social

Ne amenință o nouă criză a gazelor? Gligor: „La sfârșitul lunii, suma noii datorii va fi de peste 100 milioane de dolari SUA”

10 ianuarie 2022, ora 16:39
Distribuie:

Criza gazelor, pe care am avut-o în noiembrie s-ar putea repeta. De această părere este președintele Partidului Schimbării, expertul Ștefan Gligor.

Potrivit lui situația devine alarmantă din cauza factorilor responsabili cheie, care nu intervin la timp.

„Din cauza neajustării tarifelor la timp de către ANRE, inacțiunea și incompetența lui Vadim Ceban, Directorul Moldovagaz si a vicepremierului Spânu, doar pentru luna decembrie și ianuarie, Moldovagaz va acumula până la finele lunii datorii de 60 milioane de dolari  SUA”, scrie Gligor  pe pagina sa de Facebook.

Totodată, la cele 60 de milioane se vor adăuga plățile în avans  de 50% din consumul estimat pentru luna februarie.

„Și astfel suma va depăși cu mult 100 de milioane de dolari  SUA”, estimează Gligor.

Politicianul critică lipsa de comunicare și transparență în problema gazului. El consideră că toate condițiile contractuale impuse de Moscova trebuiau să fie făcute publice imediat.

„Să ascunzi problema este cea mai proastă decizie din toate. Formula de formare a prețului la gaz trebuia făcută publică imediat după negocierile din St. Petersburg. Nu de alta dar a fost propusă de „partea moldovenească” reprezentată de Spânu și acceptată atât de mărinimos de „dominatul” Miller.

Totodată, Guvernul era obligat să vină cu un nou pachet de măsuri bine gândit pe termen scurt. În general să asigure compensații pentru cei săraci și să-i îndemne „pe cei mai înstăriți și conștienți să achite facturile deplin si la timp”.

„Din păcate, lipsa de transparența, sinceritate și profesionalism din partea autorităților competente, în primul rând folosindu-se de incompetența și proasta administrare a crizei de către vicepremierul Spânu, care nu obosește să împartă laude pentru Vadim Ceban de la Modovagaz, unii politicieni și agenți de influență străină, lansează mesaje de destabilizare și îndeamnă la proteste, în dorința de a crește  nemulțumirea și de a specula această situație de criză  în interes politic îngust”.  

Amintim că în noiembrie anul trecut „Gazprom” amenința că sistează furnizarea gazului în țara noastră în decurs de 48 de ore pentru neachitarea la timp a consumului.  

În regim de urgență, Guvernul a dispus cesionarea datoriei Termoelectrica către Energocom și alocarea a aproximativ 1,4 miliarde de lei pentru Moldovagaz, care trebuia să facă transferul către Gazprom. Decizia a fost vehement criticată de experți în economie  și opoziție. 

Distribuie:
Dacă ți-a plăcut acest material - te invităm să-l distribui pe rețelele de socializare pentru ca să afle și prietenii tăi.
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetelegram