Slusari despre extinderea termenului de scutire a plăților vamale pentru unele firme din regiunea transnistreană. „Guvernul cedează regimului separatist”

27 decembrie 2021, ora 18:20
Distribuie:

Fostul deputat de la Partidul Platforma DA, Alexandru Slusari a venit cu o reacție după ce pe ordinea de zi a Guvernului a fost inclus și proiectul de hotărâre ce presupune, ca agenții economici care importă mărfuri prin punctele de trecere a frontierei de stat Pervomaisk-Cuciurgan, Goianul Nou-Platonovo și Novosavițkoe-Cuciurgan să nu achite impozite, cu condiția că marfurile rămân pe teritoriul transnistriei.

Alexandru Slusari a catalogat această acțiune ca o cedare a Guvernului față de regimul separatist.

„Guvernul din nou cedează față de regimul separatist. Miercuri executivul urmează să prelungească încă cu șase luni regimul trecerii posturilor vamale la hotarul estic fără impozitare și cu un control vamal superficial al mărfurilor, care chipurile rămân în regiunea transnistreană. Cred că guvernarea trebuie să explice public și punctual raționamentul acestei concesii, care aduce tot mai multe prejudicii Republicii Moldova... Apropo, cedările față de Transnistria se produc pe fundalul unor aplicații militare demonstrative de sâmbătă, care în premieră au fost organizate lângă hotarul administrativ și nu la poligon”, scrie acesta pe pagina sa Facebook.

Potrivit acestuia, importatorii care își trec marfa prin posturile vamale enumerate mai sus nu achită niciun ban de TVA, iar vameșii și ANSA nu verifică verificitatea și corectitudinea actelor.

„Vă informez că cea mai mare parte a «importului» în așa zisa republica transnistreană intră din Ucraina prin localitatea Cuciurgan, unde sunt amplasate două posturi vamale comune, care practic se ocupă mai mult cu monitorizarea mărfurilor aduse. Dincolo de faptul că «importatorii» nu achită niciun ban de TVA și accize în bugetul de stat, vameșii și ANSA nu verifică corespunderea documentelor de import legislației Moldovei și nu efectuează control fizic. Practic, marfa intră în regiune doar cu borderoul vamal...Astfel de procedură rușinoasă vamală durează deja de 4 ani, din perioada lui Plahotniuc, și este un fel de legalizarea tăcită a contrabandei”, a mai adăugat acesta. 

Alexandru Slusari susține că 1 ianuarie 2022 a fost stabilită „data limită pentru stoparea partială a acestui dezmăț”, iar Guvernul a inclus pe ordinea de zi aces proiect anume acum când societatea este axată pe alte chestii.

„Vedem că în tradițiile proaste ale guvernelor precedente, în perioada de sărbători, când atenția societății este mai mult în altă zonă, executivul intenționează să continue înjosirea Moldovei și îmbogățirea unei grupări criminale din Tiraspol din contul cetățenilor și agenților economici din partea dreaptă a Nistrului”, susține fostul deputat al PPDA.

Reacția acestuia vine după ce pe ordinea de zi a ședinței Guvernului stabilită pentru data de 29 decembrie, a fost  introdus un proiect de hotărâre potrivit căruia, Guvernul ar putea extinde termenul scutirilor pentru plățile taxelor vamale pentru unele firme din regiunea transnistreană.

Potrivit proiectului de Guvern, elaborat de Ministerul Finanțelor, extinderea termenului până la data de 30 iunie 2022 se justifică prin necesitatea identificării unor instrumente viabile de a asigura înregistrarea și evidența tuturor importatorilor, de comun cu toate instituțiile publice responsabile.

 

Distribuie:
Dacă ți-a plăcut acest material - te invităm să-l distribui pe rețelele de socializare pentru ca să afle și prietenii tăi.
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetelegram