economie

Bălțenii vor beneficia de încălzire centralizată datorită unui împrumut în valoare de 17 milioane de euro, acordat de BERD Centralei Electrice de Termoficare

24 decembrie 2021, ora 14:03
Distribuie:

Locuitorii municipiului Bălți vor beneficia de încălzire centralizată mai eficientă datorită unui nou împrumut în valoare de 17 milioane de euro, acordat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) Centralei Electrice de Termoficare – Nord din mun. Bălți. 

În acest sens, vicepremierul Andrei Spînu și Octavian Costaș, reprezentant BERD, au semnat Acordul de împrumut dintre RM şi BERD pentru realizarea proiectului „Sistemul termoenergetic al mun. Bălți - Faza II. 

„BERD va acorda un împrumut de 14 milioane de euro, alături de finanțarea din cadrul Fondului Verde pentru Climă (GCF) de 1 milion de euro. Împrumutul va fi suplinit de un grant de 2 milioane euro de la Fondul Parteneriatului pentru Eficiență Energetică și Mediu din Europa de Est (E5P)”, potrivit unui comunicat emis de Ministerul Intrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Proiectul va permite introducerea facturării consumatorilor la nivel de apartament în baza consumului real și va optimiza în continuare utilizarea centralei de înaltă eficiență pentru producerea  în cogenerare a energiei termice și electrice.

Totodată, va permite și restabilirea furnizării de apă caldă menajeră centralizată, întreruptă în urmă cu mai bine de 20 de ani.
Noua investiție se bazează pe îmbunătățirile obținute în prima etapă a proiectului, finalizat în 2019, ceea ce a dus la o reducere semnificativă a consumului de gaze naturale, reducerea emisiilor de CO2 și servicii de termoficare de calitate mai bună.

Proiectul face parte din Programul  BERD Orașe Verzi, care ajută orașele membre să identifice, să prioritizeze și să abordeze problemele de mediu prin elaborarea unui Plan de acțiuni și realizarea de investiții ce vin drept răspuns la provocările urbane ale orașelor. Lansat în 2016, are în prezent 52 de orașe membre. Bălți s-a alăturat programului în 2019.

Distribuie:
Dacă ți-a plăcut acest material - te invităm să-l distribui pe rețelele de socializare pentru ca să afle și prietenii tăi.
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetelegram