social

Biroul politici de reintegrare vine cu precizări și cheamă Tiraspolul să revină în albia dialogului constructiv

28 decembrie 2021, ora 19:11
Distribuie:

Biroul politici de reintegrare vine cu precizări în legătură cu anunțul pretinselor autorități transnistrene de a sista, începând cu data de 29 decembrie curent, activitatea punctelor de înmatriculare a mijloacelor de transport din stânga Nistrului.

În acest context, autoritățile de la Chișinău cheamă Tiraspolul să revină în albia dialogului constructiv, să evite  măsurile cu caracter unilateral ce vor afecta drepturile locuitorilor din regiune și să renunțe la ideea suspendării activității punctelor de înmatriculare din stânga Nistrului.

Potrivit autorităților responsabile de la Chișinău, la 22 decembrie, organele vamale ale Republicii Moldova au reținut în cadrul controlului în postul vamal Căușeni un lot de plăcuțe de înmatriculare neutre și adițional, un alt lot de plăcuțe de înmatriculare cu simbolică transnistreană nerecunoscută, care au fost importate pe teritoriul țării de către o companie din regiunea transnistreană și care sunt transportate cu aceeași unitate de transport.

„Autoritățile competente ale Republicii Moldova interacționează direct cu reprezentanții companiei vizate. Acesteia i-a fost comunicat că nu există impedimente pentru a autoriza introducerea plăcuțelor cu numere de înmatriculare de model neutru pe teritoriul țării, în corespundere cu cerințele cadrului normativ existent”, se arată în comunicatul instituției.

Totodată, Chișinăul constată că problema a fost generată de decizia Tiraspolului de a condiționa preluarea plăcuțelor cu numere de înmatriculare neutre doar împreună cu plăcuțele care conțin simbolica neautorizată. Subliniem că importul acestei categorii de plăci auto nu se încadrează în prevederile legislației naționale și în angajamentele internaționale la care Republica Moldova este parte.

„Chișinăul își reconfirmă angajamentul privind asigurarea implementării Deciziei protocolare din 24 aprilie 2018 și a actelor normative prin care este pus în aplicare acest document agreat în negocieri (Legea nr. 170/2018 și Hotărârea Guvernului nr. 847/2018), cu respectarea cerințelor reflectate în Convenția de la Viena asupra circulației rutiere din 08 noiembrie 1968 și cu acordarea asistenței necesare cetățenilor în procesul de documentare cu plăci de model atât neutru, cât și național, în cadrul subdiviziunilor teritoriale de pe ambele maluri ale Nistrului”, se menționează în comunicat.

Distribuie:
Dacă ți-a plăcut acest material - te invităm să-l distribui pe rețelele de socializare pentru ca să afle și prietenii tăi.
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetelegram