politic

PSRM afirmă că PG manipulează prin informațiile expuse privind audierea lui Dodon în dosarul „Energocom”. „Dodon își va demonstra nevinovăția”

29 decembrie 2021, ora 16:49
Distribuie:

Reprezentanții formațiunii Partidului Socialiștilor din Republica Moldova au venit cu o reacție după ce Procuratura Generală a emis un comunicat în care este indicat că acțiunile întreprinse de către Igor Dodon în perioada când a deținut funcția de ministrul al Economiei ar fi cauzat un prejudiciu de 11 milioane de dolari pentru Energocom și au dus la creșterea tarifelor.

Prin urmare, aceștia dezmint informațiile oferite de către Procuratura Generală și afirmă că aceasta ar fi captura actualei guvernări.

„Partidul Socialiștilor din Republica Moldova dezaprobă manipulările și dezinformarea lansată de Procuratura Generală în comunicatul despre audierea de astăzi a lui Igor Dodon pe o faptă de acum 14 ani....Fără a demonstra vinovăția cuiva, încălcând principiul de prezumție a nevinovăției, Procuratura Generală manipulează cu informații cu caracter social, în încercarea de a da vina pe altcineva pentru toate scumpirile din ultimul timp, inclusiv pentru creșterea semnificativă a tarifelor pentru gazul natural și energia termică. Modul în care este formulat acest comunicat de presă demonstrează că Procuratura Generală este capturată și a devenit unul dintre instrumentele actualei guvernări”, scrie Vlad Batrîncea.

Totodată, reprezentanții formațiunii fac un apel către instituțiile statului să fie mai corecte și transparente.

„PSRM îndeamnă instituțiile statului, în mod special Procuratura Generală, să dea dovadă de corectitudine și să se ghideze strict de lege, nu de indicațiile politice, venite din partea actualului regim de la guvernare. Suntem siguri că președintele de onoare al PSRM, Igor Dodon își va demonstra nevinovăția, iar abuzurile din partea guvernării își vor primi calificativul necesar”.

Reacția partidului vine după ce Igor Dodon a fost audiat astăzi, 29 decembrie, în calitate de bănuit în dosarul „Energocom”, pentru „depășirea atribuțiilor de serviciu, săvârșite de o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat”.

Igor Dodon, a fost citat pe data de 21 decembrie la Procuratura Generală pentru a fi audiat în dosarul Energocom. 

Procuratura Generală a inițiat în luna septembrie urmărirea penală pe faptul delapidării mijloacelor financiare ale statului prin intermediul unor scheme criminale în procesul de import a energiei electrice în Republica Moldova, cu prejudicierea statul în proporții deosebit de mari.

În cadrul urmăririi penale s-a stabilit că, la începutul anului 2008, factorii de decizie ai SA,,Energocom”, întreprindere responsabilă de asigurarea Republicii Moldova cu energie electrică, prin înțelegere prealabilă și de comun acord cu responsabilii Ministerului Economiei și Infrastructurii, Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, precum și alte persoane, inclusiv din afara țării, ar fi implementat o schemă criminală prin intermediul căreia ar fi delapidat banii statului în valoare de 11 927 173 dolari SUA, echivalentul a 123 957 916 lei.

Potrivit materialelor, schema implementată le-ar fi permis persoanelor implicate să delapideze banii statului prin metoda majorării neîntemeiate a prețului de achiziție a energiei electrice și însușirii diferenței de preț.

Având în vederea complexitatea cazului, al cărui obiect juridic vizează securitatea energetică a statului, prin Ordonanța Procurorului General a fost dispusă efectuarea urmăririi penale de către un grup de procurori din cadrul Procuraturii Generale

 

Distribuie:
Dacă ți-a plăcut acest material - te invităm să-l distribui pe rețelele de socializare pentru ca să afle și prietenii tăi.
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetelegram