externe

Revoluția din Kazahstan, reprimată. Forțele ruse au „lichidat” manifestați, iar cei rămași în viață riscă detenție pe viață

07 ianuarie 2022, ora 09:05
Distribuie:

Revoluția din Kazahstan a fost reprimată după intervenția forțelor militare ruse. Aseară, autoritățile au blocat accesul în capitala administrativă, Nursultan. Oamenilor li s-a interzis să mai iasă din casă între orele 23:00 și 7:00 dimineața, transmite digi24.

Totodată, presa independentă anunță că procuratura a deschis un dosar pentru acțiuni teroriste, iar vinovații vor fi încarcerați între 8 ani și pedeapsa pe viață.

În seara zilei de joi,  forțele de securitate din Kazahstan au alungat toți manifestanții din Piața Republicii din Almatî. Locul a fost epicentrul protestelor din oraș. Potrivit martorilor oculari, există morți și răniți, dar încă nu au fost anunțate date oficiale.

Ceva mai devreme, imaginile apărute pe agențiile internaționale de presă arată cadavre ale protestatarilor lăsate în plină stradă. Ar fi fost vorba despre intervenția forțelor de ordine împotriva unor protestatari aflați într-un vehicul care anterior a intrat în plin într-un baraj al poliției, în centrul orașului Almatî. Potrivit imaginilor, mai mulți protestatari au fost capturați.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne din Kazahstan, în prezent, 2.298 de persoane au fost reținute pentru participarea la revolte. Autoritățile au transmis că 18 oficiali de securitate au fost uciși, iar 748 de ofițeri de aplicare a legii au fost răniți. Nu se precizează nimic despre manifestanții uciși de forțele armate.

Ieri, Rusia și aliații săi din cadrul OTSC a trimis militari în Kazahstan „pentru stabilizarea situației”, circa 2 500 de militari. Uniunea Europeană s-a arătat „foarte îngrijorată” de evoluția situației în Kazahstan și a cerut Moscovei să respecte suveranitatea Kazahstanului.

Protestele au început duminică în Kazahstan, după ce au fost majorate prețurile la gaz. Ulterior, manifestațiile  s-au amplificat, iar în toată țara a fost decretată starea de urgență. Președintele țării i-a numit pe manifestanți „teroriști antrenați în străinătate” și a cerut ajutorul Rusiei. Almatî, capitala economică a Kazahstanului, a devenit scena unor proteste fără precedent provocate. Țara a fost cuprinsă de haos. Au fost incendiate clădiri ale instituțiilor statului. Autoritățile au dispus deconectarea Internetului și suspendarea operațiunilor bancare. Totodată, trei aeroporturi din țară au fost închise.

În după amiaza zilei de ieri, autoritățile au anunțat că au satisfăcut cerințele inițiale ale protestatarilor și au înghețat prețurile la gazul lichefiat pentru mașini, timp de șase luni, la nivelul la care se aflau înainte de creșterea bruscă de la începutul lunii.

Distribuie:
Dacă ți-a plăcut acest material - te invităm să-l distribui pe rețelele de socializare pentru ca să afle și prietenii tăi.
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetelegram