social

Andrei Spînu: „Suntem într-o criză energetică pe care o vom depăși cu capul sus”. Viceprim-ministrul vine cu precizări

13 ianuarie 2022, ora 12:47
Distribuie:

Viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu a făcut mai multe precizări în legătură cu modul de calcul al prețului de achiziție a gazelor.

„Deja se știe că formula e un mixt de 30% la 70%.  Important: perioada de calcul a prețului a fost efectuată la început de noiembrie. E ușor a face calcule și preziceri din trecut. E mai greu să prezici viitorul. Reieșind din cele 2 puncte haideți să facem calculele:  Prețul la coșul de petrol la începutul lunii noiembrie pentru trimestrul I al anului 2022 era de aproximativ 270 USD. Front Month Index la început de luna noiembrie era de aproximativ 920 USD pentru mia de metri cubi. Aplicăm aceste prețuri:  70% din 270 = 189 USD;  30% din 920 = 276 USD,  189 USD + 276 USD = 465 USD prețul de achiziție a gazului”, explică Spînu pa pagina sa de socializare.

Totodată, ministrul reiterează că formula completă nu o poate divulga din motive de confidențialitate. La finalul mesajului său, Andrei Spînu menționează că  „suntem într-o criză energetică și pe care o vom depăși cu capul sus”.

După majorarea tarifului la gaz și, mai ales, după ce a declarat că în perioada imediat următoare am putea urmări o nouă majorare până la 14,70 de lei, mai multe forțe politice și reprezentanți ai societății civile au cerut demisia lui Andrei Spînu din funcție. Totodată, se insistă, în continuare, ca guvernarea să facă publice condițiile contractului semnat cu Gazprom. 

Distribuie:
Dacă ți-a plăcut acest material - te invităm să-l distribui pe rețelele de socializare pentru ca să afle și prietenii tăi.
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetelegram