Donațiile declarate de procurori sunt tot mai multe și din ce în ce mai „grase”. Cel puțin așa indică rezultatele raportului Transparency International – Moldova, cu privire la monitorizarea veniturilor și averilor procurorilor.
Potrivit raportului, în 2018, procurorii au declarat per ansamblu donații în valoare de 7 milioane de lei, în 2019 – 8,6 milioane, iar în 2020 – 9,8 milioane de lei. Comparativ, în 2020, reprezentanții Ministerului Justiției au declarat donații în valoare de doar 1,2 milioane de lei.
Potrivit raportului, în 2020, fiecare al 7-lea procuror din Moldova a declarat că a primit donații. Totodată, se indică și asupra faptului că unii procurori au indicat până la 9 donații anual.
„O mare parte din procurori au indicat donații care depășesc 100 de mii de lei. Unii procurori s-au ”abonat” la donații, reușind să agonisească din ele venituri considerabile în ultimii ani – de la câteva sute de mii până la 2 milioane de lei. Sunt cazuri când veniturile din donații ale unor procurori sunt comparabile sau chiar depășesc de câteva ori veniturile salariale ale acestora şi membrilor familiei lor... Trezește semne de întrebare capacitatea donatorilor de a oferi donaţii şi efectua transferuri consistente”, se arată în raportul Transparency International.
De menționat că în perioada 2018-2021, Procuratura Generală a inițiat 44 de cauze penale în privința procurorilor. În 43% – pe eventuale cazuri de corupție şi conexe acestora şi 16% – pe eventuale cazuri de îmbogăţire ilicită. Procuratura n-a iniţiat cauze penale pe eventuale cazuri de fals în declaraţiile de avere şi interese ale procurorilor, deși, ANI a expediat Procuraturii șase asemenea sesizări. În perioada de referinţă Procuratura a expediat în instanţa de judecată 13 cauze penale în privinţa procurorilor, inclusiv 10 – pe eventuale cazuri de corupţie şi conexe acestora şi 1 – pe un eventual caz de îmbogăţire ilicită.