social

Platforma DA cere Guvernului să renunțe la „politica cedărilor unilaterale” în raport cu regimul separatist de la Tiraspol

29 decembrie 2021, ora 13:25
Distribuie:

Platforma DA cere actualei guvernări să renunțe la „politica cedărilor unilaterale” în raport cu Tiraspolul. În mod special, membrii PDA au solicitat Guvernului să excludă de pe ordinea de zi  a proiectului  de decizie, care prevede extinderea termenului regimului actual de trecere a frontierei cu Ucraina prin segmentul transnistrean.

Proiectul ar urma să fie examinat în cadrul ședinței Executivului, iar asta, în opinia celor de la Platforma DA, este, cel puțin inexplicabil.

 „Noi considerăm că această inițiativă unilaterală a Executivului poate fi catalogată drept o continuare de susținere a regimului separatist și tolerare a contrabandei.  În perioada lui Plahotniuc sau Dodon, acest lucru era clar. Existau înțelegeri obscure ale grupurilor oligarhice  pentru transformarea Transnistriei într-o zonă gri de spălare a banilor. De ce se întâmplă acum acest lucru, nu am primit nicio explicație plauzibilă din partea Guvernului”, a menționat vicepreședintele PDA, Alexandru Slusari.

Potrivit foștilor legislatori din Platforma DA, agenții economici, care importă mărfuri prin segmentul transnistrean nu achită impozite, iar bunurile nu sunt supuse controalelor vamale de rigoare.  Iar versiunile  precum că partea ucraineană nu ar fi, deocamdată, pregătită pentru eventuale modificări, nu sunt decât speculații.

„Partea ucraineană este dispusă să înăsprească controalele vamale pe segmentul transnistrean și, la moment,  lipsește doar voința politică a Chișinăului”, a mai declarat Slusari. 

Membrii PDA constată regiunea transnistreană rămâne, în continuare, o sursă constată de riscuri pentru securitatea statului „unde înfloresc schemele de contrabandă”.

”Deși sunt înregistrate multiple infracțiuni comise de demnitari, aceștia rămân nepedepsiți. Este vorba, inclusiv despre demnitari de la Chișinău,  care au pus bazele unor scheme infracționale ce le aduc profituri considerabile”, a declarat Chiril Moțpan, vicepreședinte al Platformei DA.

În opinia celor de la PDA, este imperativ ca Parlamentul  Republicii Moldova să monitorizeze implementarea acordurilor și protocoalelor guvernamentale pentru a stabili ce politică urmează să aplice. Chișinăul nu ar mai trebui să accepte compromisuri  în raport forțele separatiste din stânga Nistrului. Mai mult, oficialii de la Chișinău ar trebui să taxeze dur orice pretenții din partea Tiraspolului de a i se acorda privilegii ilegale.

„Dacă filialele economice ilegale ale Tiraspolului ar fi blocate, cel mai probabil liderii de la Tiraspol  ar înceta jocurile ipocrite cu care ne-au deprins,  iar caracterul absurd al acestora ar deveni evident”, a mai spus Moțpan.

Amintim că ieri, Tiraspolul a anunțat că sistează activitatea tuturor punctelor moldovenești, de eliberare a numerelor neutre de înmatriculare a mijloacelor de transport din regiunea transnistreană.

Distribuie:
Dacă ți-a plăcut acest material - te invităm să-l distribui pe rețelele de socializare pentru ca să afle și prietenii tăi.
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetelegram