Război în Ucraina, ziua 93: Putin, „pregătit să discute un schimb de prizonieri” cu Ucraina, spune Austria

externe

Povestea ucraineanului care a mers pe jos 225 de kilometri pentru a scăpa din iadul Mariupol

14 mai 2022, ora 13:20
Distribuie:

Când soldații ruși au început să meargă din ușă în ușă pentru a ucide civili, în orașul Mariupol, ucraineanul Igor Pedin și-a luat câinele și a fugit spre Zaporojie pentru a se refugia în siguranță, scrie The Guardian. A trecut peste poduri distruse, prin puncte de control ale rușilor și a fost percheziționat în repetate rânduri, scrie Libertatea.

Bărbatul de 61 de ani povestește că obiectivul lui era să se facă „invizibil”: să treacă neobservat cu geanta de provizii care cântărea 70 de kilograme și cu câinele său Zhu-Zhu, cățelul lui în vârstă de nouă ani, prin iadul din orașul-port asediat Mariupol, prin teritoriile ocupate de ruși, către un loc mai sigur.

Igor a avut de traversat terenuri minate, poduri distruse, a trecut pe lângă casele mistuite de flăcări și oamenii a căror viața a fost distrusă de suferință. 

Decizia finală a lui Pedin de a părăsi Mariupol a fost luată pe 20 aprilie, își amintește el, când soldații ruși ajunseseră în partea sa din oraș și mergeau din casă în casă, trăgând în voie. 

„Arătam ca un vagabond pentru ei, nu eram nimic. Eram murdar și acoperit de praf, deoarece casa mea fusese era plină de fum. Am ieșit din oraș pe autostradă și în cel mai înalt punct al acestuia mi-am întors privire în spate. M-am uitat înapoi la oraș și mi-am spus că a fost decizia corectă”, a povestit acesta.

„Când am părăsit orașul, era un punct de control: ceceni. Mă văzuseră, iar doi dintre ei au venit spre mine. «Unde te duci? De unde vii, au întrebat ei. Ai trecut prin tabăra de filtrare?»”, povestește bărbatul. 

A apărut un comandant și a chemat pe cineva prin stația radio. „A apărut o dubiță și au ieșit trei bărbați masivi, iar eu am fost urcat în dubă. Am condus 2 km înapoi la Nikolske și am ajuns la o clădire a consiliului cu două etaje, pe care au înconjurat-o cu gard de oțel”, povestește el.

Pedin și-a lăsat geanta afară și l-a legat pe Zhu-Zhu înainte de a fi dus la etajul doi. Le-a spus rușilor că trebuie să ajungă la Zaporojie pentru a se trata de ulcer. 

I s-a dat un document de la așa-numitul minister al afacerilor interne al autoproclamatei Republici Populare Donețk. Era liber să plece cu câinele și geanta lui de la punctul de control. 

„Cecenii au spus că mă vor trimite cu următoarea mașină care să mă ducă în următorul sat, la Rozivka. Am stat acolo două ore. S-au plictisit și au vorbit cu mine, dându-mi țigări. Niciunul dintre șoferi nu m-a luat, așa că am spus, băieți, voi merge pe jos. Unul a spus: `Nu asta este autoritatea mea`, arătând spre arma lui.”, a povestit acesta. După o oră, o dubiță neagră a oprit, iar cecenii i-au cerut șoferului, care călătorea cu soția și cele două fiice, să-l ia pe Pedin. Șoferul l-a lăsat în Rozivka.

După alte două localități străbătute, bărbatul a fost oprit la un punct de control, dezbrăcat și percheziționat de soldații ruși. Aceștia l-au dus în sediul lor și i-au dat mâncare. I-au spus că poate pleca a doua zi, dar că îl vor împușca dacă încearcă să plece mai devreme.

A doua zi, după 14 ore de mers pe jos a dat de alt punct de control, unde s-a odihnit. 

Cel mai mare obstacol era să traverseze un pod distrus de rachete. Pedin și-a legat câinele de geantă și a reușit să trecă pe partea cealaltă, mergând pe resturile scheletului metalic al construcției. 

După alte câteva localități, Pedin a fost luat de un șofer de camion. După două ore de mers cu mașina, steagul ucrainean arborat în apropierea orașului Zaporojie era semnul victoriei sale. 

Camionul l-a lăsat în centrul orașului. Aici a găsit un cort cu voluntari, iar una dintre voluntari l-a întrebat dacă are nevoie de ajutor. 

„Femeia a întrebat: «De unde vii?» I-am spus: `Am venit de la Mariupol`. Ea a țipat: `Mariupol!`”, își amintește Pedin zâmbind. „Le-a strigat tututor, omul acesta a venit de la Mariupol pe jos. Toată lumea s-a oprit. Presupun că a fost momentul meu de glorie”, spune bărbatul.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram