economie

94 de companii conduse de tineri vor primi până la 180 mii lei din partea statului pentru inițierea afacerilor acasă

26 decembrie 2021, ora 10:32
Distribuie:

94 de companii conduse de tineri vor primi granturi de până la 180 mii lei din partea statului pentru inițierea propriilor afaceri acasă. Comitetul de coordonare al Programului „START pentru TINERI: o afacere durabilă la tine acasă” a aprobat spre finanțare proiectele investiționale depuse de tinerii antreprenori în cadrul celui de-al patrulea apel de proiecte al programului. 

„La competiție s-au înscris 182 de companii din toate regiunile țării, care au trecut printr-un proces riguros de selectare. Din numărul companiilor aprobate spre finanțare, pentru 7 proiecte investiționale, contribuția proprie în valoare de 20% va fi  acoperită de Organizația Internațională a Muncii, în cadrul Parteneriatului Local de Ocupare din raioanele Cantemir și Căușeni”, se arată într-un comunicat emis de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM).

Valoarea totală a granturilor aprobate va constitui 15,93 mil. lei, care va contribui la atragerea a 25,70 mil. lei lei investiții în economie. Implementarea proiectelor investiționale ale tinerilor va contribui la crearea a circa 275 locuri de muncă.

Din numărul de 94 de proiecte investiționale acceptate pentru finanțare, 45 de afaceri sunt create și administrate de către femei. Circa 67% din afacerile create de tineri vor fi desfășurate în zonele rurale. Cele mai active localități fiind municipiul Chișinău, UTA Găgăuzia, Căușeni, Ungheni, Cahul, Ștefan-Vodă și Orhei.

Printre proiectele de business depuse de tinerii participanți la program se numără: centru de producere a protezelor pentru membrele superioare și inferioare ale corpului; producerea de saltele ortopedice; producerea produselor lactate vegetale din nuci și semințe; producerea plăcilor termoizolante din stuf; fabricarea uleiurilor esențiale, ceaiuri aromatice și suplimentelor alimentare din plante medicinale; fabricarea articolelor din beton, granule de granit și marmură (pavaj); producerea cosmeticii decorative ecologice; etc.

Programul național “START PENTRU TINERI: o afacere durabilă la tine acasă” a fost lansat în luna februarie 2019 și are ca scop dezvoltarea spiritului antreprenorial în rândul tinerilor și încurajarea inițierii afacerii, în special în zonele rurale, prin facilitarea accesului la resurse financiare, instruire, consultanță și mentorat în gestiunea și extinderea afacerii.

 

Distribuie:
Dacă ți-a plăcut acest material - te invităm să-l distribui pe rețelele de socializare pentru ca să afle și prietenii tăi.
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetelegram