/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 127: Armata rusă s-a retras de pe Insula Șerpilor. Concluziile summitului NATO

social

/VIDEO/ Competiție în domeniul roboticii, desfășurată la Chișinău: Soluțiile inovatoare ale participanților

14 mai 2022, ora 22:00
Distribuie:

Cea mai așteptată competiție din domeniul roboticii, dedicată copiilor, s-a desfășurat astăzi în Capitală. 18 echipe, de diferite vârste, au trebuit să construiască și să programeze roboți, cu ajutorul pieselor din lego. Participanții au venit și cu soluții inovatoare pentru a asigura o transportare cât mai rapidă a mărfurilor, dar și prietenoasă mediului. 

Ajunse în finală, cele 18 și-au demonstrat și astăzi talentul și dibăcia la creat roboței din lego. Fiecare echipă a venit cu tema de acasă. Pentru competiție, participanții au avut la dispoziție câteva luni. 

„Un atașament pentru robot, face 2 misiuni. Misiunea pentru aripă și misiunea pentru corvetă. Este detașabil și-l vom lăsa singur pe masă.” 

Putem să vă arătăm, dacă scoatem din container care este fixată pe o plaftormă deja fixată cu centuri de la firmă.”

Pe lângă echipele din țară, la concurs a participat și un grup de elevi din România. 

„În jurul robotului am pus o armură, ca să fie mai compact și să aibă mai multe găuri, pentru că noi avem multe brațe de pus.”

 „Am primit o invitație din partea organizatorilor, am zis: de ce nu? Suntem foarte încântați de primirea pe care ne-ați făcut-o. A fost peste așteptările noastre. Neam plimbat aseară prin Chișinău, ne-a prins o ploaie nebună, ne-am distrat la maxim.” 

Finala a constat din patru probe, printre care proiectarea unui robot funcțional, dar și măiestria de a lucra în echipă. Concursul a fost reluat după o pauză de doi, provocată de pandemie.

„În acești ani de pandemie, - doi, nu am organizat concursuri, dar am făcut o instruire la antrenori, în speranța că ni se va permite să facem, să ne adunăm, să ne bucurăm, să celebrăm știința, tehnologia, ingineria și matematica. Nu am avut însă această posibilitate, dar echipele au lucrat, au încercat să creeze roboți.” 

Copiii nu doar au construit și programat roboți, dar au trebuit să propună și soluții inovatoare pentru a răspunde la tematica din acest an: Cargo Connect, ceea ce înseamnă să ofere idei pentru o transportare rapidă a mărfurilor. 

„Am reusit tot ce ne-am dorit, chiar mai multe puncte decât am crezut.” 

„Este o activitate interactivă, care-ți dezvoltă imaginația, este o activitate nouă, interesantă.” 

Competiția, care de altfel este cea mai importantă din domeniul tehnologiei și roboticii, dedicată copiilor, este la a 7-a ediție. Este organizată de centrul „Clasa Viitorului” și cu sprijinul proiectului Tehnologiile Viitorului”, susținut de USAID și guvernul Suediei. 

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram