l ajunsese rândul. S-a arătat mirat de faptul că eram în căutarea satului Dărcăuții noi.

„- S-au dus toți, au murit.
 - S-au mutat în satul, la Dărcăuți sau oamenii pur și simplu au murit?
 - Care erau tineri s-au dus în altă parte. Și gata nu-s.
 - Adică, noi am trecut deja satul?
 - Da.
 - Trebuie să facem acum înapoi? E singurul drum care e acum?
 - Da. E singurul drum”, a spus Constantin.

Ne-am întors de acolo unde am pornit. De lângă fântâna cea veche, despre care vă ziceam ceva mai devreme. Am găsit aici încă un loc din care putem să deducem că a fost o gospodărie pentru că am găsit un beci vechi, rămas deschis. 

Pe aici, pe alături, putem să vedem și ruinele unei case. Putem să deducem că aici era un fel de centru al satului, pentru că doar până aici ne-a arătat harta, dar și aplicațiile că suntem în Dărcăuții noi.

Casele din fostul sat au fost înghițite la propriu de pământ. Lângă o movilă, acoperită de puieți de salcâm, am găsit cu greu ruinele unei case.

Cel mai probabil aici era prispa unei case. Observați, pe aici, probabil, gospodarii locuinței veneau acasă, urcau scările, se așezau pe prispă atunci când erau obosiți și voiau să se odihnească.

Chiar dacă au trecut foarte mulți ani de atunci, putem să vedem pe casă, semne de la culorile în care era vopsită locuința. Vedem un brâu albastru, un brâu verde...

Depopularea a trecut hotarul satului Dărcăuții noi și amenință și localitatea vecină - Dărcăuți. 

Primarul de aici ne-a vorbit despre cum încearcă să salveze comuna, pentru ca să nu ajungă și ea, peste ani, o așezare fantomă.

„În 1997, a decedat decedat ultimul locuitor. De atunci, în sat nu mai locuiește nimeni. Dar satul cum îi mai zic în popor Odaia lui Sava nu este un sat vechi. Oamenii dețineau proprietăți, aveau terenuri. Era odaia, în care locuia un oarecare Sava și s-a transmis denumirea. Odată cu decesul ultimului locuitor, acolo nu mai locuiește nimeni, dar oamenii dețin proprietăți. O parte au grijă de terenurile agricole, o parte le-au transformat în păduri”, a declarat primarul, comuna Dărcăuți, Oleg Rozimovschi.

Prin anii 60-70, Dărcăuți era casa a circa 30 de familii, în care creșteau 20 de copii. În una dintre case, mai spațioase, fusese amenajată chiar și o grădiniță pentru ei. Probabil nimeni nu ar fi crezut că în câțiva ani satul va dispărea de pe fața pământului. Ca să păstreze vie amintirea, primarul se gândește, de ceva vreme, să transforme fosta localitate într-un muzeu în aer liber.

„Avem o idee de proiect, dar nu avem bani, pentru că ne-am concentrat pe cele două sate ca să nu treacă ani și să vină jurnaliștii și să întrebe de ce aceste două sunt pustii”, a menționat primarul.

Pe lista satelor depopulate se află și Livezi, pe care l-am găsit la câțiva kilometri distanță de Dărcăuții noi. Din cele 10 case, doar în jumătate trăiesc oameni. Celelalte au murit odată cu proprietarii lor. 

Domnul Dumitru este unul dintre cei câțiva săteni care mai țin în viață micul cătun. Crede că dacă ar fi existat măcar puțină infrastructură, poate și devenea atractiv pentru cei din afară A crescut două fiice, dar ambele au plecat, cu acordul și încurajarea sa și a soției.

„Locuri de muncă, drumuri trebuie făcute, se depopulează pentru că nimeni nu vrea să trăiască în sărăcie în Moldova”, a vorbit un locuitor al satului Livezi, Dumitru.

S-a născut în Livezi, dar nu este sigur că aici vrea să moară. Probabil, vor migra și ei.

„Noi am fost 8 copii...”.

Cine cunoaște satul mai bine ca el? Deși este o palmă de pământ, cătunul este plin de privești impresionante. În decor a apărut prima casă părăsită.

„Aici a fost un om în vârstă, dar a decedat. Rudele au venit, au vrut să facă o prisacă, dar nu le-au dat voie. Primăria Sobari”.

O altă casă pustie, o altă viață curmată brusc. Proprietarul a fost răpus de Covid.

„- L-au luat la Chișinău, dar nu i-au putut face nimic.
 - A decedat?
 - Da. Acum băieții vin, dar rar”.

Și în această casă nu este viață. Din fântână nu mai scoate nimeni apă ca să-și potolească setea, iar ușile stau mai mult încuiate.

„Vă arăt un detaliu de ornament. Omului acela care a venit de la Chișinău i-au plăcut formele acestea. Este o siluetă de femeie, dacă vedeți bine”.

Bătrânul cu coasa este cel de-al doilea locuitor al satului Livezi. A ajuns aici ca să aibă grijă de casa părintească. La cei 74 de ani ai săi își poartă singur de grijă, doar că nu prea aude bine.

„- Bună ziua. De la televiziune suntem, de la Chișinău.
 - A?
 - De la Chișinău suntem, de la televiziune.
 - Să fiți sănătoși, să mai veniți.
 - Venim, desigur. Vrem să vedem cum trăiți în sătucul acesta mic?
 - Ei, a fost mare, dar s-a mântuit lumea.
 - Unde s-a dus lumea?
 - A?
 - Unde-i lumea?
 - S-a mântuit lumea. Nu doar în acest sat, de peste tot locul fug. Zavoadele le-au închis, toate celea le-au închis, cu ce să trăiască? Totul este scump. Unde o să ajungem? La țântirim. Este țântirim frumos”.

Dornic de vorbă, bărbatul ne-a povestit despre prin cele mai mari cumpene ale vieții și-i mulțumește Domnului că a scăpat cu bine.

„- Pământul cu ce să lucrez? Solearcă nu era, tractor nu era. Așa că era calul la putere. Pământul l-am vândut că am fost dator cu bani. M-am dus la Chișinău, pe bulevardul Ștefan cel Mare. Am împrumutat bani, am vândut pământul și am dat bani la doctori.
 - Ca să vă tratați? Erați bolnav, da?
 - Mi-am rupt mâna.
 - Și ce, v-au cerut bani pentru asta?
 - M-au lecuit, păcat de zis. Doctorii mi-au făcut atunci. Pensie nu aveam și am dat banii, iată așa.
 - Ați vândut pământ ca să vă tratați?
 - Da. Am vândut pământ, cota am vândut-o. Mâna era ruptă, numai în piele se sprijinea. Numai în oase era.
 - Unde ați rupt-o?
 - Am căzut din căruță jos și a mers roata peste dânsa”, a vorbit un locuitor, satul Livezi, Victor.

Mai schimbă o vorbă și cu asistenta socială care-l mai vizitează.

„- Vine, mă vizitează...
 - Vă este frică să rămâneți...
 - Vine o fetiță așa de frumușică”.

Nu am găsit viață nici în satul Dobrușa, din raionul Telenești. În 2019, localitatea a devenit cunoscută la nivel internațional, după ce celebra publicație americană New York Times a scris povestea singurului locuitor de aici. 

Grigore Muntean, pe atunci în vârstă de 53 de ani. Ne-a dus să-l căutăm ca să vedem cum i s-a schimbat viața de atunci. Nu l-am găsit însă.

Nici nu avea cum să-l găsim pentru că bărbatul s-a mutat în alt sat. Unul foarte departe și chiar la frontieră cu Ucraina. Locuiește practic în pădure, într-o casă care tot era părăsită, fiind presat să plece din localitatea natală.

„- Nu vă mai întoarceți?
 - Nu, nu, nu. Aici sunt tot singur, măcar nu am de furcă cu nimeni.
 - V-ați construit o casă?
 - Nu am mai construit nimic. Am luat o casă, aici îs o mulțime părăsite”, a declarat un fost locuitor al satului Dobrușa, Grigore Muntean.

Potrivit unui studiu elaborat de Fondul ONU pentru Populație, raionul Soroca nu figurează în top cinci cele mai puțin populate raioane. În schimb, aici se regăsește Basarabeasca, Dubăsari, Șoldănești, Taraclia și Dondușeni.

„Pe parcursul a trei decenii, numărul populației a scăzut drastic. Am planificat să fie de 5 milioane, dar riscăm ca în următorii 50-100 de ani să nu atingem cifra. Din contram prognozele sunt foarte sumbre. Număru populație e de 1,7 - 1,9 milioane. Asta nu este peste munți, dar în următorii 5 ani. În rezultatul migrației, am ajuns la etapa când părinții merg să-și dădăcească nepoții. Ultimele date arată că cota lor ar fi de 2,5 ceea ce nu este puțin”, a menționat demograful, doctor în științe, conferențiar universitar, Valeriu Sainsus.

Valeriu Sainsus este unul dintre cei mai cunoscuți demografi pe care îi are Republica Moldova. Monitorizează procesul depopulării de circa trei decenii. Spune că dacă și s-ar lua acum măsuri de a înceti tendințele, oricum efectele se vor resimți mult mai târziu.

„Dividendele de la aceste măsuri apar peste un deceniu. Ori peste 5 maximum 7 ani. Am putea redresa populația prin sporirea reproducerii. Acesta ar fi un prim pas”.

Nu doar satele mici sunt părăsite de oameni, dar și orașele mari, inclusiv capitala.

„Chișinăul se confruntă cu o stagnare a numărului, satele nu mai creează valuri de migranți. De fapt, capitala a crescut datorită orașelor care au fost incluse”.

Studiul, efectuat de Fondul ONU pentru populație, pe un eșantion de 10 mii de persoane, a scos la suprafață încă un aspect alarmant. Vor să plece peste hotare familiile tinere, care au venituri mari.

„Plecarea tinerilor va duce, implicit, la majorarea numărului de persoane în etate. În aceste condiții, este nevoie de măsuri urgente pentru a crește rata natalității și crearea condițiilor pentru ca familiile să educe un număr mai mare de copii”, a declarat reprezentantă adjunctă, UNFPA, Natalia Plugaru.

Care este strategia actualului guvern de a opri procesul depopulării și cum vrea să-i convingă pe oameni să rămână în țară? Cu aceste două întrebări am mers la un eveniment public la care participa premierul Natalia Gavrilița. Nu am fost lăsați să ne apropiem de ea, pentru că, din spusele unui agent de pază, se grăbea tare.

Dar, în Republica Moldova sunt localități care se laudă cu mulți locuitori. 

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în top trei găsim satul Congaz, cu 12 mii de oameni, Costești - cu 11 000 de locuitori și Cărpineni, în care locuiesc aproape 10 000 de locuitori. 

Următorul recensământ al populației ar urma să aibă loc în 2023, la circa 10 ani distanță de ultimul care a fost desfășurat în Republica Moldova și pe care se bazează toate datele.

/VIDEO/ Copile care aduc pe lume copii. Istoria unei fete care a născut la 14 ani: "Nu doresc asta nici puiului de șarpe"
/VIDEO/ Trei într-o… cocioabă: Cum a ajuns o familie cu bebeluș să trăiască sub un acoperiș care se dărâmă
/VIDEO/ R. Moldova este cea mai săracă țară din Europa? Date alarmante și planuri oficiale
Tomac readuce în prim-plan ideea transformării Prutului în râu navigabil. „Trebuie să îl transformăm într-o autostradă verde”
Tomac readuce în prim-plan ideea transformării Prutului în râu navigabil. „Trebuie să îl transformăm într-o autostradă verde”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 763: Atac la Harkov și victorie pentru ucraineni. Zelenski cere din nou apărare antiaerienă
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 763: Atac la Harkov și victorie pentru ucraineni. Zelenski cere din nou apărare antiaerienă
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
/VIDEO/ Distracție la zoo, în Germania: Îngrijitorii au organizat o vânătoare de ouă pentru animale
/VIDEO/ Distracție la zoo, în Germania: Îngrijitorii au organizat o vânătoare de ouă pentru animale

/VIDEO/ Și-au transformat casa în speluncă: Trei suspecți în comercializarea drogurilor, reținuți la Edineț

28 martie 2024, ora 15:26

Și-au transformat casa în speluncă. Trei persoane, suspectate de circulația ilegală a drogurilor, dar și întreținerea speluncilor au fost reținute la Edineț.  În rezultatul perchezițiilor, la domiciliile acestora au fost depistate mai multe tipuri de droguri în valoare de 50.000 de lei, dar și mai multe dispozitive destinate consumului de substanțe narcotice confecționate artizanal.

Potrivit Poliției, în cadrul unei cauze penale, ofițerii din Edineț au efectuat percheziții la domiciliile unor persoane, locuitori ai aceluiași raion, suspectați de circulația ilegală a drogurilor, dar și întreținerea speluncilor pentru consumul drogurilor și etnobotanicelor.

În rezultatul perchezițiilor au fost depistate și ridicate aproximativ 5 grame de substanță cristalină asemănătoare cu droguri de tip „PVP”, 100 de grame de  semințe și masă vegetală asemănătoare cu marijuana, telefoane mobile, un cântar electronic de scară mică, mai multe carduri bancare și bonuri de plată ATM, dar și mai multe dispozitive destinate consumului de droguri confecționate artizanal. Suma drogurilor depistate, pe piața neagră valorează circa 50 000 de lei.

Doi bărbați de 41 și 42 de ani, dar și o femeie de 41 de ani au fost reținuți pentru 72 de ore fiind plasați în izolatorul de detenție provizorie. În continuare, polițiștii desfășoară acțiuni speciale de investigații pentru a stabili și complicitatea altor persoane.

 Potrivit legii penale, dacă vor fi gățiți vinovați, suspecții riscă până la 15 ani privațiune de libertate.

Furtul miliardului ar putea crea o nouă gaură în bugetul de stat. Banca Națională va fi obligată să achite 2,4 miliarde lei în cazul în care fosta conducerea BNM va fi găsită vinovată în devalizarea sistemului bancar. /Oamenii legii au organizat percheziții în trei penitenciare și la rudele unor deținuți, după ce un condamnat și-a pus capăt zilelor. Procurorii presupun că acesta nu a rezistat șantajului din penitenciar. /Protest în Ungaria. Mii de persoane au ieșit în stradă la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, dar și a procurorului general. Se întâmplă după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească implicarea unui membru al guvernului său într-un caz de corupţie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cel mai mare producător de ulei vegetal de la noi din țară şi-a sistat activitatea. /Ani grei de închisoare pentru liderul organizaţiei criminale „Machena”. Acesta va face peste douăzeci de ani de pușcărie, pentru că a comandat asasinarea unei autorități criminale rivale. /Proiectul de hotărâre a fost aprobat astăzi, de Guvern. Acum pensia minimă constituie 2 mii 778 lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la o ex-deputată, bănuită de spălare de bani! Aproape două milioane de lei au fost confiscați de oamenii legii. /Imaginile cu o presupusă dronă, care ar fi lovit elicopterul la Tiraspol, sunt trucate, iar incidentul a fost provocat cu scopul de a crea panică în societate pe ambele maluri ale Nistrului. Este concluzia Biroului politici de reintegrare, la o săptămână de la incident. /Un antreprenor din Soroca a împrumutat bani pentru afacere și a înscenat falimentarea ei. Acesta și-a recunoscut vina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tentativa opoziției de a împiedica organizarea referendumului de aderare la UE, într-o zi cu prezidențialele, a eșuat. Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de blocul Comuniștilor și Socialiștilor. / Reforma Justiției este provocarea numărul unu în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniune Europeană. Revenită de la Bruxelles, vicepremierul pentru integrare a declarat că europenii așteaptă numirea judecătorilor la Curtea Supremă dar și un procuror general. / Ofițerii Anticorupție susțin că au prins un avocat în timp ce lua 70 de mii de lei mită. Flagrantul a fost organizat la sesizarea unei femei care încearcă să-și scape soțul de pușcărie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Evenimentele de familie îi aduc bașcanei Găgăuziei venituri mult mai mari decât activitatea în Comitetul Executiv al regiunii. Numai la ziua sa de naștere, Evghenia Guțul a declarat cadouri bănești de peste 7 mii de euro. /Crește numărul cazurilor de rujeolă la Centrul de refugiați din Chișinău. Sunt deja 11 pacienți confirmați- toți copii nevaccinați, cu vârste cuprinse între 2 și 17 an. /De astăzi, plătim mai puțin pentru lumină și căldură. Deciziile Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică au fost publicate în Monitorul Oficial.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Disensiunile între Guvern și primăria Chișinău continuă. După ce și-au tot aruncat săgeți, premierul anunță că Ministerul Muncii va reangaja asistenții personali demiși de primărie. Care este reacția primăriei? / Încă patru cazuri de rujeolă au fost confirmate la un centru de plasament temporar pentru refugiați din municipiul Chișinău, același centru unde acum două zile au fost raportate trei cazuri. / Baba Dochia își scutură cojoacele. În mai multe regiuni din nordul și centrul țării, a nins, iar în unele sectoare ninsorile au fost abundente. Meteorologii anunță vreme instabilă în continuare
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cu câteva săptămâni înainte de încheierea sezonului rece, ANRE a decis să ieftinească energia termică. Cât va costa o gigacalorie? / Un angajat al Ambasadei Ruse de la Chișinău a fost declarat persoană indezirabilă și urmează să părăsească țara. Nota informativă i-a fost înmânată, azi dimineață, ambasadorului Oleg Vasnețov. Care este motivul? / Guvernatoarea Autonomiei Găgăuze, Evghenia Guțul, o amenință cu judecata pe Maia Sandu. Se întâmplă după ce ieri președinta a dat de înțeles că nu va semna decretul de numire a bașcanei în funcția de membră a Guvernului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șefa statului, Maia Sandu, a cerut Parlamentului să inițieze procesul de organizare a referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Plebiscitul ar putea avea loc în octombrie, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. / Fostul șef al Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, a fost pus sub învinuire în cazul tragediei de la Aeroport, din vara trecută. El este acuzat de neglijență în serviciu în cazul atacului soldat cu moartea a două persoane. / Focar de rujeolă la un centru de refugiați din Chișinău. Cinci copii au fost internați la spital, după ce au fost diagnosticați cu această infecție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Guvernul face un pas înapoi în problema asistenților personali. Ce-i drept, din contul Primăriei. Executivul anunță că va achita aceste salarii, dar va reține acești bani din bugetul autorității locale. / Încendiu devastator pe strada Columna! A ars un depozit. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit. / Prima demisie după numire unui nou ministru al Mediului. Șeful Moldsilva a anunțat că pleacă din funcție, la o zi după ce noul funcționar de la Mediu a anunțat că va scăpa de subalternii care nu-și fac bine treaba.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Noul ministru al Mediului a depus jurământul. Sergiu Lazarencu urcă în fotoliu amenințând cu demiterea subalternilor incompetenți. / Una spun și alta fac. Deși li s-a promis împrumuturi de până la jumătate de milion de lei, băncile refuză pe bandă rulantă creditarea fermierilor. Ministerul Agriculturii promite să convoace bancherii la o discuție. / Războiul contra Ucrainei se extinde și în Rusia. Orașul Belgorod este ținta a noi atacuri, după explozia clădirii administrației locale. Autoritățile au raportat două decese.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Demisie în Guvernul Recean. Premierul Recean a anunțat plecarea din funcție a ministrei Mediului, Rodica Iordanov. Aceasta a fost înlocuită cu deputatul Sergiu Lezarencu. /O nouă promisiune de la bașcana de la Comrat. Guțul anunță că s-a înțeles cu Gazprom să livreze gaze la preț redus pentru locuitorii autonomiei. Ministrul Energiei spune că acest lucru nu este posibil. /Acțiuni anti-referendum. Liderul comuniștilor anunță că opoziția a tipărit peste o sută de mii de foi volante, în care îndeamnă oamenii să boicoteze referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Urmărire penală la sediul Procuraturii Anticorupție. Procuratura Generală a căutat astăzi urme de scurgere de informații în biroul procuroarei anticorupție Victoria Furtună./Băncile renunță la comisioane pentru transferurile de pe cardurile bancare emise în Republica Moldova. Banii vor putea fi trimiși. /Moscova va ignora cererea Chișinăului de a renunța la idee deschiderii în regiunea transnistreană a șase secții de votare. /Procuratura Generală anchetează o scurgere de informație de la Procuratura Anticorupție după ce ieri o procuroră a acuzat SIS și CNA de fabricarea unor dosare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Zeci de asistenți personali, rămași fără salarii, au pichetat din nou primăria. În timp ce oamenii spun că au fost lăsați singuri în fața sărăciei lor, autoritățile locale i-au trimis să protesteze în fața Parlamentului. / Tragedie în raionul Florești. Un copil de 6 ani din a mers la joacă, dar și-a găsit sfârșitul în apele răului Răut. / 400 de blocuri din Chișinău au rămas fără căldură și, respectiv, apă caldă, în urma unei noi avarii la o conductă Termoelectrica. Furnizorul promite remedierea problemei în această seară, da rnu mai devreme de nouă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Bașcana Evghenia Guțul a fost întâmpinată cu aplauze la aeroport la revenirea din Rusia, de zeci de persoane aduse de la Comrat. Analiștii susțin că asta face parte din scenariul destabilizărilor pus la cale de Moscova prin intermediul lui Ilan Șor. / Și tot astăzi zeci de persoane au ieșit în centrul Chișinăului, la un marș feminist. Manifestanții au militat împotriva violenței sexuale. / Astăzi este marcată Ziua Internațională a Femeii, un prilej de a le spune doamnelor şi domnişoarelor cât de mult sunt iubite. Piețele de flori din Chișinău au fost luate încă în ajun cu asalt de către bărbați!
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Moscova a deschis robinetul cu bani pentru a finanța destabilizarea Republicii Moldova. Poliția susține că a ridicat dintr-un singur apartament cinci milioane și jumătate de lei, iar procurorii afirmă că banii sunt aduși de curierii lui Ilan Șor din Rusia. /Între timp, conducerea Autonomiei Găgăuze se laudă că s-a întâlnit cu liderul rus Valdir Putin. Guvernul susține că aprofundarea relațiilor cu Moscova este în detrimentul Republicii Moldova. /Nouă persoane din nordul țării au fost trimise în judecată, după ce ar fi ajutat mai mulți candidați să obțină mai ușor calificativul „admis” la examenul auto la Bălți și Edineț. Sumele variau între 300 și 600 de euro.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Elevii violenți ar putea fi exmatriculați. Guvernul ia măsuri mai dure, menite să-i protejeze pe profesori și pe copii de cei cu comportamente abuzive. /Un nou război între CSP și Procuratura Anticorupție! Membrii CSP nu văd rostul unei anchete în cazul concursului pentru funcția de procuroro general și îi cer Veronică Dragalin să nu-și depășească limitele competenței. /De anul viitor trecem la cartea de identitate. Acesta va fi obligatorie de la 14 ani și vom putea călători cu ea în țările Uniunii Europene.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
De astăzi TV8 poate fi urmărit de telespectatori din toată lumea, cu televiziune prin satelit. Postul nostru de televiziunea a devenit singurul din Republica Moldova inclus într-un pachet de satelit lansat de Reporterri fără Frontiere. /Tendințele separatiste din Autonomia Găgăuză vor fi amplificate, în curând, de protestarii plătiți de Ilan Șor. Serviciul de Informații și Securitate avertizează că războiul hibrid ia amploare, iar miza cea mare este compromiterea integrării europene. /Între timp, Comratul are deja motive de sărbătoare. Autonomia Găgăuză nu mai este obligată să restituie TVA companiilor din regiune din bugetul local, după ce inițiativa guvernării de la Chișinău a fost declarată neconstituțională.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Republica Moldova a pierdut mii de euro după ce deținuții s-au plâns pe condițiile proaste din închisori. Asta a determinat statul încă acum 12 ani să lanseze inițiativa de a construi un penitenciar nou, doar că proiectul s-a tot tergiversat. /Demisii după anularea concursului pentru funcția de procuror general. Olesea Vîrlan a plecat din CSP, iar procurorul general, Ion Munteanu, l-a revocat pe adjunctul său, Igor Demciucin. /Cresc împrumuturile accesate de primăria capitalei. Aproape 800 de milioane de lei va achita creditorilor în 2024 autoritatea locală, de patru ori mai mult față de 2019, când Ion Ceban a preluat conducerea primăriei Chișinău.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procuratura Anticorupție a inițiat un dosar penal pentru a investiga cum a fost viciat concursul pentru funcția de Procuror General. / Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, se află într-o vizită la Moscova. Aceasta a avut o întrevedere cu preşedinta Consiliului Federaţiei Ruse căreia i s-a plâns de presiuni din partea autorităților de la Chișinău și a cerut ajutorul Moscovei. / Caz ieșit din comun în timpul misiunii de serviciu. Un felcer de pe ambulanță s-a ales cu răni pe față, după ce ar fi fost agresat de un om pe care a venit să-l ajute. Incidentul a avut loc la Orhei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
După mai bine de doi ani de examinare a dosarului, magistrații de la Curtea Supremă de Justiție au decis să trimită imaginile, care îl surprind pe Igor Dodon în momentul în care primește o sacoșă de la Vladimir Plahotniuc, la expertiză. / Membra Consiliului Superior al Procurorilor, care i-a dat cel mai mic punctaj actualului Procuror General, circumstanțe care au dus la anularea concursului pentru funcția de procuror general, vine cu explicații. / Percheziții la Chișinău într-un dosar de abuz de serviciu. Sunt vizați arhitectul-șef al orașului și administratorul unei companii de construcții. Cei doi au pus la cale o schemă prin care urmau să deposedeze municipalitate de un teren în valoare de circa 22 milioane de lei.

/VIDEO/ Copii, lăsați contra bani, dar fără acte, în familia unei străine. „L-a lovit cu capul de sobă”. Reacția autorităților
/VIDEO/ Copii, lăsați contra bani, dar fără acte, în familia unei străine. „L-a lovit cu capul de sobă”. Reacția autorităților
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ UPDATE: Focuri de armă la Crocus City Hall de la Moscova. Sunt cel puțin 40 morți și 100 de răniți
/VIDEO/ UPDATE: Focuri de armă la Crocus City Hall de la Moscova. Sunt cel puțin 40 morți și 100 de răniți
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
Mărturiile unei moldovence, pasageră în avionul lovit de fulger: „Noi am auzit. A fost stresant”
Mărturiile unei moldovence, pasageră în avionul lovit de fulger: „Noi am auzit. A fost stresant”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram