politic

Deputat BCS: Gavrilița este în criză de idei la stoparea creșterii prețurilor. Replica de la Guvern

12 ianuarie 2022, ora 13:02
Distribuie:

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) din Republica Moldova a publicat un șir de inițiative legislative care, potrivit lor, ar susține cetățenii și domeniul afacerilor. Printre propuneri se regăsește reducerea TVA de la 20% la 6% pentru carburanții auto, dar și acordarea creditelor și împrumuturilor preferențiale fără dobândă, pentru exportatorii agricoli și agroindustriali.

În postarea scrisă de Petru Burduja, pe una din paginile sale sociale, BCS o acuză pe prim-ministra Natalia Gavrilița că s-ar afla „într-o criză de idei care nu-i permite să vină în termeni restrânși cu unele măsuri pentru a stopa creșterea prețurilor”.

„Prim-ministrul Natalia Gavrilița undeva s-a pierdut. Probabil schiatul sau criza de idei nu-i permit să vină, în termeni restrânși cu unele măsuri cardinale, pentru a stopa creșterea prețurilor și a opri inflația, respectiv de a pune umărul pentru ușurarea poverii cetățeanului simplu... BCS vine cu unele inițiative legislative importante de susținere a cetățenilor și domeniului de afaceri, care vor fi înregistrate în timpul cel mai apropiat în procedura legislativă”, se arată în postare.

Printre inițiativele propuse de către aceștia se numără: „introducerea cotei zero pentru impozitul pe venitul anual reinvestit al agenților economici; cota zero TVA pentru gazele naturale consumate de către persoanele juridice și fizice; stabilirea vacanței fiscale pe un termen de pînă la 6 luni pentru plățile impozitelor achitate de către persoanele fizice și juridice, în caz de necesitate, prelungirea acestui termen pînă la 1 an, precum și stabilirea moratoriului controalelor fiscale, asupra amenzilor și penalităților fiscale”.

Potrivit reprezentanților BCS, o altă inițiativă care, după părerea lor, ar ajuta cetățenii este: stabilirea cotei zero de TVA pentru produsele agroalimentare autohtone de primă necesitate ori compensarea de către stat a acesteia, dar și anularea TVA pentru îngrășămintele folosite de către sectorul agricol din Republica Moldova. 

Contactată de tv8.md, purtătoarea de cuvânt a Guvernului Republicii Moldova, Anastasia Taburceanu, ne-a comunicat că Executivul nu comenteză afirmațiile făcute de membrii BCS, iar instituția urmează să publice un comunicat de presă cu deciziile luate în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale.

Distribuie:
Dacă ți-a plăcut acest material - te invităm să-l distribui pe rețelele de socializare pentru ca să afle și prietenii tăi.
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetelegram