economie

Comisia Europeană a aprobat un nou program de susținere financiară în valoare de 150 de milioane de euro pentru R. Moldova

04 ianuarie 2022, ora 15:17
Distribuie:

Comisia Europeană a aprobat un nou program de susținere financiară în valoare de 150 de milioane de euro pentru Republica Moldova, dintre care 30 de milioane de euro urmează să fie furnizate sub formă de granturi. Până 120 de milioane de euro au fost acordate ca împrumut pe un termen mediu în condițiile de finanțare favorabile.

Programul a fost aprobat în urma unei solicitări din partea Republicii Moldova, se arată în comunicatul emis de Comisia Eurpoeană.

„Comisia Europeană continuă să fie alături de poporul Republicii Moldova în aceste vremuri deosebit de dificile. Alături de noul program al FMI, această nouă Asistență macro-financiară propusă ar oferi atât granturi, cât și împrumuturi la rate favorabile pentru a sprijini economia Republicii Moldova în următorii doi ani. Ca întotdeauna, această finanțare ar fi condiționată de îndeplinirea angajamentelor de politică menite să abordeze unele dintre cele mai presante probleme care afectează dezvoltarea economică a Republicii Moldova”, a declarat Paolo Gentiloni, Comisarul pentru Economie.

Noul suport bugetar este bazat pe cele două operațiuni anterioare prin care UE a plătit un total de 160 de milioane de euro Moldovei din 2017.

Asistența financiară este menită să completeze un nou program, aprobat de Consiliul FMI la 20 decembrie 2021, convenit între Republica Moldova și Fondul Monetar Internațional (FMI).

Sprijinul financiar oferit Moldovei, inclusiv programul MAE, este acordat în conformitate cu Acordul de Asociere. Ajutorul vine la scurt timp după acordarea unui grant de sprijin bugetar de 60 de milioane de euro ca răspuns la criza energetică și ca parte a Planului UE de redresare economică și reziliență pentru Moldova de până la 600 de milioane de euro pentru următorii trei ani.

 În conformitate cu acest plan și cu Planul economic și de investiții pentru Parteneriatul Estic, UE va continua să sprijine Moldova pe drumul său către redresarea economică deplină și implementarea în continuare a reformelor.

Distribuie:
Dacă ți-a plăcut acest material - te invităm să-l distribui pe rețelele de socializare pentru ca să afle și prietenii tăi.
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetelegram