social

„Democrația Acasă” susține că Costiuc face greva foamei pentru că se teme că ar putea fi lichidat. „Dosarul ar fi pornit la comandă”

Foto: stiri.md
13 ianuarie 2022, ora 16:27
Distribuie:

Colegii din Partidul „Democrația Acasă” ai lui Vasile Costiuc susțin că acesta a intrat în greva foamei pentru că se teme că ar putea fi lichidat. Declarațiile au fost făcute într-o conferință de presă.

„Această decizie de a intra în greva foamei este legată de un protest față de acțiunile care au loc, iar în al doilea rând din considerente de siguranță. El se teme că se urmărește lichidarea sa fizică”, a menționat un reprezentant al partidului.

Cei din formațiune au menționat că acuzațiile care i se aduc liderului lor de partid sunt nefondate, iar acțiunile ofițerilor CNA și procurorilor anticorupție sunt abuzive. 

„Considerăm că măsurile întreprinse de organele de urmărire penală sunt executate la comandă, cu scopul de a intimida liderul partidului „Democrația Acasă”, și ar impune să înceteze critica guvernării și investigațiile fraudelor comise de anumițte persoane satelite guvernării”, a spus o altă reprezentantă a formațiunii.

„Democrația Acasă” ar fi făcut deja mai multe sesizări în adresa misiunilor diplomatice acreditate la Chișinău. 

Vasile Costiuc, consilierul municipal Veaceslav Nedelea și încă o persoană au fost reținuți miercuri și escortați la CNA, în dosarul terenurilor de la Durlești. 

În total, s-au făcut percheziții la patru adrese din raza municipiului Chișinău. 

Amintim că, acum o lună, mai mulți foști funcționari din cadrul Primăriei Durlești au ajuns în vizorul CNA și procurorilor anticorupție într-un dosar de abuz de serviciu. Aceștia sunt bănuiți că ar fi pus la cale o schemă de înstrăinare a terenurilor din raza orașului Durlești, în baza unor decizii ale Consiliului orășenesc.

Potrivit materialelor urmăririi penale, în perioada anilor 2005 - 2006, un consilier local, devenit ulterior primar, și alți funcționari din cadrul primăriei Durlești ar fi eliberat în mod fraudulos titluri de autentificare a dreptului deținătorului de teren pentru 21 de loturi, amplasate în extravilanul orașului Durlești, cu suprafața totală de circa 1,5 ha. 

Ulterior,  fostul consilier le-ar fi solicitat pretinșilor beneficiari să se prezinte la notar, unde ar fi semnat procuri generale, care îl împuterniceau pe primul, dar și pe membri ai familiei lui, să administreze și să înstrăineze terenurile respective. 

Pentru a da un aspect legal acestei scheme, au avut loc tranzacții de vânzare-cumpărare fictive a terenurilor contra unor sume simbolice. Astfel, prejudiciul estimat pentru bugetul de stat depășește 6, 5 milioane de lei.

Atunci, o persoană a fost reținută și arestată, fiind cercetată pentru abuz de putere sau de serviciu. Dacă va fi găsită vinovată, femeia riscă până la 8 ani de detenție cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 ani și 15 ani.

Materialele furnizate de Procuratură nu au făcut nicio referință la Veaceslav Nedelea și Vasile Costiuc. O invetigație „Cutia Neagră PLUS” a scos la iveală că în dosar sunt implicați și cei doi. Potrivit investigației, un cartier întreg în una dintre cele mai scumpe zone ale Durleștiului și alte zeci de terenuri de construcții și terenuri agricole au ajuns printr-un șir de tranzacții dubioase în proprietatea rudelor foștilor primari ai localității – Nicolae Crudu și Veaceslav Nedelea. 

Distribuie:
Dacă ți-a plăcut acest material - te invităm să-l distribui pe rețelele de socializare pentru ca să afle și prietenii tăi.
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetelegram