Perchezițiile în dosarul terenurilor de la Durlești continuă! A treia persoană, reținută

12 ianuarie 2022, ora 12:55
Distribuie:

Ofițerii Centrului Național Anticorupție și procurorii anticorupție continuă perchezițiile în dosarul afacerilor dubioioase cu terenurile de la Durlești. După ce liderul Partidului „Democrația Acasă”, Vasile Costiuc și consilierul municipal Veaceslav Nedelea au fost încătușați și esacortați la CNA, a fost reținută o a treia persoană. 

CNA anunță într-un comunicat de presă că este vorba despre o femeie, însă nu oferă informații legate de identitatea acesteia. Persoana reținută urmează să fie adusă la CNA pentru audieri. Acțiunile de urmărire penală continuă. 

CNA și procurorii anticorupție au desfășurat în această dimineață percheziții în dosarul primăriei Durlești privind înstrăinarea frauduloasă a terenurilor. Oamenii legii au descins inclusiv acasă la liderul „Democrația Acasă”, Vasile Costiuc, dar și la Veaceslav Nedelea. Ambii au fost escortați la CNA. 

În total, s-au făcut percheziții la patru adrese din raza municipiului Chișinău. 

Amintim că, acum o lună, mai mulți foști funcționari din cadrul Primăriei Durlești au ajuns în vizorul CNA și procurorilor anticorupție într-un dosar de abuz de serviciu. Aceștia sunt bănuiți că ar fi pus la cale o schemă de înstrăinare a terenurilor din raza orașului Durlești, în baza unor decizii ale Consiliului orășenesc.

Potrivit materialelor urmăririi penale, în perioada anilor 2005 - 2006, un consilier local, devenit ulterior primar, și alți funcționari din cadrul primăriei Durlești ar fi eliberat în mod fraudulos titluri de autentificare a dreptului deținătorului de teren pentru 21 de loturi, amplasate în extravilanul orașului Durlești, cu suprafața totală de circa 1,5 ha. 

Ulterior,  fostul consilier le-ar fi solicitat pretinșilor beneficiari să se prezinte la notar, unde ar fi semnat procuri generale, care îl împuterniceau pe primul, dar și pe membri ai familiei lui, să administreze și să înstrăineze terenurile respective. 

Pentru a da un aspect legal acestei scheme, au avut loc tranzacții de vânzare-cumpărare fictive a terenurilor contra unor sume simbolice. Astfel, prejudiciul estimat pentru bugetul de stat depășește 6, 5 milioane de lei.

Atunci, o persoană a fost reținută și arestată, fiind cercetată pentru abuz de putere sau de serviciu. Dacă va fi găsită vinovată, femeia riscă până la 8 ani de detenție cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 ani și 15 ani.

Materialele furnizate de Procuratură nu au făcut nicio referință la Veaceslav Nedelea și Vasile Costiuc. O invetigație „Cutia Neagră PLUS” a scos la iveală că în dosar sunt implicați și cei doi. Potrivit investigației, un cartier întreg în una dintre cele mai scumpe zone ale Durleștiului și alte zeci de terenuri de construcții și terenuri agricole au ajuns printr-un șir de tranzacții dubioase în proprietatea rudelor foștilor primari ai localității – Nicolae Crudu și Veaceslav Nedelea. 

Distribuie:
Dacă ți-a plăcut acest material - te invităm să-l distribui pe rețelele de socializare pentru ca să afle și prietenii tăi.
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetelegram