politic

Salariile judecătorilor CC se vor majora, dar nu cu 100%. Grosu: „Mai bine să-i plătească statul decât culiocarii și bandiții”

25 decembrie 2021, ora 15:50
Distribuie:

Salariile judecătorilor Curții Constituționale se vor majora, însă nu cu 100% cum s-a stabilit anterior. În cadrul ultimei ședințe a Parlamentului, deputații au reexaminat proiectul ce prevede majorarea salariilor de bază a magistraților de la Înalta Curte.

Prin urmare a fost reexaminat proiectul, însă amendamentul ce prevede majorarea salariilor de la 40% la 100% a fost exclus din proiectul politicii bugetar-fiscale.

Proiectul dat a stârnit din nou dezbateri în plen, din motiv că nu a fost indicată suma exactă cu cât urmează a fi majorare salariile.

Deși deputatul Vasile Bolea susține că ar fi vorba de o majorare de 30%, deputatul PAS, Dumitru Alaiba a refuzat să ofere o sumă exactă.

„La 44 de mii de lei care astăzi este salariul judecătorilor de la Curtea Constituțională, dacă mai adăugăm 15%, aproximativ va fi 59 de mii plus, minus”, a declarat Bolea.

În replică Dumitru Alaiba a declarat că nu este departe de adevăr.

„Este adevărat că o creștere parțială a fost menținută conform unui alt amendament. Nu îmi place să mă joc cu aproximări, de aceea m-am abținut. O să solicităm ministrului care este suma cu exactitate și o să comunicăm”, a mai spus deputatul PAS.

Cu o reacție a venit și președintele Parlamentului, Igor Grosu care a afirmat „mai bine să-i plătească statul decât culiocarii și bandiții”.

Proiectul de lege a fost reexaminat după de, șefa Statului a restituit Parlamentului Legea nr. 204 din 6 decembrie 2021 cu privire la modificarea unor acte normative privind legislația bugetar-fiscală 2022. Maia Sandu a luat această decizie pe motiv că legea include un amendament, cu privire la salarizarea angajaților Curții Constituționale (CC), pentru care nu există avizul pozitiv al Guvernului.

Amintim că, salariul net al judecătorilor de la CC urma să crească din anul 2022, datorită unui amendament la politica bugetar – fiscală, semnat de un grup de deputați de la PAS, care presupune majorarea sporului specific la 100 %.  Astfel, lefurile magistraților urmau să se dubleze. Autorii amendamentului au adus drept argument faptul că volumul de muncă al magistraților a crescut de mai multe ori.

Anterior, ex-deputatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA), Vasile Năstase a spus că majorarea salariilor judecătorilor de la Curtea Constituțională s-a făcut fără avizul Guvernului, iar în acest sens, Parlamentul nu a avut dreptul să „voteze acest produs legislativ”.

Cu toate acestea, prim-ministra Natalia Gavrilița, a declarat că această decizie de majorare a salariilor judecătorilor de la Curtea Constituțională este una oportună, iar în condițiile în care numărul judecătorilor constituționali este mic, impactul bugetar al acestei majorări salariale va fi și el destul de mic, reprezentanții mai multor partide politice au criticat dur această decizie.

De cealaltă parte, reprezentanții Curții Constituționale au venit cu o reacție după ce în spațiul public au apărut mai multe dispute privind majorarea salariilor judecătorilor de la CC. Astfel, ei au refuzat să ofere comentarii, invocând „obligația de rezervă și de prudență a judecătorilor

 

Distribuie:
Dacă ți-a plăcut acest material - te invităm să-l distribui pe rețelele de socializare pentru ca să afle și prietenii tăi.
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetelegram