social

Peste 1700 de deținuți vor fi grațiați. Proiectul de lege privind amnistia, aprobat în lectura finală

24 decembrie 2021, ora 14:22
Distribuie:

Parlamentul a aprobat astăzi în lectura finală proiectul de lege privind amnistia, în legătură cu aniversarea celor 30 de ani de independență. Astfel, peste 1700 de deținuți din țară vor fi grațiați. Dintre aceștia 67 vor fi elibertați imediat, în cazul celorlalți, va fi aplicată liberarea condiționată înainte de termen sau liberarea după reducerea termenului.

În cadrul examinării în lectură finală a proiectului, a fost acceptat amendamentul propus de către deputata Ersilia Qatrawi, care prevede că se scutesc de executarea pedepsei femeile gravide și cele care, până la intrarea în vigoare a prezentei legi, au fost condamnate la pedeapsa cu închisoare pe un termen de până la nouă ani inclusiv, au copii în vârstă de până la 12 ani și nu au fost decăzute din drepturile părintești. 

Actul de amnistie poate fi aplicat față de persoanele care au săvârșit infracțiuni deosebit sau excepțional de grave, inclusiv infracțiunile de corupție și conexe corupției. 

Totuși, luând în considerare faptul că din categoria respectivă de persoane unii au executat deja termene mari de detenție, potrivit proiectului de lege, se propune ca pedeapsa penală aplicată acestora să fie redusă parțial, cu anumite excepții, stabilite în proiect.

Potrivit documentului, va fi creată o Comisie specială, care va analiza dosarele de amnistie. În acest sens, Administrația Națională a Penitenciarelor va prezenta Comisiei lista condamnaților care cad sub incidența acestei legi. 

Ulterior, vor fi inițiate demersurile către instanțele de judecată competente privind aplicarea unei soluții, cum ar fi absolvirea sau reducerea pedepsei condamnatului.

Distribuie:
Dacă ți-a plăcut acest material - te invităm să-l distribui pe rețelele de socializare pentru ca să afle și prietenii tăi.
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetelegram