social

Costiuc a intrat în greva foamei, după ce a fost plasat în izolator. Ce au ridicat oamenii legii în urma perchezițiilor de miercuri dimineață

13 ianuarie 2022, ora 10:10
Distribuie:

Liderul „Democrația Acasă”, Vasile Costiuc, a declarat greva foamei, după ce miercuri a fost reținut în dosarul afacerilor dubioase cu terenurile de la Durlești și plasat în izolatorul Centrului Național de Anticorupție. Avocatul lui Costiuc susține că clientul său l-a anunțat că nu va mânca nimic până când va fi eliberat. Asta deși ar avea probleme de sănătate. 

„Dumnealui a rugat să îi aducem cărți, anumite pastile, pentru că are probleme cu sistemul circulator”, a declarat avocatul. 

Acesta a mai spus că urmează să „fie întreprinse acțiuni împotriva procesului verbal de percheziție”.

„După percheziție, a fost ridicat doar telefonul. Organul de  urmărire penală presupune că acțiunea a avut loc în 2008, ori noi nu vedem logica că urmele infracțiunii pot fi păstrate într-un telefon care a fost cumpărat acum jumătate de an. Respectiv, înscrisuri nu au fost găsite, nu au fost ridicate de la domnull Vasile, doar acest telefon”, a mai subliniat apărătorul. 

Vasile Costiuc este învinuit de spălare de bani și abuz de serviciu, infracțiuni pentru care riscă până la 10 ani de închisoare. 

„Noi considerăm că pentru această infracțiune nu poate fi tras la răspundere, fiindcă el nu deținea nicio funcție publică în acel moment, iar mai mult decât atât, pentru spălarea banilor sau participarea în grup criminal organizat considerăm că nu sunt probe și așteptăm următoarele acțiuni ale organelor de urmărire penală”, a menționat avocatul. 

Vasile Costiuc, consilierul municipal Veaceslav Nedelea și încă o persoană au fost reținuți miercuri și escortați la CNA. 

În total, s-au făcut percheziții la patru adrese din raza municipiului Chișinău. 

Amintim că, acum o lună, mai mulți foști funcționari din cadrul Primăriei Durlești au ajuns în vizorul CNA și procurorilor anticorupție într-un dosar de abuz de serviciu. Aceștia sunt bănuiți că ar fi pus la cale o schemă de înstrăinare a terenurilor din raza orașului Durlești, în baza unor decizii ale Consiliului orășenesc.

Potrivit materialelor urmăririi penale, în perioada anilor 2005 - 2006, un consilier local, devenit ulterior primar, și alți funcționari din cadrul primăriei Durlești ar fi eliberat în mod fraudulos titluri de autentificare a dreptului deținătorului de teren pentru 21 de loturi, amplasate în extravilanul orașului Durlești, cu suprafața totală de circa 1,5 ha. 

Ulterior,  fostul consilier le-ar fi solicitat pretinșilor beneficiari să se prezinte la notar, unde ar fi semnat procuri generale, care îl împuterniceau pe primul, dar și pe membri ai familiei lui, să administreze și să înstrăineze terenurile respective. 

Pentru a da un aspect legal acestei scheme, au avut loc tranzacții de vânzare-cumpărare fictive a terenurilor contra unor sume simbolice. Astfel, prejudiciul estimat pentru bugetul de stat depășește 6, 5 milioane de lei.

Atunci, o persoană a fost reținută și arestată, fiind cercetată pentru abuz de putere sau de serviciu. Dacă va fi găsită vinovată, femeia riscă până la 8 ani de detenție cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 ani și 15 ani.

Materialele furnizate de Procuratură nu au făcut nicio referință la Veaceslav Nedelea și Vasile Costiuc. O invetigație „Cutia Neagră PLUS” a scos la iveală că în dosar sunt implicați și cei doi. Potrivit investigației, un cartier întreg în una dintre cele mai scumpe zone ale Durleștiului și alte zeci de terenuri de construcții și terenuri agricole au ajuns printr-un șir de tranzacții dubioase în proprietatea rudelor foștilor primari ai localității – Nicolae Crudu și Veaceslav Nedelea. 

Distribuie:
Dacă ți-a plăcut acest material - te invităm să-l distribui pe rețelele de socializare pentru ca să afle și prietenii tăi.
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetelegram