social

172 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu. Programul evenimentelor desfășurate în Capitală

15 ianuarie 2022, ora 08:50
Distribuie:

Astăzi, 15 ianuarie, se împlinesc 172 de ani de la nașterea marelui poet, scriitor, prozator și jurnalist Mihai Eminescu. Cu această ocazie în Capitală urmează să se desfășoare mai multe activități culturale pentru comemorarea poetului.

La ora 09:30 vor avea loc depuneri de flori la monumentul poetului din scuarul Teatrului Național „Mihai Eminescu".

La ora 10:00 se vor depunere flori și la bustul lui Eminescu de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române. Ulterior va avea loc un program cultural-artistic, organizat de Uniunea Scriitorilor din Moldova și Primăria Chișinău.  

Dat fiind faptul că, astăzi este și Ziua Națională a Culturii începând cu ora 11:00 se vor organiza excursii în incinta Muzeului Național de Artă al Moldovei.

La 11:30 se va desfășura „AL MEU NUME O SĂ-L POARTE SECOLE DIN GURĂ-N GURĂ..." - manifestare culturală cu participarea elevilor de la școlile de artă „Valeriu Poleacov" și „Alexei Stârcea", desfășurată la Centrul Academic Internațional Eminescu;

La ora 13:30  va avea loc vernisarea expoziției de pictură cu lucrările elevilor din instituțiile extrașcolare de învățământ artistic din subordinea Direcției Cultură - holul Teatrului Național „Mihai Eminescu";

Începând cu pra 14:00 se va începe festivitatea cultural-artistică dedicată Zilei Naționale a Culturii, desfășurată la Teatrul Național „Mihai Eminescu". Pe scenă vor evolua: Orchestra municipală de cameră „CAMERATA CHIȘINĂU", Corul Național de Cameră, Ansamblul de naiști „PanAcademic", formația „Brio Sonores", artiștii: Natalia Tanasiiciuc, Eugen Ursu, Maria Țonina, Vasile Iovu, Igor Podgoreanu, actorul Vitalie Rusu, Ansamblul de dans sportiv „Codreanca" etc.;

La ora 15:00 va începe festivitate dedicată Zilei Naționale a Culturii, organizată de Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu", în parteneriat cu Institutul Cultural Român, locația bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 48. 

Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850, în Botoșani, România. A fost un poet, prozator și jurnalist român, socotit de cititorii români și de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română.

Poetul s-a stins din viață la vârsta de 39 de ani pe data de 15 iunie 1889 în sanatoriul de boli mintale al doctorului Şuţu din municipiul Bucureşti, la ora 4 dimineaţa.

Cauza decesului şi afecţiunea de care suferea poetul Mihai Eminescu au rămas timp de mai bine de un secol un mister şi o sursă inepuizabilă de teorii şi polemici. În ultimii 20 de ani, specialiştii au ajuns la concluzia că Eminescu a fost victima unui caz de malpraxis. A fost doborât de un tratament administrat greşit.

Printre operele sale celebre se numără „Luceafărul”, poezie desemnată în 2009 de către Academina Recordurilor Mondiale, cel mai lung poem de dragoste din lume.
 

Distribuie:
Dacă ți-a plăcut acest material - te invităm să-l distribui pe rețelele de socializare pentru ca să afle și prietenii tăi.
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetelegram