social

Magistratul care a anulat decretul privind demiterea lui Clima. „Legalitatea hotărârii nu se apreciază după numărul de like-uri”

31 decembrie 2021, ora 14:15
Distribuie:

„Înfăptuirea justiției nu trebuie confundată cu realizarea foii de parcurs a unui partid politic sau a promisiunilor electorale”. Este precizarea magistratului Alexei Paniș, care a emis astăzi, 31 decembrie, decizia de anulare a decretului prin care președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anulat decretul fostului șef de stat, Igor Dodon, privind numirea lui Vladislav Clima în fruntea CA Chișinău. 

„Hotărârea instanței de judecată trebuie să fie motivată și întemeiată, iar legalitatea acesteia nu se apreciază după numărul de Like-URI pe Facebook”, a adăugat judecătorul Alexei Paniș.

Amintim că potrivit unei decizii luate vineri, 31 decembrie, de magistratul Judecătoriei Râșcani, Alexei Paniș, Vladislav Clima rămâne în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. 

Asta după ce în 28 mai, Maia Sandu a anulat decretul prin care Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău, întrucât, potrivit ei, CSM ar fi încălcat procedurile legale și ar fi admis un conflict de interese inadmisibil, atunci când a propus numirea lui Clima în această funcție.

Ulterior, în data de 14 iulie, Clima a acționat-o în judecată pe președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Magistratul a solicitat Judecătoriei Chișinău să fie verificată legalitatea decretului prin care a fost demis din funcția de președinte al Curții de Apel.

L-am contactat pe Vladislav Clima, pentru a-i cere o reacție la decizia judecătorească. După ce a obținut câștig de cauză în prima instanță, judecătorul nu mai pare la fel de hotărât să revină în funcție, refuzând să ne spună clar dacă se întoarce la președinția CA Chișinău.

„Nu am spus că mă țin de funcție. Să nu perceapă lumea că mă țin de funcții, mă țin de legalitatea deciziilor luate. Trebuie să analizăm cu juriștii, mai există căi de atac, iar noi le așteptăm” , a declarat Vladislav Clima pentru TV8. 

De cealaltă parte, reprezentanții Președinției susțin că decizia Judecătoriei Râșcani va fi contestată în termenul prevăzut de legislație.

Cu o reacție a venit și ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco. „Evident, se mai încearcă diverse acrobații juridice, inclusiv înainte de Revelion, când lumea este ocupată cu alte lucruri. Dar totul va fi în zadar, fiindcă cetățenii Republicii Moldova vor eliminarea clanurilor corupte şi un sistem de justiție unde în prim-plan este pus interesul public. Iar noi vom îndeplini ceea ce am promis oamenilor. Pentru că aşa este corect”, a subliniat Sergiu Litvinenco într-o postare pe Facebook.

Distribuie:
Dacă ți-a plăcut acest material - te invităm să-l distribui pe rețelele de socializare pentru ca să afle și prietenii tăi.
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetelegram