social

Procurorii anticorupție cer plasarea în izolator a doi învinuiți în dosarul APCSP, după ce judecătoria i-a eliberat din arest preventiv

24 decembrie 2021, ora 11:34
Distribuie:

Procurorii anticorupție au contestat la Curtea de Apel decizia judecătorului de instrucție, oficiul Ciocana, prin care a fost schimbată măsura preventivă în privința a doi învinuiți în dosarul Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței (APCSP). 

Învinuiții au fost eliberați din izolator și plasați în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Demersul procurorilor urmează să fie examinat de instanță săptămâna viitoare.

Luni, 27 decembrie,  judecătorii urmează să se expună și pe marginea demersului procurorilor cu privire la prelungirea mandatului de arestare în privința altui figurant din acest dosar. În prezent, acesta este arestat, iar procurorii vor cere prelungirea măsurii preventive. 

Cea de-a patra persoană, învinuită în aceeași cauză, a încheiat acord de recunoaștere, colaborează cu ancheta și este cercetată în stare de libertate. 

Amintim că, pe 3 decembrie, patru funcționari din cadrul Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței(APCSP) au fost reținuți de Centrul Național Anticorupție (CNA) și procurori, într-un dosar pornit pe fapte de corupere pasivă. Aceștia ar fi pus la cale o schemă de corupție, prin intermediul căreia ar fi pretins și primit sistematic bani de la agenți economici pentru a nu le îngrădi activitatea.

Astfel, în cadrul urmăririi penale s-a constatat că, angajații APCSP ar fi efectuat periodic controale la comercianții din piețele din capitală și din țară, iar pentru a nu indica în actele de constatare presupusele nereguli stabilite în activitatea de întreprinzător, aceștia ar fi pretins și primit de la agenți economici bani sub formă de taxe de protecție.

În patru din cazurile documentate de CNA, sumele variau între cinci și zece mii de lei, care erau transmise în câteva tranșe și percepute sub pretextul de a nu confisca marfa sau de a permite comercializarea bunurilor în lipsa actelor permisive.

Mai multe percheziţii au fost operate în birourile de serviciu de la Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței. Drept urmare, patru inspectori au fost reținuți și plasați în izolator pentru 72 de ore. La moment, persoanele sunt audiate de procurori şi ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie.

Dacă vor fi găsiți vinovați, funcționarii bănuiți de corupere pasivă riscă până la zece ani de detenție, amendă de până la 400 de mii de lei şi privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice de la șapte la zece ani.

Procuratura Anticorupţie exercită urmărirea penală.

 

Distribuie:
Dacă ți-a plăcut acest material - te invităm să-l distribui pe rețelele de socializare pentru ca să afle și prietenii tăi.
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetelegram