social

Creștinii ortodocși de rit vechi sărbătoresc, astăzi, Nașterea Domnului. Ce tradiții respectă moldovenii

07 ianuarie 2022, ora 09:51
Distribuie:

Pe 7 ianuarie, creștinii ortodocși de rit vechi sărbătoresc Crăciunul sau Nașterea Domnului. Tradițiile respectate în această zi nu se deosebesc de cele cinstite de credincioșii ortodocși de stil nou.

În ziua de Crăciun pe stil vechi, creștinii merg dis de dimineață la biserică unde se ține Liturghia de Crăciun. După care, așa cum dictează tradiția, familiile se reunesc la masa de sărbătoare.

Tradiția mai spune că în ziua de Crăciun, sub fața de masă, se pun bani și câteva fire de fân pentru ca Nou An să fie unul îmbelșugat. Banii și fânul vor fi scoase de sub fața de masă de Bobotează pe stil vechi,  care se sărbătorește pe 19 ianuarie. Totodată, în afară de bucatele tradiționale moldovenești, de pe masa de sărbătoare nu ar trebui să lipsească plăcinta de dovleac, care este coaptă de gospodine din Ajun. În aluat se va pune o monedă, iar cine o va găsi va avea parte de noroc în anul următor.

Tot în Ajun, gospodinele împletesc din aluat de pâine „Crăciunelul”. Un colac în forma cifrei 8. Colacul, împreună cu florile de busuioc, se pune la icoane. Colacul se scoate din casă tocmai de Sf. Gheorghe și se dă la animalele din gospodărie. Tradiția spune că, în acest fel, sunt alungate duhurile.

În linii generale, tradițiile de Crăciun pe stil vechi nu se deosebesc de cele respectate de creștinii ortodocși de stil nou. Iar Crăciunul pe stil vechi este o sărbătoare la fel de importantă.

Biserica Ortodoxă s-a separat în două – cea pe stil vechi și cea pe stil nou – în 1923. Atunci, la Constantinopol, s-a decis trecerea de la calendarul iulian la calendarul gregorian.  Biserica Ortodoxă Română a trecut la noul calendar pe 1 octombrie 1924. În prezent, printre bisericile ortodoxe, care respectă vechiul calendar se numără Patriarhia Ierusalimului, Biserica Rusă, Biserica Sârbă și Mănăstirile din Sf. Munte Athos, cu excepția Vatopedului.

De menționat că cele două mitropolii, care activează pe teritoriul Republicii Moldova - Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove și Mitropolia Basarabiei – sunt mitropolii de stil vechi.

Distribuie:
Dacă ți-a plăcut acest material - te invităm să-l distribui pe rețelele de socializare pentru ca să afle și prietenii tăi.
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetelegram