Război în Ucraina, ziua 90. Ministerul britanic al Apărării: Rusia și-a sporit intensitatea operațiunilor în Donbas

social

/VIDEO/ Depresia, o problemă gravă: Aproape 70 de mii de moldoveni, sub supravegherea specialiștilor

13 mai 2022, ora 20:42
Distribuie:

Aproape 70 de mii de moldoveni se află sub supravegherea specialiștilor în sănătate mintală din cadrul Centrelor Comunitare. Însă numărul celor care au nevoie de ajutor și sprijin psihologic este mult mai mare, spun experții, mai ales acum, când cei doi ani de pandemie și războiul din Ucraina au amplificat trăirile noastre. În ajutorul oamenilor care au nevoie de ajutor vin Centrele Comunitare de Sănătate Mintală, care oferă gratuit și confidențial asistența necesară. La rândul lor, medicii ne îndeamnă ca, la cel mai mic semn de depresie sau anxietate, să cerem ajutor. 

În cazul nutriționistei Irina Aniri, primele simptome evidente ale depresiei au început după ce a fost diagnosticată cu cancer. Însă, cea mai severă depresie a fost cea post natală. Se manifesta prin o mulțime de atacuri de panică:

„Acele bătăi puternice de inimă, îmi veneau valuri și impresia că acum, acum mor. Ceva se întâmplă cu mine și eu mor. Erau atât de groaznice aceste atacuri de panică. Primele atacuri mă lasau plată o zi, două. Eram la pat”.

A ajuns la psihiatru, care i-a indicat tratament medicamentos și psihoterapie:

„M-a ajutat că am combinat din start psihoterapia cu antidepresante, anxiolitice, dar anxietatea am avut-o de lungă durată. Vreo patru, cinci luni. Umblam după mine cu o geantă, plină de medicamente, cu tonometru, mă luau atacurile de panică în taxi, în mașină...” 

Problemele de sănătate mintală pot fi provocate de cei mai diferiți factori, de la predispozițiile genetice și circumstanțele sociale până la mediul în care trăim. Iar printre bolile specifice se numără schizofrenia și demența. Specialiștii constată că, în ultima vreme, depresia și anxietatea sunt maladii tot mai răspândite:

„Bărbații sunt cei care se adresează cel mai rar, atunci când vorbim de depresie și anxietate. Din cauza unor presiuni sociale, ei nu se simt siguri sau confortabil ca să solicite ajutorul profesionist a celor din domeniul sănătății mintale. Din acest considerent, din păcate, noi avem o statistică foarte tristă cu privire la suicid. 85% din cazurile de suicid sunt reprezentate de către bărbați”.

Totodată, specialista spune că nu doar adulții sunt cei care suferă din cauza problemelor de sănătate mintală. Peste 30 de mii de copii și adolescenți au apelat la ajutorul specialiștilor din cadrul comunităților, iar acest lucru este foarte important, spune Victoria Condrat:

„Pe lângă jocul acesta de hormoni care este în perioada de pubertate și care poate să provoace anumite procese biochimice în organismul lor, ei se confruntă cu probleme sociale, ei au nevoie de afirmare din partea semenilor, ei au presiuni din partea părinților, profesorilor. Ei au stresul lor, pe care noi deseori îl neglijăm. Iar marea majoritate a problemelor de sănătate mintală din maturitate își au debutul în adolescență”.

Cum depistăm un posibil început de depresie? Potrivit specialiștilor, dacă timp de două săptămâni, avem o stare profundă de tristețe, iar lucrurile care odată ne făceau fericiți, acum nu ne mai bucură, poate fi vorba despre începutul unei depresii și trebuie să ne adresăm după ajutor. Așa cum avem grijă de sănătatea noastră fizică, așa ar trebui să avem grijă și de sănătatea mintală:

„Important e să nu ne fie rușine să ne adresăm la specialiști: la psihologi, psihiatri, neurologi. Cea mai mare greșeală a persoanelor este că noi credem că putem face față problemelor, noi vom putea face față dificultăților. Uneori ele copleșesc și fără ajutor specializat, profesionist nu putem face față”.

În contextul marcării Săptămânii europene a sănătății mintale, specialiștii reamintesc că, în țară, sunt 40 de centre Comunitare de Sănătate Mintală care oferă, gratuit și confidențial, asistență medicală, reabilitare psihosocială și sprijin.  

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram