externe

Care este țara ce le oferă 26 de mii de euro cetățenilor plecați care revin în țară și deschid o afacere

25 decembrie 2021, ora 12:30
Distribuie:

Croaţia este țara care a anunţat că va stimula financiar cetățenii care au emigrat în alte ţări ale Uniunii Europene să se întoarcă în ţara lor, pentru a reduce declinul demografic şi îmbătrânirea populaţiei constatate în ultimii ani, relatează Libertatea.ro.

Acestă decizie care va intra în vigoare de la 1 ianuarie, prevăde plata către croaţii cu reşedinţa în ţări ale UE a unei sume de până la 26 de mii de euro dacă se întorc în Croaţia pentru a-şi înfiinţa o afacere.

Măsurile date fac parte dintr-un program numit „Am ales Croaţia”. În cadrul acestui proiect sunt planificate mai multe acțiuni pentru a-i încuraja pe cetățenii să se stabilească în zonele rurale slab populate.

„Acest stimul financiar oferă atât motivaţia de a reveni, cât şi resurse financiare. Revitalizarea demografică este o problemă vitală pentru Croaţia, cu o populaţie ce îmbătrâneşte”, a declarat prim-ministrul Andrej Plenkovic.

 Guvernul estimează că acest program ar putea încuraja 4.000 până la 4.500 de persoane să se întoarcă în ţara lor. Potrivit cifrelor oficiale, peste 250 de mii de croaţi au părăsit ţara de la aderarea la UE în 2013, majoritatea în căutarea unor condiţii de viaţă mai bune în Germania, Austria sau Irlanda. 

Populaţia Croaţiei era de aproximativ 4,2 milioane, conform recensământului din 2011. Potrivit experţilor, populaţia a scăzut cu aproape 10% de la acea dată din cauza emigrării masive. Rezultatele ultimului recensământ urmează să fie făcute publice la începutul anului.

 

Distribuie:
Dacă ți-a plăcut acest material - te invităm să-l distribui pe rețelele de socializare pentru ca să afle și prietenii tăi.
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetelegram