/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Separate de sărăcie, reunite de război. Două surori din Ucraina s-au regăsit după 20 de ani

14 mai 2022, ora 12:20

Două surori vitrege din Ucraina, acum în vârstă de 24, respectiv 25 de ani, s-au revăzut după aproape două decenii. Cele două tinere, care au același tată, au fost înstrăinate în copilărie din cauza sărăciei și a problemelor de familie. Una dintre ele a fost adoptată de o familie din Spania, la vârsta de 8 ani, iar cealaltă a rămas în grija unei mătuși, în țara atacată de Rusia. S-au regăsit în 2019, pe Facebook, dar pandemia le-a împiedicat să călătorească. În cele din urmă, războiul din Ucraina le-a reunit, relatează Libertatea.

Strigăte de bucurie au răsunat atunci când cele două tinere – una dintre ele, după o călătorie de 34 de ore din Ucraina, iar cealaltă, după o tură de noapte – s-au văzut pe un trotuar din Catalonia. Ani întregi s-au pregătit pentru această reîntâlnire, dar ultimele detalii au fost stabilite în grabă, în timp ce tancurile rusești năvăleau pe străzile din Ucraina.  

„Momentul a fost unul fericit”, a povestit Angelika Batiai, în vârstă de 24 de ani. „Mi-am revăzut sora după aproape 20 de ani, dar, pe de altă parte, tocmai îmi părăsisem familia și prietenii într-o țară aflată în război”, a completat ea, relatează The Guardian. 

Cele două surori vitrege, Tatiana și Angelika, și-au petrecut primii ani de viață împreună, în satul Nikolaev din sudul Ucrainei, sprijinindu-se una pe cealaltă, în lipsa unei mame care să aibă grijă de ele. La scurt timp, sărăcia le-a despărțit pe cele două fete.

Angelika, în vârstă de 5 ani, a fost trimisă să locuiască cu o mătuşă, iar Tatiana, în vârstă de 6 ani, cu o bunică, înainte de a ajunge în grija statului.  

Au cerut să rămână împreună 

Copilele au implorat să fie ţinute împreună, îşi aminteşte Tatiana, acum în vârstă de 25 de ani. „Dar, din punct de vedere economic, era imposibil, mătuşa Angelikăi nu îşi permitea să ne ia pe amândouă la ea”, a povestit femeia, potrivit sursei citate. 

La vârsta de 8 ani, Tatiana a fost adoptată de o familie din oraşul spaniol Girona, în apropiere de Barcelona. Chiar dacă amintirile din Ucraina se estompau, sora ei rămânea constant în gândurile ei. „Întotdeauna am spus că voi merge în Ucraina şi o voi găsi”, a mărturisit Tatiana. În adolescenţă, ea şi-a căutat sora pe toate reţelele de socializare, inclusiv pe reţeaua rusă VK.

S-au regăsit pe Facebook, în 2019 

La mai mult de 3.000 de kilometri distanţă, în Ucraina, Angelika făcea acelaşi lucru. Când a dat peste profilul de Facebook al unei tinere vesele din Spania, în 2019, a fost sigură că a găsit-o pe Tatiana: „Am ştiut pur şi simplu că era sora mea”, a povestit ea.  

În câteva săptămâni, au reușit să treacă peste barierele lingvistice şi culturale și au ajuns să vorbească zilnic pe rețeaua de socializare. „A fost ca o prietenă pe care începi să o cunoști, dar care, de fapt, este sora ta și cu care vrei să-ți împarți viața”, a mai spus Tatiana. Cu mare entuziasm, și-au făcut planuri de a se întâlni în Spania, doar că pandemia le-a împiedicat să se vadă.  

„Credeam că sunt doar zvonuri și că totul va fi bine” 

În februarie, în timp ce trupele ruseşti se adunaseră la graniţa cu Ucraina, Tatiana i-a spus surorii sale, la telefon, că va izbucni războiul, însă Angelika a încercat să o tempereze. „Credeam că sunt doar zvonuri și că totul va fi bine. Dar a fost din ce în ce mai rău”, își amintește și Angelika. 

Apoi, ea şi logodnicul ei şi-au părăsit casa din Nova Odesa, îndreptându-se spre un sat din apropiere, unde vărul ei îşi transformase subsolul într-un adăpost improvizat. „Tatiana îmi trimitea mesaje în fiecare zi, spunându-mi să împachetez şi să plec, că e foarte îngrijorată și că mă așteaptă la ea”, povestește tânăra.  

Nu a vrut să-și părăsească familia din Ucraina  

Angelika s-a decis însă foarte greu, pentru că cei din jurul ei erau hotărâţi să rămână. „Nu am vrut să-mi părăsesc familia. În plus, mă aștepta un drum foarte lung, nu știam dacă voi reuși să-l parcurg singură”.  

În cele din urmă, un mesaj de la mama adoptivă a Tatianei, care a întărit faptul că va fi în siguranţă în Spania, a fost cel care a convins-o pe Angelika. S-a pregătit pentru ce era mai rău și a pornit cu mașina spre granița poloneză, împreună cu alți câțiva ucraineni care voiau să fugă din calea rușilor. „Eram îngrozită că vom fi arestați sau că va porni o alertă aeriană”, își amintește Angelika. 

De la casa ei din Girona, Tatiana i-a urmărit fiecare pas. I-a cumpărat apoi un bilet de avion de la Varșovia. „Nu mai fusese niciodată într-un avion, nu știa nici cum să-și înregistreze bagajele, eram foarte îngrijorată pentru ea”, a povestit tânăra. 

Revederea  

Grijile s-au topit de îndată ce și-a văzut, în cele din urmă, sora. „Întotdeauna m-am întrebat cum va fi acel moment”, a spus Tatiana. „Mă gândeam că voi fi în stare de șoc, că nu voi ști ce să spun, că voi plânge, poate. În cele din urmă, pur și simplu nu-mi venea să cred că se întâmplă”, a adăugat ea, scrie The Guardian.  

A trecut o lună de când Angelika a ajuns în siguranță în Spania, la sora ei vitregă, iar cele două tinere locuiesc acum împreună, în apartamentul Tatianei. Folosesc Google Translate pentru a comunica și limbajul corpului, căci tânăra din Spania a uitat de mult limba ucraineană.   

„Pe măsură ce trec zilele, mă uit la ea și încă nu-mi vine să cred”, a mai spus Tatiana. „Mă gândesc doar: e aici!”, a adăugat ea.  

Asemenea celor 135.000 de refugiați ucraineni care au trecut granița Spaniei, Angelika nu știe cum va arăta viitorul ei. Nu știe dacă se va putea întoarce la logodnicul ei din Ucraina și la jobul pe care l-a lăsat în urmă sau dacă va putea să-și aducă familia rămasă în țara invadată de ruși, acolo unde este ea acum, în Spania.  

„Încă de când eram mici visam să ne revedem, dar nu ne-am imaginat niciodată că asta se va întâmpla din cauza unui război”, a mai spus Tatiana. 

Pentru Angelika, faptul că s-a întors alături de sora ei a fost „incredibil”, după cum însăși a povestit pentru The Guardian, dar bucuria i-a fost umbrită de gândul că i-a lăsat pe cei dragi în urmă, într-o țară aflată în război.  

„Pur și simplu, nu mă pot opri să mă gândesc la asta”, a adăugat ea. 

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS dezvăluie cum războiul din Ucraina a dat peste cap piața de medicamente din Republica Moldova. Invazia Rusiei în Ucraina a avut multiple consecințe economice și sociale inclusiv asupra țării noastre. Una dintre crizele generate de agresiunea militară rusească a fost lipsa de medicamente pentru spitalele din Moldova. Din cauza sistării activității mai multor fabrici și depozite de medicamente din Ucraina și a schimbării lanțurilor de distribuție, mai multe medicamente au ajuns să coste chiar și de două ori mai scump.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De activitatea lor sunt legate cele mai mari așteptări privind reformarea justiției. Un scandal recent arată, însă, că evaluările lor pot avea lacune. Ce secrete ascunde Comisia Pre-vetting? Cutia Neagră PLUS vă dezvăluie numele mai multor membri ai secretariatului Comisiei, ținute în mare secret. Printre ei sunt ofițeri CNA, exponenți din societatea civilă, avocați și chiar angajați ai Parlamentului.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova este ostatica de decenii a Centralei electrice de la Cuciurgan. MGRES, controlată de gigantul energetic rusesc RAE EES și oameni din anturajul lui Vladimir Putin, plasați sub sancțiuni internaționale, nu este doar instrument de șantaj împotriva Chișinăului. O investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS de la TV8, împreună cu redacția Zelenîi List din Ucraina, a scos la iveală grave probleme de mediu provocate de activitatea termocentralei: inundații, poluarea excesivă a aerului și apei, intoxicarea solului mai multor sate ucrainene, ceea ce a determinat o explozie de cazuri de îmbolnăvire de cancer.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Alegerile locale generale vin cu diverse inginerii financiare și scheme frauduloase. În ultimele luni, zeci de primării din Republica Moldova au semnat contracte dubioase de sponsorizare cu o persoană-fantomă din Israel care și-a asumat să finanțeze proiecte locale de zeci de milioane de lei. Nimeni nu l-a văzut sau auzit vreodată pe enigmaticul filantrop. Bărbatul, cu rădăcini și afaceri în Rusia, nu a fost niciodată în Moldova, nu îl leagă nimic de țara noastră, decât doar faptul că este gata să susțină financiar, deocamdată doar pe hârtie, proiectele electorale ale fugarului Ilan Șor. În capcană au picat inclusiv primari de la PAS, partidul de guvernare care i-a declarat război oligarhului fugar.

/VIDEO/ Un interviu oferit de Spînu televiziunii GRT, întrerupt de Constantinov, care a dat buzna în studiou. Cum a reacționat ministrul
/VIDEO/ Un interviu oferit de Spînu televiziunii GRT, întrerupt de Constantinov, care a dat buzna în studiou. Cum a reacționat ministrul
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
/VIDEO/ Mister dezlegat: Cine e tatăl copilului fetiței care a născut la 11 ani
/VIDEO/ Mister dezlegat: Cine e tatăl copilului fetiței care a născut la 11 ani

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 175: Autoritatea Palestiniană are un nou Guvern. O tabără de refugiați a fost lovită de israelieni

29 martie 2024, ora 09:16

Război în Israel ziua 175. Preşedintele Autorităţii Palestiniene (AP) Mahmoud Abbas a desemnat un nou premier și a aprobat alcătuirea Guvernului. El vrea o reunificare a instituţiilor, o reconstrucţie a Fâşiei Gaza şi un coordonator el anclavei. Mahmoud Abbas a semnat un decret prezidențiale prin care a desemnat premierul celui de-al 19-lea Guvern al Autorității Palestiniene. Mohammed Mustafa urmează să depună jurământul în faţa preşedintelui duminică, potrivit agenţiei oficiale palestiniene de presă Wafa.

UPDATE Israelul extinde în prezent o zonă tampon în Gaza, adiacentă gardului de graniță, extinzând semnificativ zona declarată de armată drept zonă palestiniană interzisă înainte de război, a constatat Haaretz. Ziarul israelian a spus că a aflat că un director de proiect a fost numit de armată pentru a supraveghea proiectul. După finalizare, acesta va cuprinde aproximativ 16% din suprafața Fâșiei Gaza.

UPDATE Atacuri aeriene israeliene au lovit Moscheea Saad bin Abi Waqqas din tabăra de refugiați Jabalia, au confirmat corespondenții Al Jazeera, rănind doi palestinieni. Grevele au provocat, de asemenea, izbucnirea unui incendiu într-un magazin de electrocasnice din tabără la primele ore ale dimineții.

UPDATE Un port temporar din care vor fi trimise nave cu ajutoare pentru civililii din Gaza va fi operaţional în aprilie. Anunțul a fost făcut de preşedintele cipriot Nikos Christodoulides, citând o delegaţie americană, relatează dpa. Preşedintele  Joe Biden a anunţat pe 8 martie că armata americană şi partenerii săi vor construi un doc plutitor pe coasta Fâşiei Gaza. Portul va consta în principal dintr-un dig temporar care ar trebui să permită camioanelor să livreze ajutoare umanitare zilnic. Măsura este necesară deoarece Gaza nu dispune de un port suficient de adânc pentru a permite pătrunderea unor nave cargo de mari dimensiuni.

UPDATE Jurnaliştii palestinieni care lucrează în Gaza au inspirat arta stradală în Regatul Unit, cel mai recent mural apărând în zona Ilford din estul Londrei. Pictată de artiștii stradali Auberi Chen, Core 246 și Căpitanul Kris, pictura murală mare „Eroii Palestinei” prezintă fotografi palestinieni, de la stânga la dreapta, Mohamed al-Masri și Ali Jaddalah, scriitorul Hind Khoudary și fotograful Abdelhakim Abu Riash.

UPDATE Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) a emis noi măsuri provizorii care vizează Israelul. CIJ a dispus ca statul israelian să livreze ajutoare şi să deschidă puncte de frontieră, în contextul în care situaţia în Fâşia Gaza se deteriorează. Operațiunile militare din zonă pun în pericol viața civililor de aici. Curtea a emis aceste măsuri în urma unei noi cereri, din 6 martie, a Africii de Sud care acuză Israelul de genocid în războiul din Fâşia Gaza.

UPDATE Japonia se pregătește să reia finanțarea către agenția ONU pentru refugiați palestinieni (UNRWA) , lovită de criză , care coordonează marea majoritate a ajutorului pentru Gaza, potrivit guvernului. Odată al șaselea cel mai mare contributor al agenției, Japonia s-a alăturat mai mult de o duzină de țări pentru a întrerupe finanțarea, după ce Israelul a susținut că 12 dintre cei 13.000 de angajați ai UNRWA din Gaza au fost implicați în atacul mortal Hamas din 7 octombrie.

UPDATE Atacurile desfășurate de armata israeliană și de grupuri armate fără nume asupra orașului sirian Alep au ucis cel puțin 38 de civili și militari, o cifră care include cinci membri ai grupării libaneze Hezbollah, a confirmat agenția de presă Reuters, citând două surse de securitate. 

/VIDEO/ Copii, lăsați contra bani, dar fără acte, în familia unei străine. „L-a lovit cu capul de sobă”. Reacția autorităților
/VIDEO/ Copii, lăsați contra bani, dar fără acte, în familia unei străine. „L-a lovit cu capul de sobă”. Reacția autorităților
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ UPDATE: Focuri de armă la Crocus City Hall de la Moscova. Sunt cel puțin 40 morți și 100 de răniți
/VIDEO/ UPDATE: Focuri de armă la Crocus City Hall de la Moscova. Sunt cel puțin 40 morți și 100 de răniți
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
Mărturiile unei moldovence, pasageră în avionul lovit de fulger: „Noi am auzit. A fost stresant”
Mărturiile unei moldovence, pasageră în avionul lovit de fulger: „Noi am auzit. A fost stresant”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram