Maia Sandu consideră ilegală constatarea ANI în privința Domnicăi Manole. „Sper ca juriștii să explice mai mult la acest subiect”

03 ianuarie 2022, ora 10:56
Distribuie:

Șefa statului, Maia Sandu pune la îndoială legalitatea constatării Autorității Naționale de Integritate (ANI) privind încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese de către președinta Curții Constituționale, Domnica Manole. 

„Din câte înțeleg eu, această constatare a ANI este una ilegală și sper că juriștii, oamenii cu experiență și cunoștințe în domeniu să explice mai mult la acest subiect”, a spus președinta țării în timpul declarațiilor de presă după ce și-a administrat doza booster de vaccin împotriva COVID - 19. 

„Eu cred că noi aici trebuie să discutăm despre încrederea noastră în deciziile ANI și am vorbit de mai multe ori despre asta, despre modul în care această autoritate a funcționat de la momentul creării până acum”, a adăugat Maia Sandu.  

ANI a constatat că Domnica Manole, având un interes personal a participat la emiterea Deciziei Curții Constituționale nr. 61 din 26.04.2021, prin care a fost confirmată Decizia Curții Constituționale nr. 60 din 23.04.2021 de suspendare a acțiunii unor Hotărâri de Parlament și la controlul constituționalității Hotărârii Parlamentului nr. 73 din 23.04.2021 privind anularea prin retragere parțială a Hotărârii Parlamentului nr. 121 din 16.08.2019 privind numirea unui judecător al Curții Constituționale, fără a declara la ANI conflictele de interese reale și fără a le soluționa prin abținere, prin ce s-a admis consumarea conflictelor de interese.

Verificarea a fost inițiată după ce deputatul socialist Grigore Novac a depus o sesizare privind încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese. 

Amintim că pe 23 aprilie 2021, 53 de deputați au votat o hotărâre privind anularea prin retragere parțială a deciziei Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea unui judecător al Curții Constituționale. Prin hotărâre votată atunci, se anula prin retragere în parte cu efect pentru viitor actul administrativ individual ilegal favorabil și anume  Hotărârea Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea doamnei Domnica Manole în funcția de judecător al Curții Constituționale.

Tot atunci, majoritatea parlamentară a adoptat, cu 56 de voturi, în cadrul ședinței din 23 aprilie, Hotărârea privind numirea unui judecător al Curții Constituționale. Conform acelei decizii, Boris Lupașcu a fost numit în funcția de judecător al Curții Constituționale pentru un mandat de 6 ani. Ulterior, acesta sigur și-a retras candidatura de la funcția respectivă.

Ulterior, decizia privind retragerea parțială a deciziei Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 a fost atacată la Curtea Constituțională, fiind declarată neconstituțională.

În același timp, în fața Curții Constituționale au fost proteste de amploare, iar manifestanții și-au arătat nemulțumirea față deciziile deputaților socialiști și cei de la Șor.

În urma deciziilor din Parlament, reprezentanții ambasadelor străine de la Chișinău au criticat cele întâmplate în plenul Legislativului de la Chișinău. Și comunitatea Europeană a venit cu reacții dure.

 

Distribuie:
Dacă ți-a plăcut acest material - te invităm să-l distribui pe rețelele de socializare pentru ca să afle și prietenii tăi.
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetelegram