Record absolut: 3.907 infectări cu coronavirus și încă 18 decese, înregistrate în ultimele 24 de ore

social

Acțiunile lui Dodon ar fi generat pagube de peste 11 milioane de dolari SUA pentru SA „Energocom” și au dus la creșterea tarifelor. Procuratura vine cu detalii

29 decembrie 2021, ora 13:56
Distribuie:

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon s-a prezentat, astăzi,  în fața procurorilor. El a fost audiat în calitate de bănuit în dosarul penal „Energocom”, pentru „depășirea atribuțiilor de serviciu, săvârșite de o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat”.

Procurorii menționează că dosarul vizează  activitatea lui Igor Dodon din perioada anilor 2008-2009, atunci când a deținut funcția de Prim-viceprim-ministru, ministru al economiei și comerțului.

„Mai exact, acesta din poziția pe care o avea la acel moment, a eliberat avizul în baza căruia, în mai 2008 a fost semnat contractul privind procurarea energiei electrice pentru Republica Moldova, în condițiile în care SA „Energocom” avea deja negociate și încheiate două contracte de furnizare a energiei electrice la un preț mai ieftin cu 29%. Urmare a acțiunilor nominalizate, statului în persoana SA ,,Energocom” i-au fost cauzate daune în proporții deosebit de mari în valoare de  11 927 173 Dolari SUA, echivalentul a 123 957 916 lei, mijloace bănești care au fost transferate ulterior pe conturile unor companii off-shore”, specifică Procuratura.  

Concomitent, aceste acțiuni au dus la majorarea tarifelor la energia electrică, afectând drepturilor consumatorilor finali, cetățeni ai Republicii Moldova.

În cadrul audierilor,  Igor Dodon nu și-a recunoscut vina. Potrivit procurorilor, fostul președinte a refuzat să dea declarații și a solicitat să i se acorde un termen suplimentar „pentru a discuta cu apărătorii săi și a se pregăti de audieri, ținând cont de complexitatea cazului”.

În privința lui Dodon a fost aplicată măsura procesuală de constrângere sub formă de obligarea de a se prezenta la organul de urmărire penală.

Distribuie:
Dacă ți-a plăcut acest material - te invităm să-l distribui pe rețelele de socializare pentru ca să afle și prietenii tăi.
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetelegram