social

/DOC/ CNA a identificat mai multe carențe la auditul datoriei Moldovagaz față de Gazprom. Despre ce este vorba

29 decembrie 2021, ora 12:01
Distribuie:

Experții Centrului Național Anticorupție (CNA), au identificat mai multe abiguități și carențe în procesul de expertiză anticorupție a hotărârii de Guvern privind auditul datoriei S.A. Moldovagaz față de S.A. Gazprom și cea cu privire la aprobarea condițiilor și procedurii de acordare a subvențiilor în avans pentru proiectele de start-up în agricultură. Experții susțin că aceste deficiențe pot genera premise de corupție și trebuie înlăturate.

Potrivit notei emise de CNA, o primă obiecție din Raportul de expertiza privind auditul datoriei S.A. Moldovagaz față de S.A. Gazprom și factorii finali pentru gazul livrat consumatorilor din dreapta Nistrului se referă la faptul că, legea nu stabilește exact care sunt acești „factori finali” ce urmează a fi supuși auditului independent.

Potrivit CNA, o primă obiecție din Raportul de expertiză privind auditul datoriei S.A. Moldovagaz față de S.A. Gazprom și factorii finali pentru gazul livrat consumatorilor din dreapta Nistrului se referă la faptul că, legea nu stabilește exact care sunt acești “factori finali” ce urmează a fi supuși auditului independent. 

„Această ambiguitate privind cercul subiecților vizați de audit, ar putea duce la apariția riscurilor de corupție aferente proceselor descrise în actul normativ. În acest sens, CNA recomandă autorului proiectului să delimiteze clar și fără echivoc cercul entităților auditate”, se arată într-un comunicat emis de CNA.

Totodată, autorii expertizei susțin că Proiectul denotă carențe și la capitolul procedurii de selectare a companiei care va efectua auditul. Stipularile neclare despre procedura de achiziție publică a serviciului de audit pot crea riscuri de corupție și incidente de integritate din partea funcționarilor de la Agenția Proprietății Publice, responsabilă de implementarea normei.

„Proiectul întrunește doar parțial rigorile de tehnică legislativă și transparenţă decizională, iar acestea sunt condiții primordiale în promovarea oricărui act normativ, spun experții CNA. Prin urmare, CNA recomandă autorilor anexarea la materialele dosarului de însoțire a proiectului a protocolului de negocieri privind reglementarea problemelor din domeniul gazelor naturale”.

Analizând hotărârea de Guvern privind aprobarea procedurii de acordare a subvențiilor în avans pentru proiectele de start-up din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural, CNA menționează că prevederile ce stabilesc condițiile de acordare a subvențiilor au un caracter discreționar. Acesta lucru reprezintă un risc de corupție din partea funcționarilor publici implicați în procesul de selecție a beneficiarilor de subvenții.

„Experții CNA susțin că lipsa reglementărilor clare privind situațiile când agentul public poate refuza solicitantul în acordarea subvenției, îi dă funcționarului spațiu de manevră, iar acest lucru constituie un risc major de corupție. În acest sens, CNA recomandă excluderea din lege a formulărilor  ambigue. Cele două proiecte sus-menționate pot fi susținute, dacă toate recomandările înaintate în rapoartele de expertiză anticorupție vor fi implementate, se mai arată în Rapoartele CNA” se mai arată în nota emisă de CNA.

Amintim că pe 24 decembrie 2021, Parlamentul a votat în lectura finală, proiectul de lege privind efectuarea auditului public extern în domeniul gazelor naturale. Prin urmare, auditul va fi efectuat de către Curtea de Conturi în vederea obținerii asigurărilor că activitățile și tranzacțiile financiare sunt în deplină conformitate cu prevederile legale aplicabile.

Auditul se va desfășura la întreprinderile de gaze naturale cărora le-au fost impuse obligațiile de serviciu public, la întreprinderile înrudite, precum și la alte persoane juridice afiliate direct sau indirect acestora în partea ce ține de domeniul gazelor naturale.

Indiferent de tipul de proprietate și forma juridică de organizare, entitățile auditate vor fi obligate să admită neîngrădit aflarea auditorilor publici pe teritoriul lor și să asigure accesul direct și liber, în timp util, la informațiile digitalizate, la bazele de date necesare exercitării corespunzătoare a misiunii de audit.

Raportul de audit va fi prezentat până la 30 noiembrie 2022.

 

Distribuie:
Dacă ți-a plăcut acest material - te invităm să-l distribui pe rețelele de socializare pentru ca să afle și prietenii tăi.
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetelegram