social

Igor Dodon este așteptat, astăzi la Procuratură pentru a fi audiat în cadrul dosarului Energocom

29 decembrie 2021, ora 10:39
Distribuie:

Președintele de onoare al Partidului Socialiștilor din R. Moldova, Igor Dodon, este  așteptat, astăzi, la Procuratura Generală pentru a fi audiat în dosarul Energocom.

Inițial, el a fost citat pentru ziua de luni, 27 decembrie, însă,  pe motiv că nu se afla în țară, avocatul fostului șef al statului  a solicitat o amânare. Asta chiar dacă spunea că, oficial, clientul său nu a primit nicio citație.

„Domnul Dodon avea din timp stabilită o planificare pentru ziua de astăzi în afara hotarelor Republicii Moldova. Totodată comunicăm că, până în ziua de astăzi nu a fost oficial recepționată citarea dumnealui în conformitățile codului de procedură penală și nici nu am văzut conținutul acesteia. Conform Codului de procedură penală, citația se face cu minim cinci zile până la eveniment. Dar  pentru a nu tărăgăna situația am cerut amânarea ședinței”, declara avocatul Maxim Lebedinschi.

Procuratura Generală a inițiat în luna septembrie urmărirea penală pe faptul delapidării mijloacelor financiare ale statului prin intermediul unor scheme criminale în procesul de import a energiei electrice în Republica Moldova, cu prejudicierea statul în proporții deosebit de mari.

 În cadrul urmăririi penale s-a stabilit că, la începutul anului 2008, factorii de decizie ai SA,,Energocom”, întreprindere responsabilă de asigurarea Republicii Moldova cu energie electrică, prin înțelegere prealabilă și de comun acord cu responsabilii Ministerului Economiei și Infrastructurii, Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, precum și alte persoane, inclusiv din afara țării, ar fi implementat o schemă criminală prin intermediul căreia ar fi delapidat banii statului în valoare de 11 927 173 dolari SUA, echivalentul a 123 957 916 lei.

Potrivit materialelor, schema implementată le-ar fi permis persoanelor implicate să delapideze banii statului prin metoda majorării neîntemeiate a prețului de achiziție a energiei electrice și însușirii diferenței de preț.

Având în vederea complexitatea cazului, al cărui obiect juridic vizează securitatea energetică a statului, prin Ordonanța Procurorului General a fost dispusă efectuarea urmăririi penale de către un grup de procurori din cadrul Procuraturii Generale.

Distribuie:
Dacă ți-a plăcut acest material - te invităm să-l distribui pe rețelele de socializare pentru ca să afle și prietenii tăi.
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetelegram