economie

Prețul de achiziție a gazelor pentru luna decembrie a fost de 550 de dolari pentru o mie de metri cubi, anunță directorul ANRE

25 decembrie 2021, ora 14:24
Distribuie:

În luna decembrie 2021, prețul gazelor livrate de Gazprom în Republica Moldova a ajuns la 550 de dolari pentru o mie de metri cubi, a anunțat Octavian Calmîc, director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), potrivit Mold-Street.

„În prezent, prețul gazului pe piețele internaționale a ajuns la două mii de dolari pentru o mie de metri cubi, iar acest lucru afectează și Republica Moldova, care este dependentă de o formulă, care conţine o variabilă... Noi depindem în modul cel mai direct de cotaţiile de la bursele internaţionale... Estimările noastre şi ale Modovagaz pentru ianuarie 2022 arată că preţul de achiziţie va fi mai mare decât cel luat în calcul în scopuri tarifare. De exemplu, în luna decembrie prețul de achiziție a fost de 550 de dolari pentru o mie de metri cubi (în noiembrie a fost de circa 450 de dolari), dar noi am aprobat, în scopuri tarifare, un tarif de 430 dolari”, a precizat Octavian Calmîc.

Potrivit lui, dacă vor fi elemente ce vor afecta costul final, ANRE va reveni la revizuirea tarifelor atât la majorare cât și descreștere.

„Însă nu vedem premise pentru a interveni în acest context. Tarifele aprobate acoperă întreg anul 2022”, a declarat directorul ANRE, precizând că noile tarife au fost calculate în baza calculelor şi prognozelor Moldovagaz pentru o perioadă de 14 luni (1 noiembrie 2021-31 decembrie 2022).

Amintim că, pe 24 decembrie, ANRE a anunțat că începând cu 1 ianuarie 2022, pentru un metru cub de gaze, cetățenii vor achita un tarif de 11 lei, cu TV inclus.

Totodată, a fost aprobat și prețul final de 10,19 lei fără TV inclus, pentru un metru cub de gaze naturale, preț care urmează a fi inclus în facturi începând cu luna ianuarie a noului an.

Agenția Națională pentru Reglementare Energetică a aprobat și prețul pentru energia electrică furnizată de furnizorul central de energie electrică – S.A. „Energocom” în mărime de 2,29 lei/kWh (fără TVA), adică cu 13 bani mai puțin decât prețul provizoriu aprobat anterior.

 

Distribuie:
Dacă ți-a plăcut acest material - te invităm să-l distribui pe rețelele de socializare pentru ca să afle și prietenii tăi.
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetelegram